Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SURİYELİ HAZNEVİ TARİKATINA DUR DİYEN YOK !
SURİYELİ HAZNEVİ TARİKATINA DUR DİYEN YOK !
Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Karpuzkaya köyü arazisi Haznevi Tarikatı’na kim tarafından tahsis edilmiştir? Haznevi tarikatına ait yapımı devam eden külliyenin inşaatına kimsenin yaklaştırılmamasının nedeni nedir?Haznevi tarikatına ait külliyenin, bütçesi kim tarafından karşılanmaktadır?Gaziantep’te Haznevi Tarikatı’na bağlı kaç külliye bulunmaktadır?
15 Haziran 2019, 16:39
 
Suriye Merkezli Haznevi tarikatı Gaziantep’te devasa bir külliye inşa ediyor.
 
Türkiye’de 'İlim ve İrfan' adı altında yayınlanan 'gerici dergi desteğiyle Türkiye'de varlığını sürdüren tarikatın üyelerinin, külliye inşaatında ücretsiz olarak çalıştıkları iddia edilirken inşaata kimsenin yaklaşmasına izin verilmiyor.
 
Şeyhliği Muhammed Haznevi’nin oğlu Muhammed Moutaa El Haznevi üstlendi. Haznevi’nin inşaatın tamamlanmasının ardından burada ikamet edeceği söyleniyor.
 
Türkiye’de 'İlim ve İrfan 'adı altında yayımlanan gerici dergi etrafında toplanan Haznevi Tarikatı’nın Gaziantep’te çok sayıda başka külliyelerinin de olduğu biliniyor.
 
image
 
Suriyeli tarikat külliyesinin yapıldığı alanın  Alevi köyleri yakınında seçilmesi bölgede tedirginliği ikiye katlıyor..
 
HDP’li vekil Mahmut Toğrul, İçişleri bakanı Süleyman Soylu’ya Gaziantep-Kahramanmaraş yolu üzerinde inşaatı devam eden ve Merkezi Suriye’de bulunan Haznevi Tarikatı’nın kullanacağı külliyeyi sordu.
 
Mahmut Toğrul ” Külliyenin Alevi yurttaşların yaşadığı mekânların yakınına yapılmasının sebebi nedir?” diye sordu.
 
Alevi köylerine yakın olduğu için ‘tedirginlik yarattığı ve Selefi örgütlenmenin yeni merkezi olacağı’ gibi iddialarla gündeme gelen külliyenin İlim ve İrfan Vakfı tarafından finanse edildiği öne sürülmüştü. Ancak vakıf 2016 yılında yaptığı açıklama ile finansmanın Haznevi Tarikatı Şeyhi Muhammed Muta tarafından sağlandığını açıklamıştı.
 
image
 
HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, İçişleri Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi verdi
 
Önergede “Alevi yurttaşların yoğun olarak yaşadığı Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Karpuzkaya köyü civarında, merkezi Suriye’de bulunan Haznevi Tarikatı’na ait külliye inşa edildiği basına yansımıştır. Söz konusu külliye inşasında “ İlim ve İrfan” adlı dergiye bağlı tarikatın üyelerinin ücretsiz çalıştıkları iddia edilmektedir. Külliyenin inşaatına dışardan kimsenin yanaştırılmadığı söylenmektedir. Böylesi selefi örgütlerin Alevileri hedef gösterdiği ve tehdit ettiği bilinmektedir. Gaziantep’te Haznevi Tarikatı’na bağlı çok sayıda külliyenin de bulunduğu söylenmektedir. ” görüşlerine yer verildi.
 
Toğrul, 20 Ağustos 2016’da Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı Beybahçe Mahallesi’nde 54 yurttaşın yaşamını yitirdiği saldırıyı anımsatarak, “Halen hafızamızda canlılığı koruyan böylesi katliamlar mevcut iken, böylesi tarikatların, Gaziantep’te külliye inşasında bulunması, varlığını görünür hale getirmesi kamuoyunun vicdanını yaralamaktadır.” görüşünü savundu
 
Önergede İçişleri Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle şu sorular soruldu:
 
Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Karpuzkaya köyü yakınlarındaki yerleşime, merkezi Suriye’de bulunan Haznevi Tarikatı’na ait külliyenin inşa edilmesi Bakanlığınızın ya da Bakanlığınıza bağlı ilgili kurumların bilgisi dâhilinde midir?
 
Söz konusu külliyenin inşa edilmesi, İçişleri Bakanı açısından bir sorun teşkil etmemekte midir?
 
Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Karpuzkaya köyü arazisi Haznevi Tarikatı’na kim tarafından tahsis edilmiştir? Külliyenin yapımını üstlenen bir yüklenici firma var mıdır? Var ise yüklenici firma kimdir? Yok, ise neden yoktur?
 
Karpuzkaya köyü arazisine yapılan Haznevi tarikatına ait yapımı devam eden külliyenin inşaatına kimsenin yaklaştırılmamasının nedeni nedir?
 
Karpuzkaya köyü arazisine yapılan Haznevi tarikatına ait külliyenin, bütçesi kim tarafından karşılanmaktadır?
 
Gaziantep’te Haznevi Tarikatı’na bağlı kaç külliye bulunmaktadır? Haznevi tarikatına bağlı diğer külliyeler Gaziantep’in hangi bölgelerinde yer almaktadır?
 
Söz konusu külliyenin Alevi yurttaşların yaşadığı mekânların yakınına yapılmasının sebebi nedir?
 
image
 
 Türkiye'nin otuza yakın şehrinde temsilci ve tebliğcileri olan tarikat, ağırlıklı olarak Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin'de faaliyet gösteriyor.
 
Düzenledikleri etkinliklerde laik cumhuriyeti hedef alan söylemlerde bulunan tarikat liderleri, kimi toplantılarını yalnızca laik eğitime karşı medrese eğitimini örgütleme ve yaygınlaştırma gündemiyle düzenliyor. Bunun yanı sıra kendi medreselerinden mezun olan gençleri, 'tebliğci' sıfatıyla 'mükâfat'landırıyor ve bulundukları bölgelerde Haznevi ailesi ve tarikat için çalışmalarını öğütlüyorlar.
 
Gaziantep'te açacakları saray-medrese de tam olarak buraya oturuyor.
 
Birçok etkinliklerinde üniversite dekanlarının, profesörlerinin de yer aldığı tarikata eleman kazandırma işlemini, tarikat üyelerinin dışında kalan halkada kimlerin yapacağı ise kuşku götürmüyor.
 
Tarikatın şeyhinin inşaat halindeki külliyeyi ziyareti, 2015 yılında Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı’nın da katıldığı tarikat etkinliğinin görüntüleri ve inşaattan videolar sosyal medya hesaplarından yayımlanıyor.
 
Şanlıurfa sorumlusu 'şeyh' olarak bilinen Muhammed Zahid Haznevi, yaptığı açıklamayla seçimlerde Erdoğan'ı destekleyeceklerini dile getirmişti. Zahid Haznevi açıklamasında "Bu ülkede 90 yıldır Müslümanlar ötekiydi,açıklaması yapmıştı
 
"2 TORUNUNU TÜRKİYE'YE KAÇIRDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ"
 
Nakşibendi tarikatının kollarından biri olan Suriye merkezli Haznevi'lerin Türkiye'deki yayın organı 'İlim ve İrfan' dergisinde, tarikat için şu ifadeler kullanılıyor:
 
"Tarikatların dallanıp budaklanmasında, bu kolları tesis eden mürşidlerin yaptığı içtihad ve tecdidler etkili olmuştur. Nakşibendiyye’yi köklü bir ağaca benzetirsek, kolları için de bu ağacın dalları diyebiliriz. Bu kollardan birisi, belki de günümüzdeki en güçlü olanı Hazneviyye tarikatıdır."
 
image
 
Yönetiminin ve büyük servetinin Haznevi ailesinin tekelinde olduğu tarikatın içinde 2010 yılında yaşanan miras kavgasında, Şeyh Muhammed'in, Muhammed Muta'ya icazet verdiği hususunun yalan olduğu, 'halifeliğin' Muta'nın erkek kardeşi olan Muhammet Moutaa Haznevi'ye ait olduğu iddia edilmişti. İddialar tarikatın milyon dolarlara ulaşan mirasının kime kaldığı konusunda tartışma yaratmış, tarikat içinde bölünmelere neden olmuştu. Hatta Muhammed El Haznevi’nin 5 ve 6 yaşındaki 2 torununun, kendisini ’tarikat şeyhi’ olarak tanıtan amcaları Muhammet Moutaa Haznevi tarafından Suriye’den kaçırılıp Türkiye’ye getirildiği iddia edilmişti. 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR