Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KANSERİN SIRRI SİGARA
KANSERİN SIRRI SİGARA
Nobel Kimya Ödülü sahibi bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, kendi buluşu olan DNA onarımının kanseri önlemede etkili bir mekanizma olduğunu vurgulayarak, "Kanserin en büyük sırrı, sigara içmemektir. Sigara içerseniz DNA onarımı başa çıkamaz, kanser olursunuz" dedi.
17 Mayıs 2016, 16:10

 

Prof. Dr. Sancar, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesindeki İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nde (iBG-İzmir) adının verildiği Prof. Dr. Aziz Sancar Oditoryumu'nda basın toplantısı düzenledi.

Kanseri önlemede DNA onarımının etkili bir mekanizma olduğuna işaret eden Sancar, konuşmasına "Kanserin en büyük sırrı, sigara içmemektir. Sigara içerseniz DNA onarımı başa çıkamaz, kanser olursunuz" sözleriyle başladı.

Kanser tedavisinden önce korunmanın gerekliliğini vurgulayan Sancar, DNA tahribatını onarıp, kanser ilaçlarının daha etkili olması için uğraştıklarını, çalışmaların şu an net bir seviyeye ulaşmadığını ancak ulaşacağına emin olduğunu söyledi.

Her şeyin temel bilime dayandığını vurgulaylan Sancar, şöyle devam etti: "DNA'nın şekli 1953'te keşfedilmişti. Bu hem temel bilim, hem de sağlık bilimleri alanında büyük yenilik sağladı. Bunun üzerinde çalışanlar 'Ben kanseri tedavi edeceğim' diye düşünmüyorlardı.

Ben de DNA onarımı üzerinde çalışırken, 'Ben kanseri tedavi edeceğim' diye başlamadım. DNA nasıl onarılıyor, onu anlamak istedim ve onun mekanizmasını çözdüm. Bu, hem kanserin önlenmesinde hem de tedavisinde önemli olacaktır. Tıbbi bilim, temel bilime dayanmadan olmaz.

Avrupa'dan, Amerika'dan devamlı ithal edemeyiz, kendimizi üretmeliyiz, bunu tekrar tekrar vurgulamak istiyoruz."

GENÇLERE ATATÜRK'LÜ MESAJ

Sancar basın toplantısının sonunda Nobel Ödülü'nü Anıtkabir'e teslim etme kararını anlatan Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben Atatürk'ün yaptığı devrimlerin, Cumhuriyet'in çocuğuyum. Beni  yetiştiren köy enstitüsü mezunlarıdır. Savur, Mardin ve İstanbul Tıp Fakültesi'dir. Ben onların bir ürünüyüm. Onlar vasıtasıyla aldım ödülü. Atatürk'ün ve Cumhuriyet'in ödülüdür. O bakımdan oraya aittir.

Nobel ilan edildiği gün tam bir kaostu, düşünecek vakit yoktu. İkinci gün biraz rahatladık.  Eşimle konuştuk. Eşim Türkiye'yi çok seviyor. İkinci gün madalya Anıtkabir'e  teslim edilecek diye düşündük." Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk hakkında çok Kitap okuduğunu söyleyen Sancar, eğitimin o dönemde de büyük önem taşıdığını vurguladı.

Atatürk'ün de eğitime büyük önem verdiğini kaydeden Prof. Dr. Aziz Sancar, Türk gençlerine de "Gençler, ilkokuldan üniversiteye kadar politikayla uğraşmayın, günlük kültürle uğraşmayın, bilim yapın, tavsiyem odur" diye seslendi


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR