Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ATİNA YENİDEN MODA OLUYOR
ATİNA YENİDEN MODA OLUYOR
Yıllardır grev ve gösterilerle sarsılan, bakımsız bir kent izlenimi veren Atina yeniden özgüvenini, yaratıcılığını kazanıyor. Genç modacılar, grafik tasarımcıları antik Yunan’ın klasik çizgisini, günümüzün anarşist zekâsını yansıtan yeni mağazalar açıyor. Meydanlardaki yeni restoranlarda Girit sosisi, koyun sütünden yoğurtlu ayva gibi yerel lezzetler sunuluyor
9 Kasım 2014, 13:23

 

Yıllardır grev ve gösterilerle sarsılan, bakımsız bir kent izlenimi veren Atina yeniden özgüvenini, yaratıcılığını kazanıyor.

Genç modacılar, grafik tasarımcıları antik Yunan’ın klasik çizgisini, günümüzün anarşist zekâsını yansıtan yeni mağazalar açıyor.image

Meydanlardaki yeni restoranlarda Girit sosisi, koyun sütünden yoğurtlu ayva gibi yerel lezzetler sunuluyor. 5 yıl önce hizmete giren Akropolis Müzesi dünya sıralamasında hep en üstlerde… Ulusal Çağdaş Sanatlar Müzesi bu yıl yeni binasına taşınıyor. Kısacası, Atina zor zamanlarda bile ışıldamayı beceriyor.

13.00

ESİN PERİLERİ VE ANLATICILAR


Atinalılar Paskalya’da uçurtmalarıyla gelir tepeye...

Beyaz kır çiçekleriyle kaplı Esin Perileri Tepesi’nde yürüyüşe çıkın. Bir zamanların Roma Konsülü, Suriye asıllı soylu Philopappos’un heykeli bu tepede. Atinalılar Paskalya’da uçurtmalarıyla gelir tepeye. Çoğunlukla tenhadır. Panoramik şehir ve Akropolis manzarası harikadır. Yolunuz önce 15’inci yüzyıl kilisesi Aya Dimitri Lumbardiyaris’ten geçer. İsmini Yunanca top sözcüğünden almıştır. Ayin sırasında kiliseye doğru topunu ateşlemek isteyen bir Osmanlı askerinin yıldırım düşmesi sonucu öldüğü anlatılır. Philopappos anıtının kuzeyindeki taş platform bema ismini taşır. Atina’nın ünlü hatipleri Perikles, Themistokles ve Demosthenes’e kürsü olan taş bugün selfie meraklılarına dekor oluyor. 

15.00
RAHATLAMA YEMEĞİ

Peloponnezya mutfağının lezzetlerini Manimani’de tadın. Akropolis Müzesi yakınlarındaki ekonomik restoran restore edilmiş neo-klasik bir evde hizmet veriyor. Karamelize edilmiş soğanda sarı bezelyeyi (14 TL), yeşil salatalı yumuşak katiki peyniri ve inciri (21 TL), tavuk suyu, rezene, gün kurusu domatesle hazırlanmış taze erişteyi (27 TL) deneyin (manimani.com.gr.). Tatlı için yakınlardaki Fresko’ya yürüyün. Koyun, inek ve keçi sütünden yapılmış süzme yoğurtları, bal ya da antepfıstığı, bergamut gibi reçellerle tadın (freskoyogurtbar¬.gr/en).

17.00
ŞİMDİ AKROPOLİS


Akropolis Müzesi

İsviçreli mimar Bernard Tschumi’nin tasarladığı Akropolis Müzesi, ülkenin en ünlü arkeolojik alanından eşsiz objeler içeriyor. Yapıların en eskisi Hekatompedon. En güzeli ise meşhur Parthenon fresklerinden bir bölümünün sergilendiği, aynı ismi taşıyan galeri. Eserin önemli bölümü Londra’daki British Museum’da... Lord Elgin, freskleri 1801—1812 arasında, Yunanistan hâlâ Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıyken Propylaea ve Erechtheum’dan çıkarmıştı (theacropolismuseum.gr). 

19.00
MODA MEYDANI YOLU

Sitagma’nın arka sokaklarında, parlamentonun karşısındaki bölgede ve canlı bir pazar semti olan Monastiraki’de bar, restoran ve kafelerin sayısı hızla artıyor. Meliartos sıradışı bir fırın, kafe, pastane. Çörek, sandviç, dondurmasında yerel ürünler kullanılıyor (meliartos.gr.). Lukumades’te bildiğimiz lokmalar balla tatlandırılıyor, sakızlı dondurma ya da çikolata sosuyla sunuluyor (lukumades.com). Yakınlardaki Aya İrini Meydanı’nda sigara saran modaya meraklı gençler Osterman’da ‘inatçı merkep’ kokteyli yudumluyor. Burada kentin en zengin brunch’larından birini de bulabilirsiniz (osterman.gr).

21.00
PEYNİR VE YUNAN ŞARABI


Heteroclito

Pek tanınmasa da Heteroclito harika bir şarap barı. Yunanistan bağlarında yetişen üzümlerden yapılmış gövdeli, aromalı, uluslararası saygınlığa sahip şaraplardan oluşan geniş bir kava sahip. Dışarıda bir masaya oturun. Girit’in beyaz şaraplarından Melissokipos eşliğinde, keçi sütünden üretilen ve yıllandırılarak kurutulan anthotiro ile inek sütünden üretilmiş baharatlı Orta Makedonya peynirini (23 TL) tadın (heteroclito.gr).

22.00
SANAT VE ŞARKI


Six d.o.g.s’un harika kafesi, barı geniş bir bahçeye bakıyor.

Pek çok Atinalı sanatçı Yunan kültürünün geçmişiyle övünmekten bugünkü dinamizmin tadını çıkarmaya vakit bulamamasından yakınır. Bu yaklaşımın görsel ve müzikal ifadesini Sanat Vakfı (TAF) ve Six d.o.g.s’da bulabilirsiniz. TAF, 5 yıl önce açıldı. Asırlık binasında seminer, oyun ve konserler gerçekleştiriliyor (theartfoundation.gr). Six d.o.g.s’un harika kafesi, barı geniş bir bahçeye bakıyor. Sahnesi underground metal-rap’ten nostaljik indie-folk’a kadar her türe açık (sixdogs.gr).

09.00 
ÖDÜLLÜ KAHVE


Cafe Taf

Zor beğenen kahve tiryakileri için pek uygun bir şehir değil Atina. Buna karşın Yanni Talomis’in Cafe Taf’ında harika bir fincan Ruanda Kageyo Kooperatifi kahvesi içebilirsiniz. Taf’ın barındaki Stefanos Domatiotis, bu yıl World Brewers Cup’ta birinci oldu. Bohem Exarchia semtindeki barda kahvenizi yudumlarken bir dilim elma ya da vanilyalı kek (14-15 TL) tadabilirsiniz (cafetaf.gr).

11.00  
ANTİK KÜBİZM

Kiklat Sanatı Müzesi armatör Nicholas Goulandris ve eşi Dolly’nin koleksiyonundan oluşuyor. Santorini, Mikonos, Naksos’u da içeren Ege adalarında MÖ 3300 – 200 arasında yapılmış eserlerden bazıları geometrik üsluplarıyla kübizm akımına esin vermiş. Minos uygarlığından kalma freskli arabalar, Kıbrıs’tan Roma dönemi mücevherleri de görülmeye değer. Giriş 22 TL (cycladic.gr).

14.00
VEJETARYEN TATLAR


 Avocado

Yunanlar eti sever. Vejetaryenler çoğunlukla salata, ıspanaklı börek, közde patlıcanla idare etmek zorunda. Sintagma Meydanı yakınlarındaki Avocado’yu açan Yunan-İranlı çift eklektik bir mönü oluşturmuş. Asya, Yunan mutfak lezzetlerini taze sıkılmış meyve suları ve makrobiyotik yemekler eşliğinde sunuyor. Tatlı Florina biberli börülce favasını (20 TL), közde patlıcan, kırmızıbiber ve peynirli sazanbalığı çöreğini (21 TL) tadın. Acilen enerji takviyesine ihtiyacınız varsa içecek olarak maydanoz, ıspanak, limon ve zencefilden yapılan Go Green adlı kokteyli deneyin (avocadoathens.com). 

16.00
MİTLER VE OBJELER

Kriz öncesinde Atinalılar, Kolonaki’deki Gucci, Fendi gibi ünlü mağazalardan alışverişi çok severdi. Şimdi yeni Yunan tekstil ve aksesuvar markaları gözde. Koukoutsi’de zarif tişörtler (70 TL), çantalar, posta kartları dikkat çekiyor (koukoutsi.net). Daha yüksek etiketlere hazırsanız Zeus & Dione’ye gidebilirsiniz. Ileana Makri, Liana Vourakis ve Lito gibi önde gelen tasarımcılara ait mücevherler, ipek gibi yumuşacık Medea (1950 TL) benzeri tekstil ürünleri görülmeye değer (zeusndione.com). Hediyelik alışverişinizi Akropolis yakınlarındaki Plaka semtinde yapabilirsiniz. Forget Me Not’ta Rainy July gibi Yunan markalarının hilal şeklindeki el çantalarını (110 TL), Nikoletta Ververidu’nun antik Yunan ikonografisinden esinlendiği giysi koleksiyonunu görebilirsiniz (forgetmenot-athens.gr.).

18.00
NEHİR TANRILARI VE OLİMPİYALILAR

Efsanelere göre, nehir tanrısı Ilissos, Ardittos Tepesi’nde dua edermiş. Tepenin yanı başındaki Mets semtinde bugün Panathenaik Stadyumu yükseliyor. Antik olimpiyat stadyumu 19’uncu yüzyılda mimar Anastasios Metaxas tarafından yenilendi ve 1896 Olimpiyatları’na ev sahipliği yaptı. Yunanların Kallimarmaro (güzel mermer) adını taktığı stadyum her yıl düzenlenen Atina Klasik Maratonu’nun bitiş noktası (aeglizappiou.gr). Kıvrılarak aşağıya inen manzaralı patikadan yakındaki parka, Ulusal Bahçeler’e doğru yürüyün. Yolda Aigli Cafe’de mola verip soluklanın, Yunan usulü tiramisu tatlısının tadına bakın. 

21.00
MEZE TADIMI


Mavra Provato

Atinalılar restoran seçiminde uzmanlaşırken meze tadımı yapılabilecek uygun fiyatlı meyhanelerin sayısı da gittikçe artıyor. Mavra Provato’da ızgara manori peynirli, ceviz, portakal ve böğürtlen soslu mirto salatasını (20 TL); lor peynirli, bal ve susamlı sarıkopitayı; küçük patatesler ve baharat ile kâğıtta pişirilen kuzu etini (34 TL) tavsiye ederiz. Daha pahalı bir seçenek için Keramikos semtindeki Funky Gourmet düşünülebilir. Yunan mutfağına getirdiği yaratıcı açılımla iki Michelin yıldızını hak eden restoranın tadım mönüleri şarap alternatiflerine göre 280 ila 550 TL arasında. Fakat beyaz çikolatalı havyar, salyangoz, pirzola, tütsülenmiş dondurmalı sandviç gibi özel lezzetlerle de tanışma imkânı sunuyor (funkygourmet.com.). 


10.00
BRUNCH VE DENİZ

 


The Nice N’ Easy

 

Yunanların uzun zamandır ihmal ettikleri brunch alışkanlığı yeni birkaç restoranda yaşatılıyor. Organik ürünlere odaklanan kafelerden The Nice N’ Easy, mönüsünde çörek, turta, menemen benzeri omlet seçeneklerinin yanı sıra Blody Marry (43-70 TL) sunuyor (niceneasy.gr). Brunch sonrasında Vouliagmeni Gölü’ne gidin. Volkanik gölün yıl boyunca suyu soğumuyor. Doğal termal banyolar güneyde, gölle aynı ismi taşıyan mahallede. Giriş 22 TL (limnivouliagmenis.gr.). Ünlü modacıların imzasını taşıyan mayonuzu giyebileceğiniz lüks bir beach club arıyorsanız Astir Beach tam size göre. Deniz suyu sıcaklığı kasım başında 23 derecenin altına düşmüyor. Atina rivierasındaki en popüler mekanın giriş ücreti yazın 75, bu günlerde 35 TL (astir-beach.com)

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR