Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ZENCANİ TÜRKİYE'DEKİ PARASININ PEŞİNDE
ZENCANİ TÜRKİYE'DEKİ PARASININ PEŞİNDE
İran'da milyar dolarlık yolsuzluk suçlamasıyla idamla yargılanan işadamı Babek Zencani, Türkiye'deki ortaklarından biri olan Türk vatandaşı Kudret Tuncel'in kendisini 550 milyon dolar dolandırdığını öne sürdü..
19 Ocak 2016, 20:03

 

İran'da milyar dolarlık yolsuzluk suçlamasıyla idamla yargılanan işadamı Babek Zencani, Türkiye'deki ortaklarından biri olan Türk vatandaşı Kudret Tuncel'in kendisini 550 milyon dolar dolandırdığını öne sürerek, Tuncel hakkında İnterpol aracılığıyla tutuklama celbi çıkaracağını ileri sürdü.

image

Babek Zencani, 17 Aralık Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu'nun kilit ismi Reza Zarrab'ın ortağı ya da patronu olarak tanınıyor.

Zencani'nin avukatı Resul Kuhpayezade, İran medyasına yaptığı açıklamada, müvekkilinin yaptırımlar listesine alınmasının ardından aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerde mali işlemlerini yürütmek için yedieminler kullandığını ifade etti. 

image

 TÜRKİYE'DE GASP EDİLDİ

Zencani'nin yedieminlerinden birinin Türk vatandaşı Kudret Tuncel olduğunu öne süren Kuhpayezade, “İran'a uygulanan yaptırımlar nedeniyle Zencani, Türkiye, Tacikistan ve Malezya'daki mal varlığının bir kısmını bu ülke vatandaşları olan ortaklarının üzerine kaydetti. Müvekkilimin Türkiye'deki ortaklarından ve yediemini Kudret Tuncel, Babek Zencani'nin yaklaşık 20 bin milyar riyal (yaklaşık 550 milyon dolar) değerindeki mal varlığını gasp etmiştir” iddiasında bulundu.

image

TÜRKİYE'DEKİ MAL VARLIĞI YAĞMALANIYOR

Uluslararası polis teşkilatı İnterpol aracılığıyla konunun yasal yollarla takip edileceğini söyleyen Kuhpayezade, Zencani'nin avukatlarının olayı takip edeceğini ancak bunun uzun zaman alabileceğini ifade etti. Zencani'nin yurtdışındaki ortaklarının kendisinin cezaevinden çıkmasını istemediğini ileri süren Kuhpayezade, “Zencani'nin şu andaki durumundan yararlanarak gönül rahatlığıyla malvarlığını yağmalıyorlar” suçlamasında bulundu.

Babek Zencani'ye yurtdışı çıkış yasağı konularak kontrollü şekilde serbest bırakılmasını talep eden Kuhpayezade, müvekkilinin cezaevi dışında olması halinde bu tip suistimallerinin önüne geçebileceğini söyledi.

       image

Devleti 2.8 milyar dolar dolandırmakla suçlanan Zencani ve Şems'e yönetilen suçlamalar arasında zimmetlerine geçirdikleri paralarla Türkiye'deki OnurAir'in hisselerinin bir bölümünü satın almak da yer alıyor.

image

O PARA ONUR AİR  HİSSESİ Mİ ?

Zencani'nin iddia ettiği paranın izi ve Kudret Tuncer'in adı Onur Air Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şahabettin Bolukçu şirketin satışına dair detayları anlattığı röportajda geçmişti.

Onur Air Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şahabettin Bolukçu, dev havayolu şirket satışınını perde arkasını şöyle anlatmıştı. 

 Şirketin yüzde 70'i 250 milyon dolara Kudret Tuncel ile Dubai asıllı İngiliz işadamı Mehdi Shams’a satıldı. Yüzde 30 hissenin sahibi Cankut Bagana da bir süre sonra hisselerini Tuncel ve Shams'a devredecek. "Güzel bir teklif geldi. Değerlendirdik. Onur Air markasının daha da yükseleceğine inandığımız için sattık. Hayırlı olsun"dedi.

Kudret Tuncel ile Dubai asıllı işadamı Shams'ın şirkete büyük yatırım yapacaklarını söyleyen Bolukçu, "Havacılıkta yatırım küçük olmaz zaten. Yeni uçaklar alacaklar. Tarifeli seferlere ağırlık verecekler. Onur Air ismini de değiştirmeyecekler" dedi. 
Bolukçu, yönetimde bir değişiklik olmayacağını ancak kendisinin görevi bıraktığını belirtti.

İran’da yolsuzluk suçlamasıyla idamla yargılanan işadamı Babek Zencani'nin kendisini dolandırdığını iddia ettiği Kudret Tuncel kimdir?
 
Kudret Tuncel’in İstanbul Esenyurt’ta ENES Makina adlı bir şirketi bulunmaktadır. Kozmetik sanayii sektöründe aerosol, parfüm dolum ve kapatma makinaları üretimine 1985 yılında başlayan Kudret TUNCEL, 1996 yılında ENES Makina Sanayini kurarak makina üretimi ve servis hizmetlerine bu firma adı altında devam etmektedir. Şirketin diğer ortağı olan Mehdi Shams de, ABD, İngiltere, Almanya, Dubai, Çin ve İran’da ofisi bulunan Home Persian şirketinin sahibi.image
 

Reza Sarraf ve Zencani adı bir uçak dolusu kaçak altınla gündeme  gelmişti. 

İran’da devleti 2.8 milyar dolar dolandırdığı iddiasıyla idam cezasıyla yargılanan İranlı işadamı Babek Zencani, Gana’dan yolcu uçağıyla İstanbul’a 1.5 ton altın getirdiklerini ve bu altını İstanbul’dan Dubai’ye götürdüklerini çıkarıldığı mahkemmede itiraf etmişti.Ogünlerde basında altınların Reza Sarraf'a ait olduğu haberleri çıkmıştı.

image

Zencani, Hakim Salavati’nin 1.5 ton altının Afrika’dan Türkiye’ye, oradan da Dubai’ye nasıl götürüldüğünü tutuklu olarak çıktığı İran mahkemesinde şöyle anlatmıştı.:

“Afrika’dan A. isimli şahıs bizden 5 milyon dolar avans peşin ödeme aldı.

Benim temsilcim, iki gözetleme memuruyla birlikte Türkiye’den bir yolcu uçağıyla 1.5 ton altın almak üzere Afrika’ya gittiler. Afrika’ya gittikten sonra bizi aradılar ve ‘Altınları gördük, Afrika Gümrüğü’nden bu malı çıkartmak için 1 milyon dolar istiyorlar. İzin veriyorsanız malı uçağa yükleyelim’ dediler. Onlara hiç bir belge olmadan 1 milyon dolar ödedik. Altınlar yüklendi. Uçak İstanbul’a geldi. Ancak maalesef A. isimli kişi bu uçağın içinde ‘kaçak yük’ var diye İstanbul polisine bilgi vermiş. İstanbul polisi gümrükte uçağa el koydu ve bizden belgeleri istedi. Biz de elimizde olan belgeleri gümrüğe gösterdik

image

AFRİKALILAR YAKALANDI

Ancak İstanbul Gümrüğü ‘Bu belgelerin aslını istiyoruz’ dedi. Ben de A.’ya ‘Bu belgelerin aslı nerede?’ dedim. ‘Belgelerin aslı için 5 milyon dolar istiyorlar’ dedi. Biz de mecburen 5 milyon dolar daha ödedik. Nihayetinde toplamda 11 veya 12 milyon dolar para ödedik. Gümrük’te fazla para alınmaması için gösterilen belgelere içinde ‘bu yükler gerçek değil, sunidir’ yazıldı. Ve nihayet yük İstanbul’dan Dubai’ye gitti. Dubai’de yükün sahibi gözüken M. isimli şahıs bizim adamlarımızla birlikte gümrükten yükü çıkarmak için gittiler. Ancak o zaman külçe altın denilen külçelerin üzerine akrilik dökülmüş olduğunu fark ettiler. Daha sonra bu işi yapanlar Afrika’da yakalandı ve (Afrika’da sahte altınları satanlardan) ikisini yakalayıp hapse attılar.”diye ifade vermişti Buda gösteriyor ki Reza Sarraf Babek Zencani adına altın operasyonu içinde yer almış.

Şeffaf Gazete.com

 

 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR