Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TARİH VE KÜLTÜRÜN İÇİNDE BİR ŞEHİR: LVİV
TARİH VE KÜLTÜRÜN İÇİNDE BİR ŞEHİR: LVİV
Bugün,  Ukrayna’nın en güzel şehirlerinden biri olan ve bu güzelliği Unesco Kültür Mirası’na alınarak tescillenen Lviv’i tanıtacağız.
5 Mart 2013, 11:52

 

Bugün,  Ukrayna’nın en güzel şehirlerinden biri olan ve bu güzelliği Unesco Kültür Mirası’na alınarak tescillenen Lviv’i tanıtacağız.

Lviv Ukrayna’nın kuzeybatısında yer alan,Polonya sınırında bulunan Ukrayna’nın beşinci büyük kentidir.800.000’nin üstünde bir nüfusa sahip olan Lviv, ikinci dünya savaşının önemli kentlerinden biridir. İkinci Dünya Savaşı öncesi Polonya’ya ait bir şehir olması nedeniyle; savaş sırasında Alman orduları ile Sovyet Ordularının çarpışma alanı olmuştur. 2.Dünya Savaşı sonrası, Polonya’nın yapılan anlaşmalar sonucu Batıya doğru kaydırılması sonucu önce Sovyet sınırlarında, SSCB’nin yıkılması sonucunda da Ukrayna toprakları içinde kalmıştır.

image

Lviv Türkiye’den ulaşım gayet rahat. THY ve Pegasus Havayolları Lviv’e düzenli uçuş gerçekleştiren firmalar. Lviv özellikle 2012 Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapan şehirlerden biri olduğu için şehirde modernleşme çalışmalarının yansımaları görülüyor.Bunun en büyük yansımasını yeni yapılan havaalanında ve stadyumda görebiliyoruz. Lviv, Ukrayna’nın Türk vatandaşlarından vize  istememesi ve sadece 1 saat 45 dakika mesafede olması nedeniyle Türk vatandaşları için çok cazip bir seçenek.

Lviv’de konaklama konusunda size daha önce yaptığım tavsiyeyi tekrarlayıp ev kiralama önerisini yapacağım. Diğer Ukrayna şehirlerinde olduğu gibi ev kiralama gerek lokasyon gerekse fiyat açısından Lviv’de de cazip bir seçenek. Bunun dışında ben illa ki otelde kalacağım diyorsanız merkezde bulunan Hotel Lviv, Grande Hotel in Lviv ve Hotel Opera cazip seçenekler. Bütçesi düşük olan geziseverler için de Old City Hostel Lviv konumu ve fiyat aralığı açısından en cazibi.

Lviv, İkinci Dünya Savaşında çok fazla hasar almış olmasına rağmen hala müthiş güzellikteki binalara ve heykellere sahip. Bu binalar ve tarihi güzellikler  Unesco  tarafından koruma alınmış ve şehre Dünya Kültür Mirası payesi verilmiş. Şehirde bu payeyi hak edecek bir sürü yapıt var gerçekten. Opera Binası bunlardan birisi. Ukrayna’nın her şehrinde olduğu gibi burada da muhteşem bir Opera binası olması bizim şaşırtmadı. Bunun yanı sıra ikinci Dünya savaşında  sığınak olarak kullanılan Karinka isimli yer bugün restauranta dönüştürülmüş ve aslına sadık kalınmış. Muhakkak görmenizi  tavsiye ettiğim Karinka restaurantın girişinde sizi askeri kıyafetiyle ve silahıyla bir asker karşılıyor. İçeri girmek için özel bir şifre söylemeniz lazım. Daha sonra girişte size ikinci Dünya Savaşı zamanı sıklıkla içilen bir içki ikram ediyorlar. Baldan yapılan bir Votka olan bu içkiyi içebileceğiniz tek yer burası. Karinka’nın içinde dekorlar masa ve yemek yediğiniz aletlerde 2.Dünya savaşı döneminden ve yemekler demir kaselerin içinde geliyor. Hersey 2.Dünya Savaşı dönemine uygun. Karinka’nın hemen üstündeki mason locası ise Dünya’nın en pahalı restaurantı olarak biliniyor. Çünkü burada hesap geldiğinde size küçük bir sürpriz yapılıyor. Hesap her zaman 3 sıfır fazla geliyor. Eğer siz kafenin üye kartına sahipseniz ya da bu durumu daha önceden biliyorsanız o 3 sıfırı çizip kalan hesabı ödüyorsunuz. Aman rezil olmayalım diye hesabın hepsini ödeyelim demeyin.

image

Lviv gece hayatı konusunda iyi bar ve cluplara sahip olsa da Ukrayna’nın diğer 3 şehri Kiev Odessa ve Kharkiv’in çok gerisinde bir şehir. Gece hayatından büyük beklentisi olanların tercih etmemesi gereken bir şehir. Fakat buna rağmen Metro City , Fashion Clup ve Sankoff Clup Lviv’in öne çıkan eğlence mekanlarından biri. Aralarında kalite olarak Fashion Clup bir adım öne çıksa da popularite olarak Metro Clup Lviv’de daha çok tercih ediliyor. Rafinad, Fenomen gibi cluplar ise tercih edilebilecek diğer yerler. İçki fiyatları açısından diğer Ukrayna şehirleri gibi Lviv’de çok ucuz bir fiyat aralığına sahip.

Lviv’in diğer Ukrayna şehirlerinden en büyük farkıysa şehirde yabancı dil bilme oranının çok daha yüksek olması. Restaurantlarda ve sokaklarda İngilizce bilen bir çok insana rastlamak mümkün.Ayrıca vakti olanlar ve doğayla içice olup spa ve kaplıca deneyimi yaşamak isteyen gezginler için Lviv’e 1 saat mesafedeki Karpatlar da iyi bir seçenek olabilir.

Lviv gerek büyüleyici güzelliğiyle, gerek barındırdığı tarihin tüm izlerini taşıyan yapısıyla, gerekse doğal güzelliğiyle geziseverlerin görmesi gereken yerlerden biri. Türkiye’den kolay ulaşımı ve vize ihtiyacı duyulmaması ile de özellikle tercih edilebilecek ve bu tercihin hakkını verebilecek bir şehir.

Süleyman Yıldız

Şeffaf Gazete.com

               

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR