Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KERVAN 1915, ANTALYALILARLA BULUŞTU
KERVAN 1915, ANTALYALILARLA BULUŞTU
“Kervan 1915” filmi, 54. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin “15 Temmuz Özel Gösterimi” kapsamında, Antalyalı sinemaseverle buluştu.
26 Ekim 2017, 16:31
 
Yönetmen İsmail Güneş’in aynı zamanda senaryosunu kaleme aldığı “Kervan 1915” filmi, 54. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin “15 Temmuz Özel Gösterimi” kapsamında, Antalyalı sinemaseverle buluştu.
 
image
 
100 yıldır hakkında sadece konuşulup tartışılan; ama sinemaya aktarılmayan “1915 Tehciri”ni konu alan, 15 Temmuz şehitlerine ve şehit Erol Olçok’un hatırasına adanan “Kervan 1915” filminin yönetmeni ve senaristi İsmail Güneş ile oyuncuları, Antalyalılarla buluştu.
 
Gösterim sonrası tüm Antalyalılara teşekkür eden İsmail Güneş “ Filmimize göstermiş olduğunuz ilgi bizi çok mutlu etti. Yaşadığımız tüm zorlukları unuttuk. Sizlerin huzurunda, bir kez daha 15 Temmuz şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.
 
image
 
"YAŞANAN ACILARI GÖSTERMEK İSTEDİK"
Güneş, film için yoğun araştırmalar yaptıklarına dikkati çekerek, "Devletin bu tehciri gerçekleştirebilmek için, o yoksulluk içinde 256 milyon kuruş harcadığını gördük. Niyeti bütün bir ırkı yok etmek olsa bu kadar parayı harcamasına gerek yok. Devlet planlamış, yasalar ve yönetmelikler çıkarmış, bunlara uymayanın cezalandırılacağını söylemiş. Tren varsa trenle, katır varsa katırla, insanlar güvenlik önlemi olarak Osmanlı'nın bir yerinden başka bir yerine taşınmış. Biz de bu nakil sırasında yaşanan acıları göstermek istedik" ifadelerini kullandı.
 
image
 
"İnsan sevgidendir" slonganıyla yola çıktıklarını aktaran yönetmen, şunları kaydetti:
 
"İnsan ırklardan değil, sevgiden oluşur. Bunu filmimizde iyi anlattığımızı düşünüyoruz ama uzun süre oyuncu bile bulamadım. Bazı oyuncular önce 'Evet' dedi, daha sonra menajeri arayıp 'Ben oyuncumun bu filmde yer almasını istemiyorum' dedi. Sette ekibin yüzde 70'i işi bıraktı. Para almadıkları için değil, bü ülkede verilecek en yüksek haftalığı almış olmalarına, en iyi şartlarda çalışmış olmalarına rağmen, tamamen ideolojik nedenlerle işi bıraktılar. İyi insanları tenzih ederim ama büyük bir kesim, bu iş yarım kalsın diye hareket etti. 
 
İsmail Güneş, filmi yapmaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 1915 olaylarına ilişkin mesajından sonra karar verdiklerini vurgulayarak, "Ben varolan hikayelerin içerisinden bir 'kurtarma' ya da 'sahiplenme' hikayesini yapmanın daha doğru olacağını düşündüm. 'Katırcı Salim'in hikayesiyle karşılaşınca, o dönemde var olan 'Adil Hafıza' diye bir oluşumun iyi bir filmi olabileceğine karar verdik. Uzun süren senaryo ve set hazırlıklarından sonra 1 Temmuz 2015'te çekimlere başladık. Yaklaşık 3 ay çekimler sürdü. Kurgu aşaması da bitti ama önce 15 Temmuz darbe girişimi, sonra referandum gerekçesiyle gösterimi tehir ettik. Nihayet bugüne geldik ama kaderimiz değişmedi. Hiç ummadığımız engellerle karşılaştık" şeklinde konuştu.
 
Kervan 1915 Film Konusu
1915 yılının Haziran ayında Giresun'un meydanında 200 kişiden oluşan bir kafile eşyaları ortada bekleşmektedir. Ermeni kadınlar ve çocuklardan bu oluşan kafileyi, göç ettirmek için bir ihale düzenlenmiştir ve Katırcı Salim, Murat'ın önüne geçerek bu işi üstlenir. Topluluk bir kervan şeklinde Halep'e doğru yola çıkar. Kafilede yer alan Hayganuş adında orta yaşlarını süren bir kadınsa geride eşini bıraktığı Karadeniz'in bir avuç suyunu yanında götürmek ister ve kızı Suzan'a emanet etmiştir. Öte yandan savaş, göç yolunu tekinsizleştirmiş, işleri daha da zora sokmuştur.
 
Yol dağlara doğru gittikçe yükselir ve kafiledeki çocuklar, hamile kadınlar sağlık sorunları yaşamaktadır. Üstüne bir de hava koşulları sertleşir. Tüm bu debdebenin içinde Suzan ve kafile sorumlusu Ahmet'in arasında beklenmedik bir kıvılcım yükselecektir…
 
image
Film I. Dünya Savaşı sırasında yaşanan Ermeni tehcirini insan öyküleri eşliğinde beyazperdeye taşındı.
Filmin oyuncu kadrosunda ise Murat Han, Ayşe Akın, İbrahim Kendirci, İpek Tuzcuoğlu, Fatih Ayhan, Aylin Manukyan ve Roza Hovannisyan isimleri başı çekiyor.  
 
Şeffaf Gazete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR