Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HARİKALAR ŞEHRİ MOSKOVA.
HARİKALAR ŞEHRİ MOSKOVA.
Moskova kışın ayri yazın da ayrı güzel olan bir kent. Putin’in iktidarı sürecinde mafyanın ve kanlı olayların sona erdiğinden hareket edebilirsiniz. Otelleri cok iyi ve tarihi yerleri her geçen gün daha da değer kazanıyor.
21 Şubat 2014, 23:53

 

Moskova kışın ayri yazın da ayrı güzel olan bir kent. Putin’in iktidarı sürecinde mafyanın ve kanlı olayların sona erdiğinden hareket edebilirsiniz. Otelleri cok iyi ve tarihi yerleri her geçen gün daha da değer kazanıyor.

image

Moskova’ya gitmeden HRS üzerinden otelleri araştırmanızı öneririm.

Ben bu sistemle Dışişleri bakanlığının karşısında Golden Rıng otelini buldum. Beş yıldızlı olan bu otel aynı zamanda değerlendirmede 10 üzerinden 8,5 almış durumda. Odaları güzel servisi de göz dolduruyor. Görülecek yerlere geldiğiniz zaman tabi ki Kızıl meydanından başlayarak Bolşoy operasına kadar yüzlerce gezilecek güzel yer vardır. Alışveriş yapmak istediğiniz zaman son yıllarda büyük ölçüde Türklerin yapmış oldukları alışveriş merkezleri  acilmis bulunmaktadır. Bunların içinde hemen Kızıl meydanın yanında bulunan Gum alışveriş merkezi göze carpiyor. Her türlü içkinin ve yiyeceğinde satıldığı bu yerde en iyi votka ve havyarları alırsınız. Dünyanın bütün markalarını da buradaki AVM’de bulabilirsiniz.

image

Moskova’nın 3 olumsuz yönü

 Ruslar maalesef yabancı dil bilmiyorlar.

Taksilerde hiçbir şekilde taksimetre yok.

Üçüncü olarak Rusya’nın Türkiye’den örnek alması gereken bir şeyde lokallerde sigara içilmesi. Her restoranda ve her lokalde çok sıkı şekilde sigara içiliyor ve duman altı olabiliyorsunuz. Gece yaşamına baktığınızda Yeni Arpat dedikleri eğlence sokağını tavsiye ederim.

 Eski görkemini kaybetmiş ama gezilmesi gereken bir yerde eski Arpat caddesi .Moskova da Türk mutfağına da hasret duymanıza gerek yok. Hemen dışişleri başkanlığının yanında Bosfor restaurant Türkiye’yi aratmıyor. Tüm Türkiye’den gidenlerin yanında Rusya da yaşayan 40 bin Türk iş adamı ve kaliteli Ruslar ve yabancı turistlerde burada bulunuyor. Gece yaşamında Moskova diskotekleri ile göz çarpıyor ayrıca night clubları da çok güzel, fakat Moskova’daki fiyatlar Avrupa’yı her açıdan üçe ve dörde katlıyor. Rusya da bu clublara giderken dikkatli olun ciddi bir şekilde paranız gidebilir. Moskova’ya gidip Nazım Hikmet’in mezarına gitmeden olmaz. Muhakkak gitmek ve Nazım Hikmet’i görmek lazım.

Bolşoy balesine gidinimage

Moskova’ya gittiğiniz zaman muhakkak “Bolşoy” balesine gidin. Her ne kadar önümüzdeki üç aya kadar biletler satıldı dense de 19.00 da başlayacak olan gösteriyi 18.30 da kapının önüne giderseniz, karaborsaya hiç gerek olmadan ayni fiyatta hatta daha düşük bir fiyata görme şansınız vardır. Bir gecenizi buna ayırmanız şarttır.
Rusya bir içki cenneti. İçki cenneti dediğim zaman votka haricinde tüm içkiler başka ülkelerden geliyor.
Rusların fazla üretimi yok, Rusya ülke olarak zengin bütün malları yurt dışından getiriyorlar. Kendi açıklamalarına göre 45’in üzerinde votka cesidi var. “Beluga” votkasının en iyi votka olduğun dan hareket ediyorlar. Moskova’nın diğer bir özelliği de kızlarının çok güzel olması 18-40 yaşları arasında sokaklarda ve lokallerde çirkin kadın göremiyorsunuz. Fakat 40 yaşını geçen kadınlarda da güzellini görme şansınız yok. İçkinin ve gıdaların etkisiyle nesillerde bir bozulma oluyor. Putin Rusya’sı Putin Moskova’sı gidilip görülmeye değer bir yer insanlarımıza tavsiye ederim.

Rusya’daki Türkler

Türk göçmenlerinin yeni keşif ettiği ülkelerinin başında da Rusya geliyor. Kırkın üzerinde Türk inşaat firmasının Rusya’da aldığı İhaleler Türk işçiler ininde bu ülkeye gitmesine sağladı. Fakat bu Avrupa’ya giden işçiler gibi olmadı. Buraya gidenler firmalar ile anlaşmalı gittiler ve iş bittikten sonra büyük bir çoğunluğu geri dönmek zorunda kaldı.

Bunun dışında Rusya’da 40 bin kaliteli çalışan ve ülkede oturma hakkına sahip olan Türk vatandaşı var. Büyükelçiliğin tahmine göre bunların seçmen niteliği de var. Genel olarak bakarsak Rusya’da yaşayan Türk sayısının 55bin ile 117 bin arasında hareket ettiği belirtilmektedir. Doğru sayıları bulmak güç Rusya hiçbir zaman göçmen politikası olmaması bunu beraberinde getiriyor. Rusya’da kendisinden söz ettiren üç tane büyük sivil toplum örgüttü var.

image

Üc önemli örgüt var.

Bunların birincisi Türk iş adamları derneği RİTİP bunun 75 üyesi var büyük kuruluşlar bu kuruluşun üyesi başkanliklarinı da aynı zamanda Bosphor Restoran başta olmak üzere birçok kuruluşlar işleten kışı yapıyor. İkincisi Rutip adi altında hizmet grubunun bir kuruluşu. Bunlarla da Türkiye’den gelen Colins jean gibi kuruluşların üst örgüttü Tekstil, Turizm ve İnşaat sektörü içinde örgütlemiş bulunuyor. Üçüncü sivil toplum örgütü de Rusya Türk Kadınlar Derneği. Bu dernekte Rusya’da Profesyonel olarak çalışan Türk Yöneticilerinin eşlerinden oluşuyor. Üyeler çocuklarla ilgileniyor 8 Mart, 23 Nisan ve 29 Ekim gibi kutlamalar yaparken her cumartesi günü Türk çocuklar içinde Türkçe bilgileri geliştirecekleri bir okul kurmuş bulunuyorlar. Rusya’da Gazetem adı altında bir Türkçe yayın çıkıyor.

Türk Is Adamlari Basarili

 Son gelişmelere işik tutan bir gazete. Rusya’da Türk işverenlere baktığımız zaman burada ilginç bir olay görüyoruz Rusya’da 3 binin üzerinde Türk girişimci var. Bu girisimcilerin arasında tabi ki Rönesans, Enka gibi kuruluşların yanında daha çok küçük ve orta işletmelerin de yer aldığını görüyoruz. … Türk yatırımları 10 -12 Milyar Dolar sınırı arasında dolaşıyor.

Kaliteli Türk Restoranların da bulunduğu bu ülkede hiçbir Türk politik örgütlenmesi yok. Putin rejimi bu konuda oldukça hassas bunu da göz önüne alan Türkler bu olaylara sınır dışı edilmemek için pek katılmıyorlar. Türk işverenlerin yanında başta tacik, kırgız gibi orta Asya cumhuriyetlerinden gelen insanlar yer almakta 1989-2014 yılına kadar Türk Firmaların Rusya’daki aldıkları Müteahhitlik hizmetlerin toplamının 50 Milyar doların sınırı aştığından hareket ediliyor.

Prof Dr Faruk ŞEN / TAVAK Başkanı

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR