Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
UKRAYNA’DA TÜRK DOKTORLARIN DAVASI BAŞLADI
UKRAYNA’DA TÜRK DOKTORLARIN DAVASI BAŞLADI
Ukrayna’da organ ticareti yaptıkları iddiasıyla tutuklanan Türk doktorlar Yahya Öztel ve Hakan Tarakçıoğlu hakkındaki ön soruşturma tamamlandı. Davanın üçüncü duruşmasında sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi. Tanıkların dinlenmesi için duruşma 28 Şubat tarihine ertelendi.
8 Şubat 2018, 13:22
 
Kiev Svyatoşin Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasında DHA’ya konuşan sanık avukatları, müvekkillerine komplo düzenlendiğini, yargılama sürecinin adil olmadığını ileri sürdü.
 
Yahya Öztel ve Hakan Tarakçıoğlu, geçen sene nisan ayında Kiev’de gözaltına alınmıştı. Organize suç örgütü kurarak organ ticareti yaptıkları iddiasıyla tutuklanan altı kişiden, iki Türk doktor dışında hepsi serbest kalmıştı.
 
Ukrayna vatandaşı sanıklar için 400 bin grivna (54 bin TL), Türk sanıklar için ise 32 milyon grivna (4,3 milyon TL) ve 40 milyon grivna (5,4 milyon TL) kefalet belirlenmişti. Son duruşmada hakimin bu farkı fazla bulması üzerine, Türk sanıklar için kefalet miktarı 8 milyon grivnaya (1 milyon TL) indirildi.
 
“Etnik ayrımcılık yapılıyor” 
 
Öztel ve Tarakçıoğlu’nun avukatları, müvekillerine karşı etnik ayrımcılık yapıldığını savunarak, “Yabancı ülke vatandaşı olmalarından dolayı tutuklu yargılandıkları açıkça söyleniyor. Aynı davada suçlanan Ukrayna vatandaşları ise şu an özgür. Belirlenen kefalet miktarının da hiçbir yasal dayanağı yok. Ülkemizde Türk vatandaşlarına nasıl yaklaştıklarını görüyoruz” açıklamasını yaptı.
 
Organ nakli yapılan Ukraynalı bir generalin hayatını kaybetmesi sonucu Türk doktorlara karşı böyle bir komplonun kurulduğunu savunan avukatlar, “Hayatını kaybeden bu kişinin oğlu, savcılıkta görevli ve doktorları zor durumda bırakmak için uğraşıyor” iddiasında bulundu.
 
image
“Türkiye’de belgelerde usulsüzlük” iddiası
 
Savcılık iddianamesinde, zanlıların sağlık turizmi adı altında, organlarını satmayı kabul eden dar gelirli Ukrayna vatandaşlarını organ nakli için Türkiye’ye ve Filipinler’e götürdükleri öne sürülüyor.
 
Bu şekilde ayda 4-5 kişinin 13-15 bin dolar karşılığında organlarının alındığı, organizatörlerin ise operasyon başına 80-100 bin dolar kazanç sağlandığı iddia ediliyor.
İddianamede ayrıca, Türkiye’de akraba dışı organ nakillerine onay veren Etik Kurulunda usulsüzlük yapıldığı iddiası bulunuyor.
 
Öztel ile Tarakçıoğlu 8-15 yıl arasında hapis istemiyle yargılanıyor.
 
Öztel’in eşi: “Çocuklarımız için endişeleniyorum” 
 
Zanlılardan Yahya Öztel’in eşi Oksana Öztel, DHA’ya yaptığı açıklamada, “Eşim çocuğumuzu eve getirirken gözaltına alındı. Böyle ciddi bir suçlama varsa neden suçüstü yakalamadılar? 3-4 saat evimizde arama yaptılar ama hiçbir şey bulamadılar. Üç çocuğumuz 10 aydır babalarını göremiyor. Çocuklarımızın güvenliği için de endişe duyuyorum” dedi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR