Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SENTETİK KIKIRDAK MUCİZESİ
SENTETİK KIKIRDAK MUCİZESİ
Romatizmanın ileri aşamalarında kemiklerin arasına metal ya da plastikten yapılmış yapay kıkırdak ameliyatla yerleştiriliyor. Ancak çoğu kez yapay kıkırdak istenen sonucu vermiyor, bu yüzden uzmanlar gerçeğine çok yakın olan bir kıkırdak üretmeye çalışıyor.
29 Aralık 2013, 09:55

 

Romatizmanın had safhalarında, aşınmış olan kıkırdağın metal ya da plastikten yapılmış yapay kıkırdakla değiştirilmesi gerekebiliyor. Fakat çoğu zaman bu yapay kıkırdak istenen sonucu vermiyor, o nedenle uzmanlar son teknolojiyi kullanarak gerçek kıkırdağa çok yakın olan bir kıkırdak üretme çalışmalarını hızlandırdı.
 
Genelde, romatizma ağrıları çekenler için ameliyat kalıcı bir çözüm üretmiyor. Diz, omuz ya da kalça ameliyatı geçirip, metal ya da plastik eklem taktıranlar, kıkırdağa alternatif olarak sunulan bu yapay eklemlerin ne kadar ağrı verici ve hareket kısıtlayıcı olduğunu iyi bilir. Şimdiye kadar metal ve plastiğe başka bir alternatif bulmak oldukça zordu. 
 
Kuzey Carolina’daki Duke Üniversitesi’nde mekanik mühendis ve ortopedik cerrah olarak görev yapan Profesör Doktor Farshid Guilak, daha sağlam ve vücut yapısına daha uygun bir kıkırdak geliştirmek için çalışan araştırma ekibinin başında. Profesör Doktor Guilak, geliştirilen sentetik kıkırdağın şu anda kullanılan seçeneklere göre çok daha hafif bir ameliyat gerektireceği görüşünde.   
 
Doktor Guilak ve ekibinin Harvard Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirdiği sentetik kıkırdağın yapısında, ileri teknoloji ürünü bir kumaş var. İnsan saçı kalınlığındaki ipliklerden yedi kat örülerek üretilen bu özel tıbbi kumaş, sudan üretilmiş bir jel uygulandığında kumaşı güçlendirmenin yanında, esneklik ve kayganlık da kazandırıyor.
 
Doktor Guilak, hastanın kök hücrelerinin bu kumaşa enjekte edilmesiyle kumaşın arasında gelişmeye başladığını ve organik kıkırdak haline geldiğini söylüyor. Başarılı oldukları taktirde, aşınmış kıkırdağı alıp, yerini bu özel kumaşla doldurabileceklerini belirten Doktor Guilak, bu yöntemle kumaş üzerinde gelişen yeni kıkırdak yapının aşınmış kıkırdağın yerini alacağını umuyor. Bu yöntem nedeniyle kemik yapısına hiç dokunulmayacağının da altını çizen Doktor Guilak, bu sayede geliştirilmekte olan yöntemin hem hasta, hem de doktor için çok daha kolay bir operasyon gerekeceğinin müjdecisi olacağını belirtiyor.  
 
Doktor Guilak ve ekibi, tıpta çığır açacak bu sentetik kıkırdağın geliştirilmesinde bir sonraki aşama olan hayvanlar üzerindeki deneylere en kısa zamanda başlamayı planlıyor.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR