Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SANCAKLAR CAMİİ MUTLAKA GÖRÜLMELİ
SANCAKLAR CAMİİ MUTLAKA GÖRÜLMELİ
Sancaklar Camii İmam Hatibi Ali Elmacı, mimar Emre Arolat'ın İsra Suresi'ndeki "Yeryüzünde böbürlenerek yürüme, yeri yaramazsın, boyca dağlara ulaşamazsın" ayetinden kendisine bir ders çıkartarak, "Bugüne kadar yapılan eserler ve bu eserleri yapan mimarlarla yarışmamak için mütevazı bir eser yapayım" düşüncesiyle bu eseri tasarladığını söyledi.
20 Temmuz 2018, 12:24
 
2018 yılı RIBA Uluslararası Mükemmellik Ödülü’nü alan ve en iyi 20 yapıdan biri olan yeraltı camiinde imamlık görevini sürdüren Ali Elmacı, Sancaklar Camii’nin hizmetleri ve mimarisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
image
 
Sancaklar Camii’nin 2014 yılında ibadete açılmasından bu yana imamlık görevini sürdürdüğünü söyleyen İmam Elmacı, "Sancaklar Camii farklı mimarisiyle diğer camilerden çok farklı. Mimarinin sade ve modern olması, cami içerisinde bulunan mihrap, mimber, müezzinlik, kürsü gibi kısımların farklılığı ve her şeyden önce yeraltı camii olması tüm dünyanın dikkatini çekmiş durumda. Camimizin farklı olması sebebiyle ülkemizden ve yurt dışından, dili, dini, kültürü farklı pek çok insan ziyarette bulunuyor. İnsanlarla burada buluşuyor, sohbet ediyor ve ibadetimizi yapıyoruz. Camiyle ilgili bilgi almak isteyenler oluyor" şeklinde konuştu.
 
"Başkan Akgün, her şeyiyle birebir ilgilenir"
 
Caminin Büyükçekmece’ye kazandırılmasında emeği geçen Başkan Hasan Akgün’e teşekkürlerini ileten Elmacı, "Allah razı olsun camimizle ilgili ne zaman bir şeye ihtiyacımız olsa bizzat başkanımızı arayıp talep ve isteklerimizi bildirebiliyoruz. Hizmet için telefonu hep açıktır. Şu an tek ihtiyacımız, yaz aylarının gelmesiyle cami çevresinde piknik yapan vatandaşlarımızın çevreyi kirletmemesi adına önlemler alabilmek. Büyükçekmece Belediyesinin alacağı önlemler sayesinde bu sorunun da hemen çözülebileceğini biliyoruz" dedi.
 
"Böyle eserler ilim sayesinde ortaya çıkabilir"
Sancaklar Camii’nin farklı mimarisi nedeniyle zaman zaman olumsuz eleştiriler de aldığını söyleyen Elmacı, "Geleneksel ve bilindik ibadethane mimarisinde farklı olması nedeniyle olumsuz eleştiriler de almıyor değiliz. Ancak ben böyle düşünmüyorum. İlmin ve eğitimin yardımıyla ülkemizde yetişecek olan iyi mimarlar, doktorlar, her meslek kolundan insanlar sayesinde bir yenilenme ve güzel işler ortaya çıkabilir. Sancaklar Yeraltı Camii’de iyi bir mimarlığın ortaya çıkardığı önemli bir eser" dedi.
 
image
 
​​​​​Büyükçekmece de yer alan Mimar Emre Arolat tarafından yapılan Sancaklar Yeraltı Camii alışılmışın dışında görüntüsüyle dikkat çekiyor.
 
Dünya Mimarlık Festivali'nde birinci olan Sancaklar camii alışagelmiş camilerden farklı yapısıyla dikkat çeken ve Hz. Muhammed'e ilk vahiy geldiği Hira mağarasından esinlenerek inşa edildi.
 
Dışarıdan bakıldığında camiye benzemeyen Sancaklar Yeraltı caminin yerin altında olup eski yapıları andırdığını söyleyen Başkan Akgün; "Son derece önemli bir eser kazandırdık ülkemize. Emeği geçen Başta Emre Arolat olmak üzere sancaklar ailesine şahsım ve Büyükçekmece halkı adına teşekkür ediyorum" dedi.
 
image
 
Gurur verici…
 
Uluslararası ödül almış bir camiye ülkemizin sahip olmasının onur verici bir durum olduğunu anlatan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün " Çok önemli bir çizgi yakaladık ve Emre hocanın projesiyle dünya çapında  ödüller aldık. Proje bazında Barselona da ve bitmiş mimari projenin eseri olarak da Singapur da birincilik ödülü alan bir ibadet haneye sahibiz" şeklinde konuştu.
 
Büyükçekmece'nin alışıla gelmiş Osmanlı ve Selçuklu tarzı camilerden farklı bir camiye sahip olduğunu dile getiren Dr. Hasan Akgün konuyla ilgili olarak şunları söyledi; " Cami denince toplum da kubbeli, minareli bildiğimiz Osmanlı,  Selçuklu tarzını taşıyan binalar olarak bilinir. Sancak ailesi bu projeyi ilk bana getirdiğin de Hira Mağarasından mı esinlenerek yapıldığını söyledim. Gerçekten de Sancak ailesi bu işe emeğini, parasını, gönlünü verdiler. Ülkemize böyle bir eseri kazandırma noktasında cömert davranmış olmalarından dolayı hem kendilerine hem ailelerine hem de kurumlarına şahsım ve Büyükçekmece halkı adına tekrardan çok teşekkür ediyorum. "' Bu eser ibadethane olarak sadece beş vakit namazın kılındığı yer olarak kalmadı,arka kısmında yer alan kütüphanede özellikle dini konularda yüksek lisans, doktora, mastır hazırlamak isteyenlerde gelip faydalanabilecek ve sürekli yaşayan bir ibadethane olarak hayatını devam ettiriyor"dedi.​
 
image
 
Sadeliğiyle dikkat çekiyor…
 
Sancaklar Yeraltı Camii'nin sadeliği ile dikkatleri üzerine topladığını vurgulayan Başkan Dr. Hasan Akgün;  " Caminin esas özelliği bizim dinimizin sadelik üzerine kurulması ve bu sadeliği herkesin burada görecek olmasıdır" diye konuştu.7400 m2lik alanda yer alan caminin kapalı alanı 1200 m2 olup 650 kişinin ibadet edebileceğini söyleyen Akgün, " Hira mağarasından esinlenerek yapıldı bu cami. Sadeliğin olması gerektiği düşüncesiyle aydınlatma konulmadı. Gün ışığının içeri girmesiyle aydınlanan cami de minareye çıkmak için hem merdiven hem de asansör yerleştirildi,dışarıdan bakıldığında camiye benzemediği için minare yerleştirildi,caminin yurtdışından gelen misafirlerimiz ve turistler tarafından da yoğun ilgi göreceğini düşünüyorum" diye belirtti.
 
image
 
Bayraktar Camii özellikleriyle dikkat çekiyor 
 
Caminin üst avlusunu çevreleyen yüksek duvarlar, karmaşık dünya ile içerideki huzurlu atmosfer arasındaki belirgin sınırı vurguluyor. Avludaki merdivenlerden aşağı doğru inince dışarıdaki dünya tamamen geride bırakılıyor, cami tamamıyla toprakla bütünleşiyor.
 
Sadeliğin iç mimaride de görüldüğü caminin iç tasarımında kullanılan materyallerde abartı ve gereksiz süsten uzak, sade ve şık bir ambiyans hakim.
 
İnsanda huşu uyandıran bir iç mekana sahip caminin kıble duvarı boyunca yer alan yarıklar, ibadet alanının yönelimini güçlendirirken, güneş ışınlarının da mekana süzülmesini sağlıyor.
 
Dikdörtgen minaresi, özel led ışıklar ve mihrap duvarından sızan gün ışığından faydalanılarak aydınlatılması, kademeli saflarının olması, inşasında kayrak ve bazalt taşlarının kullanılması, kimyasal boya kullanılmaması Sancaklar Camii'nin diğer özellikleri.
 
En prestijli ödülleri aldı
 
Sancaklar Camii farklı tasarımı ile çok sayıda ödüle layık görüldü. Cami, 2011'de Barselona'da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali'nde Geleceğin Projesi ödülünü, 2013'te Singapur'da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali'nde dini yapılar kategorisinde dünya birincilik ödülünü, 2014'te Mimarlar Odası Yapı Ödülü'nü aldı.
 
2015 yılında Londra Tasarım Müzesi tarafından Yılın Tasarımı Seçkisi'nde finalist yapılar arasında sergilenen tasarım, 2015 yılında Mies Van Der Rohe Avrupa Ödülleri arasında en iyi 40 yapıdan biri seçildi.
 
Dünya Mimarlık Birliği WAC tarafından "Yılın En İyi Dini Yapısı Ödülü"nün sahibi olan Sancaklar Camii, en son Royal Institute of British Architects'den (RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü'nü aldı ve en iyi 20 yapıdan biri oldu.
 
Şeffaf Gazete.com
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR