Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HDP İTİRAZ EDİYOR KABUL GÖRMÜYOR
HDP İTİRAZ EDİYOR KABUL GÖRMÜYOR
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, seçim sonrası yapılan müdahaleler, Kars, Muş ve İstanbul’da yaşananlara ilişkin basın açıklaması yaptı.
6 Nisan 2019, 18:34
 
 
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan açıklamasında "Şırnak'ta dışarıdan taşınan seçmenlerle seçim gasp edildi. AKP'nin yaptığı itirazlar kabul ediliyor. Ama HDP'nin başvuruları kabul edilmiyor. YSK'nin artık devreye girmesi gerekiyor. Patron YSK değil halktır" dedi.
 
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, seçim sonrası yapılan müdahaleler, Kars, Muş ve İstanbul’da yaşananlara ilişkin basın açıklaması yaptı.
 
Buldan'ın açıklaması şöyle:
 
"İran Kürdistan’ındaki Loristan eyaletinde birkaç gün önce yaşanan sel felaketinden dolayı 70’e yakın insanın hayatını kaybettiği 700’ün üzerinde insanın yaralı olduğu bilgisini aldık. Yaşamını yitiren bütün insanlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. HDP olarak bu felaketler sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarının ve yaralıların yanında olduğumuzu ve parti olarak her türlü desteği vereceğimizi belirtmek isterim. 
 
"AKP'NİN ÖLÜMLERİ SEYREDEN TAVRINI KINIYORUZ"
 
Sevgili Leyla Güven’in açlık grevinin 150’nci günü. Hem cezaevlerinde hem de Avrupa ülkelerinde devam eden açlık grevleri kritik aşamaya gelmiştir. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebini bir kez daha ifade ediyoruz. Bu talebin meşru olduğunu başından beri ifade etmemize rağmen AKP hükümetinin bu talebi dikkate almaması ve yaşanan ölümler karşısında sessizliğini korumasını kınadığımızı belirtmek isterim. Her gün cezaevlerinden yeni yeni ölüm haberlerinin geldiği bu günlerde, hükümetin acilen somut adımlar atması ve Sayın Öcalan’ın aile ve avukat görüşlerini bir an önce başlatması talebimizi dile getiriyoruz. 
 
Yoğun bir seçim çalışması yürüttük. Türkiye’nin her yerinde seçimlerde çok büyük usulsüzlüklerin, haksızlıkların yapıldığına tanıklık ettik. Aslında Türkiye Cumhuriyeti tarihine baktığımızda bu dönem olduğu kadar hukuksuzlukların yapıldığı bir dönem olmadığını görüyoruz. Özellikle Cumhurbaşkanının her seçim mitinginde konuşmasını kin ve nefretle yaptığını ilk kez gördük. 
 
"İLK KEZ BU KADAR HUKUKSUZLUĞA, KİNE VE NEFRETE TANIKLIK ETTİK"
 
Bundan önceki seçimlerde hukuksuzluklar yapılmış olsa da bu kadar kin ve nefretin bu kadar hukuksuzluğun yaşandığı bir seçimi ilk defa bu seçimde yaşadık. Bununla birlikte özellikle seçimlerin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen hala birçok yerde seçimlerin sonuçlandırılmamış olması, kazananlara mazbataların verilmemesi, yapılan itirazların kabul edilmemesi yapılan hukuksuzluklara yeni yeni hukuksuzlukların eklendiğini gösteriyor. 
 
"HDP’YE KARŞI OYUNLAR OYNANIYOR"
 
Başta Muş olmak üzere birçok yerde HDP kazanmasına rağmen bu seçimlerin HDP’nin elinden alındığını bariz bir şekilde görüyoruz. AKP’nin yaptığı bütün itirazlar kabul edilirken HDP’nin itirazlarının kabul edilmemesi ciddi bir çifte standardın uygulandığını ve HDP’ye karşı oyunların oynandığını gösteriyor. Özellikle halkımızın iradesinin gasp edildiği yerler var. Şırnak, Beytüşebbap, Uludere, Muş Malazgirt gibi yerlerde halkımızın oyları resmen gasp edilmiştir. 
 
"ŞIRNAK'I GASP ETTİNİZ"
 
Şırnak’ta taşınan seçmenlerle “Şırnak’ı HDP’nin elinden aldık” demenin akla ziyan olduğunu söylemek isteriz. Dışarıdan 12 bin seçmen Şırnak’a götüreceksiniz, 142 belgesi ile oy kullandırtacaksınız ondan sonra da “biz Şırnak’ı HDP’den aldık” diyeceksiniz. Hayır siz Şırnak’ı kazanmadınız, Şırnak’ı gasp ettiniz. Halkımızın bu gerçekleri çok iyi görmesi lazım. Muş’ta 2500 oyun geçersiz sayıldığı ve çok cüzi bir oy ile AKP’nin kazandığı bir sonucun ortaya çıktığını görüyoruz. İl ve İlçe seçim kurullarına itirazların reddedilmesi ve bununla da sınırlı kalmayan henüz mazbatasını almayan seçim sonuçları belli olmayan bir yerde mülki amirlerin valilerin emniyet müdürlerinin AKP’li adayları önceden kutlaması oyunların göstergesidir. Yine Muş’un Malazgirt ilçesinde 3 oy ile AKP’nin kazandığı ancak orada 250 oyumuzun geçersiz sayıldığı ve buna rağmen itirazların kabul edilmemesi, reddedilmesi HDP’ye kaybetirme stratejisidir. O yüzden HDP’nin kaybettiği ve oylarının eridiğine dair açıklamaları kabul etmiyoruz.
 
HDP'NİN BAŞVURULARI REDDEDİLİYOR 
 
Şu açık olarak görüldü ki AKP’nin her yerde yaptığı itirazlar kabul ediliyor, HDP’nin itirazları reddediliyor. Kazandığımız yerlerde alınan yasak kararları ile kutlamaların yapılmasına izin verilmezken, gasp edilen yerlerde, AKP’nin zorla aldığı yerlerde yeni seçtirilen belediye başkanları özellikle Beytüşşebap’ta aday ki AKP belediyeyi bizim elimizden zorla almıştır çıkıp Şexanê oynamıştır. AKP’nin kazandığı yerlerde kutlamalara izin verilirken HDP’nin kazandığı yerlerde 15 günlük sürelerle yasaklar konularak kutlamalara izin verilmemiştir.
 
OYLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ
 
İşte bu HDP’ye yaklaşımın ve çifte standartın ortada olduğunu gösteriyor. Ama biz her yerde oylarımıza sahip çıkacağız. Muş’ta nasıl oylarımızı sahip çıkıyorsak İstanbul’da da sahip çıkacağız. Bugün İstanbul’da hala sayımların devam etmesi ve bu seçimlerin sonuçlanmaması AKP’nin iktidar sarhoşluğu ve iktidarı bırakmama yaklaşımını bize gösteriyor. YSK’nin bir an önce devreye girmesi ve  hukuki olmayan yaklaşıma müdahale etmesi gerektiğini belirtmek isterim. 
 
"PATRON HALKTIR HALK KARARINI VERMİŞTİR"
 
Cumhurbaşkanının “patron YSK’dir” sözünü eleştiriyoruz. Patron halktır, halk kararını vermiştir. Seçimini yapmıştır, kimi seçtiğine karar vermiştir. Burada yapılması gereken şey şudur; YSK bu sonuçları kabul etmek zorundadır ve ardından sonuçları kesinleştirip mazbataları belediye başkanlarına ve eşbaşkanlara vermek zorundadır. Bir an önce YSK bu görevini bugün itibariyle yerine getirmelidir. Hukuki ve etik olarak yapması gereken de budur. Bir an önce seçim sonuçları açıklanmalıdır. Özellikle HDP’nin yaptığı itirazların derhal kabul edilmesi gerekir. Çünkü biz biliyoruz ki itiraz ettiğimiz yerde biz kazanmışız. Bu itirazların kabul edilmemesi iktidarın HDP’ye yaklaşımını gösteriyor.  
 
TEMELLİ: 8 İNSANIMNIZ CEZAEVİNDE HAYATINI KAYBETTİ 
 
HDP'nin Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise şunları dile getirdi:
"Ben de İran Kürdistan’ı Loristan’da yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralıların bir an önce şifaya kavuşmasını diliyorum. Büyük bir felaket. Öte yandan sevgili Leyla Güven açlık grevinin 150’nci gününde. Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde açlık grevleri sürüyor özellikle cezaevlerindeki açlık grevini sürdüren tutsakların durumu kritiktir. Bugüne kadar cezaevlerinde 8 insan yaşamını yitirmiştir. Bu 8 insanın yaşamını yitirmesini engellemek adına defalarca yaptığımız çağrılara rağmen Adalet Bakanlığının ve iktidarın duyarsızlığı devam etmektedir. Kimsenin ölmesini istemiyoruz.
 
"ÖLÜMLERİN DURMASINI İSTİYORUZ"
 
Bu ölümlerin durmasını istiyoruz. Buradan çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Mutlak tecrit bir an önce sonlanmalı, avukatları ve ailesi sayın Öcalan ile düzenli olarak görüşebilmelidir. Bu yasal, hukuki ve meşru bir taleptir. Bu talepleri görmezden gelerek aslında iktidar bu ölümlerin vebalini taşımaktadır. Bir an önce bu sese kulak verilsin diyoruz. Bakın neden önemlidir. Mutlak tecrit 5 Nisan 2015’te başlamıştır. 5 Nisan 2015’ten bugüne kadar ülke giderek hergün yeni bir hukuksuzluk ve adaletsizliğe sürüklenmiştir ve sürüklenmeye devam etmektedir. Mutlak tecridin başladığı tarihten bugüne kadar hukuk adalet ve insan hakları alanında ve hatta Türkiye’nin karşı karşıya olduğu bütün sorun alanlarında domino etkisi yaratmıştır. Bugün açlık grevinde olan arkadaşlarımızın dikkat çektiği konu budur. Bu adaletsizliğe ve hukuksuzluğa bir an önce son verilmelidir. Verilmediği sürece hukuksuzluk adaletsizlik devam edecektir. 
 
"5 NİSAN'DA BAŞLAYAN HUKUKSUZLUK HALEN DEVAM EDİYOR"
 
Bakın seçimler sonuçlandı ama bir çok yerde seçim sonuçları açık olmasına rağmen bu hukuksuzluk kendisini yeniden yeniden dayatmaktadır. Kampanya boyunca fazlasıyla maruz kaldığımız tehdit dili, hakaret, öfke ve nefret söylemi seçimlerden sonra devam etmektedir. Seçim sonuçlarının çok net kesinleştiği yerde mazbataları vermek yerine seçim sonuçlarını yok sayan bir akıl devrededir. Bugün kazandığımız bir çok yerde akla sığmayacak itirazların yapıldığını ve hatta seçimlerin yenilenme taleplerinin yapıldığını görüyoruz. Oysa burada YSK’ya çok önemli bir iş düşüyor. Anayasa, hukuk ve yasalara uymak. Ne yapabilirdi, ilkeli bir tavır sergileyebilirdi. 
 
"HALKIN İRADESİNİ YOK SAYAN TUTUMLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ"
 
Uyardık, ilkeli, duyarlı anayasa ve yasalara uygun bir tavır sergilemeliydi. Yapması gereken şuydu. Kazananla kaybeden aday arasındaki fark geçersiz oylardan fazlaysa mazbataları bir an önce teslim etmeliydi. Eğer bu fark fazla ise itirazların hepsini kabul edebilirdi. Çifte standart yerine bir anayasa standartı ile hareket edebilirdi ve bu Türkiye’yi bu tür tartışmalardan kurtaracaktı. Bugün dönüp baktığımızda geçersiz oyları saymak yerine bazı yerlerde tüm oylar yeniden sayılıyor, aslında halkın iradesini yok sayan, iktidarın alıştığımız tutumuyla karşı karşıyayız. Ama sonuçları ortadadır. 
 
ŞIRNAK, MUŞ, TATVAN'DA İRADE GASPI VAR 
 
Muş’ta  Malazgirt’te, Viranşehir ve Tatvan’da hakkımız gasp edilmektedir. Ama daha açık olanı tabii ki Şırnaktır. Hakkımız gasp edilmektedir. Aynı şey batıda İstanbul’da hayata geçirilmek isteniyor. Aritmetik ortada, gereğini yapmak YSK’nin elinde. O denli hukuksuz ve adaletsiz bir kampanya yaşadık ki buna dair bir çok örnek verilebilir. Bunla ilgili ayrıntılı raporlarımız geldiğinde, iktidarın bu tür yöntemlerini bekliyorduk diyenleri bile şaşırtacak detaylar var. Valiler, kaymakamlar ve güvenlik güçlerinin herkesin işin içinde olduğu bir kampanya sürecini geride bıraktık buna rağmen HDP başarıyla çıkmıştır. HDP’nin uyguladığı strateji başarılı olmuştur. HDP’nin ortaya koyduğu seçenek Türkiye’nin önünü açmıştır. Demokrasi güçleri, demokrasi seçeneğinde buluşmuştur. 
 
"24 HAZİRAN'DA VEKİLLERİMİZİ ŞİMDİ BELEDİYELERİMİZİ ÇALIYORLAR"
 
Bundan dolayı gurur duyuyoruz. Bölgede yerleşik olmayanların oy kullanması sonucu sonuçlar değiştirilmiştir. Buna ilişkin itirazlarımız önümüzdeki dönemde devam edecektir. Tıpkı 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi Şırnak ve Hakkari’de birer vekilimizi çalmışlardı şimdi aynı yöntemle belediye başkanlarımızı çalışıyorlar. Bunun hiçbir meşruiyeti yoktur. Halkın iradesinin gasp edildiği yöntemleri bir kez daha gördük. 
 
"TOPLUMSAL BARIŞI BİRLİKTE VAREDEBİLİRİZ"
 
Tehdit dili devam ediyor. Cumhurbaşkanının bu sonuçlardan gerekli dersleri çıkarak bu iradeden ders çıkararak adım atması gerekirken “topal ördek” örneğinde olduğu gibi toplumu tehdit ediyor. Türkiye bu siyaset dilinden bir an önce kurtulmalıdır. Zaten ortaya çıkan irade hem Türkiye’nin batısında hem de bölgede budur. Bu iradesinin gereğini yapmak tüm siyasilere partilere çağrı yapıyoruz. Toplumsal barışı hep birlikte var edebiliriz. Toplumsal barışın önünde engel olan bu iradeye karşı da hep birlikte yükseltebiliriz. Bu mücadeleye tüm toplumsal muhalefeti kadınları gençleri davet ediyoruz. 
 
"AKP SEÇİM SONUCUNU HAZMEDEMİYOR"
 
Pervin Buldan, resmi olmayan sonuçlara göre Diyarbakır Büyükşeşir Belediye Eş Başkanı seçilen Selçuk Mızraklı hakkında soruşturma başlatılmasını "Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Açıkçası bu tür soruşturmaları her zaman gördüğümüz için çok da önemsemediğimizi söylemek isteriz. Diyarbakır’da halkın, yüzde 65 gibi bir oyla Selçuk Mızraklı’yı seçmesini hazmedemeyen bir anlayışın HDP üzerinde devam eden yargı kılıcını, seçilmiş belediye başkanları üzerinden sürdürmesi gibi geliyor bize. Bu yöntemler bugün de var yarın da devam edecek gibi geliyor bize. AKP’nin seçim sonuçlarını hazmedememesinden kaynaklı Demokles’in Kılıcı gibi gözümüz üzerinizde diyerek yaptığı bir hareket ve bunu önemsemediğimizi belirtmek isteriz. Bizim için yeni bir şey değil." 
 
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR