Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DOMUZ GRİBİNİ TANIMAK ÖNEMLİ
DOMUZ GRİBİNİ TANIMAK ÖNEMLİ
Abdi İbrahim, kış aylarında artan influenza virüsünün neden olduğu grip hastalığına karşı uyarılarda bulundu. Grip tehlikeli salgınlar yapabilen bir hastalık.
12 Ocak 2016, 00:37

 

Abdi İbrahim, kış aylarında artan influenza virüsünün neden olduğu grip hastalığına karşı uyarılarda bulundu. Grip tehlikeli salgınlar yapabilen bir hastalık.

Grip virüsü kendini değiştirerek daha dayanıklı hale gelen ve yaygın ismiyle domuz gribi olarak bilinen şekliyle ortaya çıkabiliyor. Her grip domuz gribi değil fakat domuz gribini tanımak ve ondan korunmak hayati önem taşıyor.

Grip özellikle kış mevsiminde ortaya çıkan, soğuk algınlığı kadar sık olmasa da görüldüğünde tehlikeli salgınlar yapabilen bir hastalık. Hem grip etkeni virüsünün dış koşullara dayanıklı olması hem de damlacık yoluyla bulaşması kolayca insanlar arasında yayılmasına neden olabiliyor. Tabi grip türlerinin içinde en korkulanı domuz gribi olarak adlandırılan H1N1 virüsü.

Nasıl tanı konuyor?

Grip belirtileri ile bir sağlık kuruluşuna başvurduğunuzda gribin türünü belirlemek için kan testleri yapılıyor. Testin influenza A pozitif sonuç vermesi ise domuz gribi anlamına gelmiyor. Hastanın durumu çok ciddiyse ve domuz gribini düşündürüyorsa hekim hastadan isteyeceği özel ve ileri testlerin sonuçlarına göre gribin tanısını koyuyor. Burada asıl amaç; domuz gribi varsa hastayı izole etmek, tedavi altına almak ve toplum sağlığını korumak.image

Nasıl tedavi ediliyor?

Domuz gribi aslında H1N1 (Influenza A) adlı mevsimsel grip virüsünün kendini değiştirerek daha dayanıklı hale gelmiş haliyle oluşturduğu grip demek. Dolayısıyla insanlar daha az sıklıkla domuz gribi virüsü ile karşılaşıyor fakat daha ağır hastalık geçiriyorlar. Mevsimsel grip ile domuz gribi arasındaki farklara baktığımızda hastalık belirtilerinin daha ağır ve ciddi olduğunu görüyoruz. Domuz gribinde ateş daha yüksek, hapşırık ve burun akıntısı daha az, solunum güçlüğü ve zatürre sık görülüyor. Yine domuz gribinde kas ağrıları ve halsizlik mevsimsel gripten daha fazla. Hal böyle olunca domuz gribi olan hemen her hasta hastaneye yatarak tedavi olmak durumunda kalıyor.

Nasıl korunuruz?

Ne yazık ki mevsimsel grip ve domuz gribinde kesin tedavi yöntemleri bulunmamaktadır. Bol sıvı almak, ateş düşürücü ilaçlar kullanmak ve dinlenmek ana tedavi şekli. Ana bulaşma kaynağı salgılar olduğundan ellerimizi sık sık yıkamak, öpüşüp sarılmamak, salgın şüphesinde koruyucu maskeler takarak kendimizi korumak çok önemli.

Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar hem mevsimsel gripten hem de domuz gribinden ciddi olarak etkileniyor. Daha fazla risk altında olanlar aşılanma ile grip virüslerinden korunabiliyor. Sonuç olarak her grip domuz gribi değil fakat domuz gribini tanımak ve ondan korunmak hayati önem taşıyor.

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR