Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÇEVRE KATLİAMCISI GÖRÜNTÜLENDİ
ÇEVRE KATLİAMCISI GÖRÜNTÜLENDİ
İzmir'in Foça ilçesinde, sahil şeridine yayılan petrolü temizleme çalışmaları devam ederken, kirliliğin kaynağı olan ve el konulan 'Harrier' isimli geminin, söküm için karaya çıkarıldığı belirlendi.
8 Eylül 2018, 23:14
 
 
Foça ilçesinde Gencelli ve Cumhuriyet Mahallesi bölgesinde, geçen hafta perşembe akşamı denizde kaynağı belirlenemeyen petrol sızıntısı meydana geldi. Yaklaşık 2.5 kilometrelik sahil şeridi sızıntı nedeniyle petrolle kaplandı, siyaha büründü. Kirliliğin daha da yayılması, petrolün dağılmaması için bölgede bariyerlerle önlem alındı.
 
Petrolü emen pedler, denizin yüzeyine bırakıldı.
 
Denizde sürdürülen bu çabalar sonuç verdi. Petrolün tabaka halinde vurduğu deniz kıyısı büyük ölçüde temizlendi. Su yüzeyindeki petrolün temizlenmesinin ardından çalışmalar karada devam etti.
 
image
 
SIZINTININ KAYNAĞI DA BELLİ OLDU
 
Temizlik çalışmaları sürerken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Aliağa Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı da sızıntının kaynağını tespit etmek için araştırmalarını sürdürdü. Onlarca gemi ve tesis üzerinde yapılan incelemeler sonrasında tüm şüpheler, gemi söküm ve geri dönüşüm tesislerine getirilen ‘Harrier’ isimli gemide yoğunlaştı.
 
TÜBİTAK’ta yapılan testler sonrasında fuel-oil olduğu anlaşılan yakıtın bu gemiden denize aktığı saptandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da dün yaptığı açıklamada firmaya 1 milyon 644 bin 742 TL idari para cezası kesildiğini açıkladı.
 
image
 
İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ
 
Foça kıyalarının kirlenmesine neden olan ‘Harrier’ isimli geminin, geri dönüşüm tesislerinde sökülmek üzere karaya çıkarıldığı ortaya çıktı. Skandaldan sonra ilk kez görüntülenen gemiye el konulduğu için, şirket personeli tarafından henüz bir çalışma yapılmadığı öğrenildi.
 
15 MİLYON TL’LİK HARCAMA
 
Kirlilik kaynağı olan geminin tespit edilmesinden sonra sürdürülen savcılık soruşturmasının da detayları ortaya çıktı. Soruşturmayı yürüten yetkililer, geminin Norveç kıyılarında uzun yıllar demirli kaldığını ardından denizcilik şirketi tarafından yaklaşık 7.5 milyon Euro’ya satın alınıp Türkiye’ye getirildiğini belirledi.
 
image
 
28 Ağustos günü bilinçli olarak denize akıtılan fuel-oili temizleme çalışmaları sırasında yaklaşık 15 milyon TL’lik harcama yapıldığı öğrenildi.
 
Kirlilik nedeniyle şirketten, kesilen cezanın yanı sıra bu paranın da tahsil edileceği ifade edildi. Bunun yanı sıra gemiyi Norveç’ten getiren personelin, skandalın yaşandığı günlerde Türkiye’den ayrılmalarının sağlandığı ileri sürüldü.
 
BARO’DAN DA SUÇ DUYURUSU
 
Denizin kirletilmesi nedeniyle çevrecilerin savcılığa yaptığı suç duyurusundan sonra İzmir Barosu da adli soruşturma için suç duyurusunda bulundu. Baro adına yapılan açıklamada, “Aradan geçen günlere rağmen, ilgili makamlar facianın boyutları ve failleri hakkında kamuoyuna tatmin edici bir açıklamada bulunmamışlardır. İzmir Barosu Yönetim Kurulu, aldığı karar ile petrol sızıntısının, hukuksal ve cezai anlamda sorumlularının ortaya çıkarılması için bir çalışma ekibinin kurulmasına karar vermiş, kirliliğin meydana gelmesine neden olanların, kusuru olanların, faillerin ortaya çıkarılabilmesi için hukuksal sürecinin işletilmesi için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu yapılması kararı almıştır” denildi. DHA

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR