Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
REZA ZARRAB ORTADAN KAYBOLDU
REZA ZARRAB ORTADAN KAYBOLDU
ABD'de yargılandığı davada itirafçı olan Zarrab ile ilgili iddiaya göre Trump, dönemin Dışişleri Bakanı Tillerson'a, Zarrab davasının kapatılması için Adalet Bakanlığı'na baskı yapması görevi verdi. Zarrab'ın nerede olduğu da sır haline geldi
12 Ekim 2019, 00:10
 
New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde görülen Reza Zarrab davasıyla ilgili ABD basınında bir iddia yer aldı.
 
Başkan Trump dönemin Dışişleri Bakanı Tillerson’a Adalet Bakanlığı’nı davanın kapatılması konusunda ikna için baskı yaptığını iddia etti. Bu arada, savcılık ve mahkeme heyeti, Zarrab'ın nerede olduğu ile ilgili sorulara yanıt vermiyor. 
 
Bloomberg, Çarşamba günü yayınladığı haberini Beyaz Saray’da ismini açıklamadığı bir kaynağa dayandırdı. Habere göre, Başkan Trump Dışişleri Bakanı Tillerson’dan bir süre Zarrab’ın avukat ekibinde yer alan ve soruna mahkeme dışında diplomatik bir çözüm bulmak için ABD’li yetkililerle irtibata geçtiğini söyleyen Rudy Guiliani ile konuşmasını istedi.
 
Dönemin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson devam eden bir soruşturmaya müdahale olacağı gerekçesiyle bu talebi reddetti. Haberde Tillerson’ın derhal konuyla ilgili itirazlarını dönemin Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’ye bildirdiğini, böyle bir adımın hukuk dışı olacağını söylediği belirtildi. Bloomberg’ün haberine göre Adalet Bakanlığı hiçbir zaman dava dosyasını düşürmeyi gündemine almadı.
 
Bu ay verdiği bir röportajda Giuliani önce Zarrab dosyasını Trump’la yaptığı görüşmede gündeme getirdiğini yalanlamış ancak daha sonra böyle bir şey yapmış olabileceğini belirtmişti. Giuliani Reza Zarrab ve o dönem Türkiye’de cezaevinde tutulan ABD’li rahip Andrew Brunson’ı kapsayan bir takas anlaşması konusunda yetkililerle görüştüğünü söylemişti. Rudy Giuliani, “Trump’la bu konuyu konuştuysam ne olmuş?” demişti.
 
           image
 
Hakim Berman’ın kafasını karıştıran ilişkiler ağı
 
Reza Zarrab’ın bir süre avukat kadrosunda yer alan eski New York Belediye Başkanı ve Trump’ın yakın dostu Rudolp Giuliani ve eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey, Türkiye’ye giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü.
 
Zarrab davasının hakimi Richard Berman, savcılığın ikilinin çıkar çatışması iddiasıyla avukatlıktan men edilmesiyle ilgili duruşmalarda kafasını karıştıran birçok soru olduğunu belirterek bunların açıklığa çıkmasını istemişti.
 
Hakim Berman, ABD ve Türk hükümeti yetkililerinin Zarrab veya Zarrab bağlantılı kuruluşlarla iş yapıp yapmadığını, yapıyorsa da bu konuya açıklık getirilmesini talep etmişti.
 
Giuliani ve eski ABD Adalet Bakanı Mukasey’in paralarını kimin ödediğinin de açıklığa kavuşturulmasını isteyen Berman, “Bu paraları İran mı, Halk Bankası mı, Türkiye mi, ABD mi? Kim ödüyor?” diye sormuştu.
 
“Giuliani’nin Zarrab davasında üstlendiği rol beni çok şaşırttı”
 
75 yaşındaki Hakim Berman, Zarrab davasında kendisini en çok şaşırtan şeyin, Reza Zarrab’ın arabulucu hukuk danışmanı olarak savunma ekibinde yer verdiği ve daha önce birlikte çalıştığı eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani’nin yıllar sonra değişen tavrı olduğunu söylemişti.
 
Berman, Zarrab davasını yakından takip ederek haberleştiren internet sitesi Court News’a yaptığı açıklamada, Giuliani’nin Zarrab davasında üstlendiği rol karşısında çok büyük bir şaşkınlık yaşadığını ifade etmişti.
 
Röportajda, geçmişte Giuliani’yle birlikte profesyonel olarak yollarının kesiştiğini ifade eden Berman, “Giuliani’nin Başkan Trump’la Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında, federal bir ceza davasını sonlandırmak için eşi görülmemiş çaba harcayarak arada gidip gelmiş olması, bu iş için aktif olarak çalışması beni hala şaşırtıyor.” diye konuşmuştu.
 
Türkiye Trump’a yakın lobi şirketlerine milyonlarca dolar ödedi
 
New York Güney Bölgesi başsavcılığının diğer bir çıkar çatışması iddiası da Giuliani’nin iş ortağı olduğu Greenberg Traurig firmasının ABD’de Türkiye adına lobicilik yapmasının davada çıkar çatışmasına yol açıp açmayacağı sorgulanmıştı.
 
Başkan Trump’a yakınlığıyla bilinen Brian Ballards’ın sahibi olduğu Ballards Partners lobi şirketinin müşterileri arasına dava süreci sırasında Türkiye de girmişti.
 
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve firmanın sahibi Brian Ballards arasında, 21 Mayıs 2017’de lobi anlaşması imzalanmıştı.
 
Zarrab’ın tanık olarak katıldığı eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla aldığı 32 aylık hapis cezasını tamamlayıp tahliye olmasına rağmen Zarrab savcılıkla işbirliği yaptığı için alacağı indirimli hapis cezası için henüz hakim karşına çıkarılmadı.
 
Bazı Türk medya kuruluşları tarafından dışarda olduğu iddia edilen Zarrab ‘ın nerede olduğuyla ilgili hakim ve savcılığa, aralarında VOA Türkçe’nin de bulunduğu medya kuruluşlarının dilekçelerine ise uzun bir süredir yanıt verilmiyor.
 
ABD Adalet Bakanlığı’nın elektronik dava işlemlerinin yapıldığı sistemde davanın hala sürdüğü görülüyor. Dava dosyasında en sonuncusunun iki gün önce elektronik sisteme girdiği 40 yakın gizlilik kararı olan dosya bulunuyor. (amerikaninsesi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR