Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
GİTO YAYLASINDA NELER OLUYOR
GİTO YAYLASINDA NELER OLUYOR
Çamlıhemşin'in Gito Yaylası'nda, yaylacıların ortak kullandığı mera alanına baraka kurulup yiyecek-içecek satışı yapılması gerginliğe neden oldu. Hayvanlarını otlatamadıklarını belirten bir grup yaylacı barakayı yaktı
18 Eylül 2018, 12:11
 
Çamlıhemşin'in Gito Yaylası'nda, yaylacıların ortak kullandığı mera alanına çadır kurulup yiyecek-içecek satışı yapılması gerginliğe neden oldu. Hayvanlarını otlatamadıklarını belirten bir grup yaylacı, çadır sahibine tepki gösterdi. Bir kadın, sandalye ile çadırdaki malzemeleri kırdı, döktü, bir başka yaylacı da benzin döktüğü çadırı ateşe verdi.
 
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde, son yıllarda yerli-yabancı turistlerin ilgi gösterdiği ve doğal güzelliğiyle öne çıkan Gito Yaylası'nda, yaylacıların ortak kullandığı mera alanına ticari amaçlı çadır kuran Hasan Toroslu, ziyaretçilere yiyecek-içecek satışına başladı.
 
Yaylanın ortak mera alanının kapandığını belirten yaylacılar da hayvanlarını otlatamadıkları gerekçesiyle Toroslu'nun çadırının kaldırılması için imza topladı, Çamlıhemşin Kaymakamlığı'na şikayette bulundu.
 
Yaylaya gelen jandarma, tutanak tutarak ceza kestiği Hasan Toroslu hakkında 'mera alanını işgal'den yasal işlem başlattı.
 
Mera alanında toplanan yaylacılar Hasan Toroslu'ya tepki gösterdi. Tartışma ve arbede sırasında bir kadın, çadıra girip sandalye ile malzemeleri kırdı, döktü. Bir başka yaylacı da benzin dökerek çadırı ateşe verdi.
 
image
 
'HAYVANLARIMIZI OTLATAMIYORUZ'
 
Otlak alanlara kurulan çadır ve çevresinde kamp yapanlar nedeniyle hayvanlarını otlatamadıklarını ifade eden Emine Candan, "Çevreye çöp, camlar atılıyor. Cam şişeler hayvanlarımıza zarar veriyor. Hayvanlarımız merada otlayamayınca ormana gidiyor. Bu kez de yabani hayvanlar saldırıyor. Otlak alanların hayvanlara bırakılmasını istiyoruz" dedi.
 
Yaylanın mera alanının işgal altında olduğunu belirten Selime Sarı ise "Yaylanın tadı kaçtı. Ben hayvancılıkla geçimimi sağlıyorum. Hayvanlarımı otlatamıyorum. Gitsinler çadırları başka yerde kursunlar. Bu alanlar hayvanlarındır" diye konuştu.
 
Mera alanının kendilerine bırakılmasını isteyen Maksude Cihan da "Hayvanlarım meraya atılan zararlı maddelerden dolayı zehirlendi. 20 bin TL zararım var. Bu çadırlar mera alanından kalkmalı. Yayla içinde bu kişinin yeri var. Gitsin orada kursun. Burası hepimizin ortak alanıdır" ifadelerini kullandı.
 
image
 
'YAYLAYI VERMEYECEĞİZ, SONUNA KADAR DİRENECEĞİM'
 
Mera alanında hayvan otlatmaya yer kalmadığını anlatan Zeynep Candan, "Bu hayvan nerede otlayacak. Hayvanın otlak alanı yok. Hayvan o tarafa gidiyor biri kovalıyor, öteki tarafa gidiyor başkası kovalıyor. Ben yaylamı seviyorum. Buraları bize bıraksınlar. Birileri 2 kuruş kazanacak diye yaylayı kimseye bırakamayız. Bu nedir? Biz hayvancılıkla geçiniyoruz. Hayvancılıkla çocuklarımı okutuyorum. Turizme bir şey demiyoruz. Turizmle hayvancılık ayrılsın. Yaylada ot kalmadı. Sesimizi duysunlar. Yaylayı vermeyeceğiz, sonuna kadar direneceğim" diyerek tepkisini dile getirdi.
 
Mera alanında çadırda işletmecilik yapan Hasan Toroslu ise yayla alanını kiraladığını öne sürerek, aldığı vergi levhası ile işletmecilik yaptığını belirtti.
 
Toroslu, "Bunların hepsi rant peşindeler. Kendileri bir şey yapmak istiyor. Beni çekemiyorlar. Ben bu yaylanın insanıyım. Gerekli izinlerimi aldım" diyerek işletmesinin yasal olduğunu savundu.
 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR