Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KİİLO SPERMİ ETKİLİYOR
KİİLO SPERMİ ETKİLİYOR
Danimarka'da bir araştırma erkeklerin kilosunun spermlerini etkileyebileceğini ve çocuklarını obeziteye yatkın kılabileceğine işaret ediyor.
7 Aralık 2015, 17:23

 

Aşırı kilolu erkeklerin çocuk sahibi olması daha mı zor? BBC'de yer alan bir habere göre Kopenhag Üniversitesi'nde yürütülen araştırmada, zayıf ve kilolu erkeklerin sperm hücrelerinde farklı epigenetik izler olduğu ve bunların genlerin davranışlarını etkileyebildiği görüldü.

Dr. Romain Barres tarafından yürütülen araştırmada kilo vermek için ameliyat olmaya hazırlanan altı obez erkek incelendi. 
Barres "Bir kadın gebeyken kendine dikkat etmeli ancak araştırmamız eğer doğruysa erkekler de tavsiyeleri dinlemeli" diyor. Araştırmada tedaviden önce, ameliyattan bir hafta sonra ve aradan bir yıl geçtikten sonra erkeklerin spermleri incelendi.
Dr. Barres ameliyattan bir hafta sonra ve bir yıl geçtikten sonra spermlerdeki değişikliklerin fark edildiğini söylüyor. Sperm hücrelerinin genetik yapısı aynı kalmasına rağmen, bu spermlerde bir genin bir bedende kendini ifade etme şeklini belirleyebilecek epigenetik değişimler görüldü.

BABANIN KİLOSU ÇOCUKLARI DA ETKİLİYOR
Söz konusu epigenetik değişimlerin genleri nasıl etkilediği bilimsel olarak henüz bilinmiyor ancak Barres'ın kayıt ettiği sperm hücrelerindeki değişimler iştah kontrolü ve beyin gelişimiyle bağlantılıydı. İnsanlar üzerinde beş yıl aynı çalışmayı yürüten Barres fareler üzerinde de benzer sonuçlara ulaşmış. Barres'a göre babanın kilosunun çocukları üzerindeki etkisinin evrimsel nedenleri olabilir. Barres'ın teorisine göre bolluk zamanlarında çocukları daha fazla yemeleri ve büyümeleri için teşvik etmek içgüdüsel bir davranış. Barres, "Onlarca yıl önce enerji depolamak, enfeksiyonlara ve açlıklara karşı direnmek için bir avantajdı. Obezite son dönemlerde bir avantaj değil" dedi. (BBC) 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR