Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KADIN FİLMLERİ İÇİN HAYDİ FESTİVALE
KADIN FİLMLERİ İÇİN HAYDİ FESTİVALE
Bu yıl 17. kez düzenlenen Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 7 Mart 2019 Perşembe günü İstanbul Modern Sinema’da başlıyor.Her yıl verilen Mor Kamera’nın bu yıl ki sahibi Kutlama adlı filmiyle Elif Sözen oldu.
4 Mart 2019, 22:09
 
 
Festivalde, her yıl verilen Mor Kamera’nın bu yıl ki sahibi Kutlama adlı filmiyle Elif Sözen oldu.
 
Festival ekibi ödülü aynı zamanda setlerde çalışırken tacize uğrayan, mobing gören tüm sinema emekçisi kadınlara verdiğini açıkladı.
 
Festivalin programı Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna duyuruldu. Toplantıda, festival koordinatörü Ülkü Songül ve program direktörü sinema yazarı Alin Taşçıyan konuştu. 
 image
 
İlk olarak konuşan Ülkü Songül şu bilgileri verdi:
 
* 17. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde, Türkiye ve dünyadan 74 film var.
 
 * Agnès Varda Retrospektifi Agnès Hakkında Her Şey yanında; Kadınların Sineması, Kendine Ait Bir Cüzdan, Bedenimiz Bizimdir, Cins-iyet-ler, Feminist Bellek; Ursula K. Le Guin, Kadınların Seçimi; Yerel Adımlar, Geniş Alanlar bölümlerinde filmler; Hikâye Anlatıcısı Kadınlar, Sinemada Cinsiyet Temsilleri ve Performansları, Feminist Kadraj panelleri; kadınların sinema yapma temaşasını kolaylaştırmak için atölyeler, söyleşiler, forumlar, yönetmenlerle buluşmalar var.
 
 * 2018 Toronto Hot Docs’un açılış filmi olan, 2019 Berlin Film Festivali Culinary Cinema bölümünde Avrupa prömiyerini yapan Maya Gallus imzalı Hararet: Mutfak (D)evrimi adıyla müsemma bir konuyu ele alıyor. Hem kadının yerinin mutfak olduğunu söyleyen hem de şef olarak şan şöhreti kendileri üstlenen erkeklerin gastronomi alanındaki egemenliğini kıran yedi şef üzerine bir belgesel.
 
Eylem Şen’in belgeseli de gösterimde  
 
 * 17. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde, İstanbul Modern, Fransız Kültür Merkezi, Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinemaevi işbirliğiyle yapılan, feminist sinemanın “yaratıcı-tanık” ustası Agnès Varda’nın 19’u uzun, 14’ü kısa metraj olmak üzere 33 filmini içeren retrospektifi, Agnès Hakkında Her Şey 7 Mart-30 Mart tarihleri arasında İstanbul Modern ve Caddebostan Kültür Merkezi’nde izlenebilecek.
 
 * Yönetmenin dünya prömiyeri Berlin Film Festivali’nde yapılan otobiyografik filmi Agnès, Varda’yı Anlatıyor da bu seçkide Türkiye prömiyerini yapacak.
 
* Yönetmen Eylem Şen, ilik nakli olmayı bekleyen kızı Öykü Arin için donör arayışı sırasında bir de belgesel çekti. Kornea İlişkisi isimli film de festivalde izlenebilir. 
 
Paneller ve atölyeler de gerçekleşecek
 
Festivalde, “Hikaye Anlatıcısı Kadınlar”, “Sinemada Cinsiyet Temsilleri ve Performansları”, “Feminist Kadraj”  başlıklı panellerde de kadınlar bir araya geliyor. “Kadınların Seçimi; Yerel Adımlar, Geniş Alanlar” başlıklı bölümde ise kadınlar seçim sürecine dair fikir alışverişinde bulunacak.
 
image
 
"Bizim her filmimiz eşitlikçi ve özgürlükçü"
 
Festivalin program koordinatörü Alin Taşçıyan da şu bilgileri aktardı:  
 
* Türkiye sinema sektörü geride bıraktığımız yılda 173 yeni film yaptı. Kadınlar bu filmlerin yüzde birine dahi imza atmadı. Erkekler ve erkeklik ekseninde erkeklerin kahramanlıklarını, savaşlarını, maceralarını, meselelerini, dertlerini, hatalarını, suçlarını, işlerini, ilişkilerini, saçmalıklarını, sakarlıklarını, skandallarını, sakallarını, bıyıklarını izlemeye doymadı Türkiye.
 
* Bu yıl Altın Bamya ödülünü 1 Nisan’da değil festival süresince takdim ediliyor. Sektörü temsil eden ve kurumsal olarak ayrımcılık ve eşitsizlik karşıtı hiçbir çalışma yapmayan tüm sinema meslek örgütlerine bu yılın Altın Bamya ödüllerini sunuyoruz. Onlar kendilerini bilir. Ödüller festival boyunca yanımızda olacak, meslek örgütü yöneticilerine veya ödülü yöneticilerine layık gören üyelere, sosyal medyada paylaşılacak öz-çekim karşılığı teslim edilecek.
 
 * Neden kadın film festivali diye ayırıyorsunuz diye soranlar var. Bizim bakışımız elbette farkı kadınların sinemadaki varlığının altını çizmek için yapıyoruz. Ama diğer festivallerden farklı yanlarımız var. Bizim her filmimiz eşitlikçi her filmimiz özgürlükçü.
 
 * Festivale bu yıl 300’e yakın film başvurusu oldu. Biz hepsini izledik. Keşke size de hepsini gösterebilseydik.  
 
image
 
Düzenleyenler
Filmmor Kadın Kooperatifi, Akademiden Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Destek Topluluğu, UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi ve Kadınların Güçlenmesi Kürsüsü, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Antalya Kadın Dayanışma Derneği, Kadın Emeği Kolektifi Derneği, İzmir Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Adana Kadın Platformu ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği dayanışması. (EMK)

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR