Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK İÇİN YÜRÜDÜLER
GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK İÇİN YÜRÜDÜLER
İstanbul’da toplanan yüzlerce gazeteci, Cumhuriyet gazetesi davasında tutuklu dört meslektaşlarının tahliyesi için eylem yaptı. Son aylardaki tahliyelere karşın Türkiye, halen “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi”.
24 Aralık 2017, 19:29

 

İstanbul’da Pazartesi devam edilecek Cumhuriyet gazetesi davası öncesinde gazeteciler Cumartesi günü bir kez daha “Gazetecilere özgürlük” sloganıyla sokaktaydı.

Yüzlerce gazeteci, uluslararası gazetecilik örgütlerinin son iki yıldır “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi” diye tanımladığı Türkiye’deki tutuklu meslektaşlarının derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Kadıköy’de buluşan gazetecilerin yaklaşık bir kilometre süren yürüyüşü, bir basın açıklamasıyla son buldu. Yürüyüşe, “Özgür basın susturulamaz”, “Susma haykır, özgür basın haktır” ve “Ahmet, Murat çıkacak, yine yazacak” sloganları eşlik etti. Basın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, 418 gündür tutuklu. Ahmet Şık, 356 gündür. Emre İper ise 260 gündür aynı kaderi paylaşıyor. Peki neden cezaevindeler? Ana suçlama, ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüte yardım etme.’ Bu soruşturmayı açanlar da yargılamayı yapanlar da bu yargılamanın ardında duranlar da gayet iyi biliyorlar ki Cumhuriyet bir gazetedir, Cumhuriyet çalışanları gazetecilerdir.”

Cumhuriyet davasında tutuklu dört sanıkla birlikte, 14’ü tutuksuz, toplam 18 gazete çalışanı yargılanıyor. "JeansBiri" adlı Twitter hesabının sahibi olduğu iddia edilen Ahmet Kemal Aydoğdu, davanın Cumhuriyet çalışanı olmayan tek sanığı. Aydoğdu da tutuklu.

Gazetenin imtiyaz sahibi Orhan Erinç ve yazar Aydın Engin hariç, diğer sanıklar da tutuklu olarak yargılanmış, aylarca hapis yattıktan sonra tahliye edilmişlerdi. Son olarak, 25 Eylül’deki duruşmada yazar Kadri Gürsel serbest bırakılmıştı.

Türkei Demonstration Solidarität mit inhaftierten Journalisten in Istanbul

Kendilerini “Dışarıdaki Gazeteciler” olarak tanımlayan bir gazeteci grubu, başından bu yana davanın takipçisi olan gazeteci inisiyatifleri arasında. Kadıköy’de Cumartesi günü düzenlenen gösteri de bu grubun öncülüğünde yapıldı. Grubun üyelerinden gazeteci Timur Soykan, son bir yıldır sürdürdükleri eylemlerin amacına ulaştığı görüşünde.

Soykan, “Herkesin bildiği bir haklılığı dile getirmeye devam ediyoruz. Bu bir ahlak sorunu ve herkesin bildiği bir kumpasla arkadaşlarımız cezaevinde” dedi. Soykan şöyle devam etti:

“Muhafazakâr kesimde olsun, sol kesimde olsun, herkes artık biliyor ki arkadaşlarımız masum. Sadece gazetecilik yaptıkları için bir yılı aşkın süredir hapsediliyorlar. Eylemlerimiz sürekli ve istikrarlı biçimde devam etti. Bu ısrarın sonuç getirdiğini görüyoruz. Bu konuda kamuoyu da oluşmuş vaziyette. İnsanlar da bunu sıklıkla ifade ediyor ve bir sorun olarak Türkiye’nin önünde duruyor.”

Türkiye’nin basın özgürlüğü karnesi

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün geçen hafta yayımladığı son verilere göre, Türkiye profesyonel gazeteciler için halen “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi”. Hapisteki toplam 326 gazeteciden, 42’si ve bir gazete çalışanı Türkiye’de. Türkiye’nin önünde, hapisteki 52 gazeteciyle Çin var. Ancak, yurttaş gazeteciler ve blogger’lar bir yana bırakıldığında, Türkiye Çin’i geçiyor.

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi de önceki hafta yayımladığı raporunda, Türkiye’nin iki yıl üst üste “en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke” olduğuna vurgu yapmıştı. Raporda, “Türkiye basınına yönelik olarak 2006 yılında başlayan baskı, Temmuz ayındaki darbe girişiminden sonra arttı” ifadesi kullanılmıştı.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR