Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AİHM TÜRK YARGIÇ SEÇİMİNİ YAPTI
AİHM TÜRK YARGIÇ SEÇİMİNİ YAPTI
İki yıldır süren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi üyeliğine Türkiye'den yargıç seçilmesi liyakat barajını aşamama süreci son buldu.AİHM'e seçilen Türk yargıç belli oldu Doç.Dr. Saadet Yüksel, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi üyeliğine seçildi
10 Nisan 2019, 09:29
 
 
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Anayasa Hukuku Bölüm Başkanı Doç. Dr. Saadet Yüksel, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu tarafından, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hakimi olarak seçildi.
 
Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, AİHM’de Türkiye adına görev yapan Prof. Dr. Işıl Karakaş’ın görev süresinin sona erdiği ve yeni hakimin belirlenmesi amacıyla başlatılan sürecin de Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı koordinesinde yürütüldüğü belirtildi.
 
Açıklamanın devamında, Avrupa Konseyi (AK) Sekretaryasına önerilen 3 kişilik hakim aday listesinin AK Danışma Paneli incelemesinin ardından, AKPM Hakim Seçim Komisyonuna sunulduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
 
"Komisyon, adaylarımız Prof. Dr. Necati Polat, Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar ve Doç. Dr. Saadet Yüksel ile 29 Mart 2019 tarihinde, Paris’te mülakat gerçekleştirmiştir.
 
Komisyon, adaylarımızın AİHM hâkimliği için yeterli olduğunu belirtmiş ve 3 kişilik listeyi AKPM Genel Kuruluna sunmuştur. 9 Nisan 2019 tarihinde AKPM Genel Kurulunda gerçekleşen seçim ile oyların çoğunluğunu alan Doç. Dr. Saadet Yüksel, 111 oy ile ülkemiz adına AİHM hâkimi olarak 9 yıl süre ile görev yapmak üzere seçilmiştir.
 
Yüksel’in teamüllere göre Temmuz ayı içerisinde AİHM’deki görevine başlaması beklenmektedir."
 
image
 
SAADET YÜKSEL KİMDİR?
 
Doç. Dr. Saadet Yüksel, Harvard Üniversitesi'nde yüksek lisans, İstanbul Üniversitesi'nde de doktora yapmıştır. Halen İstanbul Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı'nı yürüten Yüksel, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesinde de yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Ayrıca, 2018 yılı içerisinde, Katar’da bulunan Hamad Bin Khalifa Üniversitesi'nde de bir dönem misafir öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Yüksel’in, anayasa hukuku ve insan hakları alanında çok sayıda çalışması bulunmaktadır.
 
Prof. Dr. Necati Polat, Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar, Türkiye’nin daha önceki listesinde de yer almıştı. Yeni sunulan listeye, bu kez Doçent Saadet Yüksel eklenmişti.
 
Türkiye'nin listesinde bulunan Prof. Dr. Necati Polat Orta Doğu Teknik Üniversitesinde, Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesinde, Doç. Dr. Saadet Yüksel de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Başkanı olarak görev yapıyor.
 
Doç. Saadet Yüksel, AKP eski milletvekili Cüneyt Yüksel’in kardeşi.
 
Dördüncü liste
AİHM yargıçlığı için adayların İngilizce ve Fransızca’yı çok iyi bilmesi, ‘yüksek ahlaki kriterlere sahip olması’, hukuk fakültesi mezunu veya hukuk bilgisinin yeterince verildiği siyasal bilgiler, iktisadi idari ilimler fakültelerinden birini bitirmiş olması isteniyor. Akademisyen, yargıç ve avukatlıktan gelen adaylar da seçilebiliyor. Komite, üye ülkelerin gösterdiği aday listesindeki üç kişiden birinin dahi adaylık kriterlerini taşımaması durumunda listeyi reddediyor.
 
AKPM Başkanlık Divanı'nın geçen yıl kasım ayında yaptığı oturum öncesi Türkiye’nin, AİHM yargıçlığına aday gösterdiği üç kişiden birisi olan Prof. Selami Kuran'ın başvurusunu geri çekmişti.
 
AİHM Yargıç Seçimi Alt Komitesi, AİHM’de görev süresi dolan yargıç Işıl Karakaş’ın yerine Türkiye tarafından belirlenen üç aday içinde Kuran'ın "yeteri kadar vasıflı" olmadığı diğer adayların ise "yeterli" olduğu görüşüne varmasına rağmen, geçen yıl 4 Ekim’de, Türkiye'nin aday listesinin geri çevrilmesini AKPM'ye tavsiye etmişti.
 
Türkiye'nin üç adayı, geçen yıl kasım ayında Paris'te mülakata girmişti. Üç adayın ilgili komite tarafından reddedilmesi, yargıç seçimiyle ilgili süreci ve tartışmaları da yeniden gündeme getirmişti.
 
Işıl Karakaş’ın yerine seçilecek yargıç için sunduğu aday listeleri üç kez ‘her üç adayın da AİHM yargıcı seçilme kriterleri konusunda birbirine yakın yeterlilikte olması koşulunun sağlanmadığı’ gerekçesiyle reddedilmişti.
 
Türkiye’nin gönderdiği dördüncü listede Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar, ODTÜ Uluslararası İlişkiler öğretim üyesi Prof. Dr. Necati Polat ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Saadet Yüksel’in isimleri yer aldı. Alt komitenin daha önce aday olma kriterlerini sağladığına karar verdiği Prof. Kibar ve Prof. Polat daha önceki listede de yer alırken, alt komitenin geçen yıl yeterli bulmadığı Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selami Kuran’ın yerine Doç. Dr. Yüksel listeye eklenmişti. 
 
Listeye sonradan eklendi, öne geçti
Hukuk çevrelerinde Yüksel’in de önceki adaylar gibi alt komite tarafından yeterli bulunmayacağına ilişkin endişeler vardı. Yüksel’in yetersiz bulunması halinde Türkiye beşinci kez liste hazırlamak durumunda kalacaktı. Ancak bunun aksine Yüksel, 29 Mart’ta yapılan mülakattan sonra akademik kariyer olarak kendisinden daha önde gelen iki profesörün de önüne geçerek komite tarafından Türkiye’nin yeni AİHM yargıcı olması için AKPM’ye önerildi.
 
Üyelerinin çoğu Doğu Avrupalı üyelerden gelen alt komiteden yapılan açıklamada, Yüksel’in çoğunluk oyuyla‘en nitelikli aday’olarak AKPM genel kuruluna tavsiye edilmesine karar verdiği bildirildi. 
 
Türkiye'yi AİHM'de temsil edecek yargıcın bir türlü seçilememesi yüzünden, çalışma süresi 2017 yılı nisan ayında sona ermesine rağmen Işıl Karakaş mahkemedeki görevine devam ediyordu.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR