Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KİMSE SAVAŞ İSTEMİYOR
KİMSE SAVAŞ İSTEMİYOR
Cizreli TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, doğduğu topraklarla ilgili son izlenimlerini anlattı ve “Halk barışı tattı” dedi. Kadooğlu, “İpler kopmamalıydı. Liderler bir an önce hükümeti kurup barış sürecini tekrar başlatmalı” isteğini de dile getirdi.
22 Ağustos 2015, 05:56

 

Ba­rış sü­re­ci­nin 3 yıl sü­rüp bir an­da so­na er­me­si, Gü­ney­do­ğu­lu iş in­san­la­rın­da da bü­yük kay­gı or­ta­ya çı­kar­dı. Ön­ce TÜ­Sİ­AD’­a gi­rip, yıl­lar­ca yö­ne­tim­de gö­rev alan, 3 ay ön­ce de TÜ­Sİ­AD’­ın da üye ol­du­ğu  Türk Gi­ri­şim ve İş Dün­ya­sı Kon­fe­de­ras­yo­nu'na (TÜR­KON­FED) baş­kan olan Ciz­re­li Tar­kan Ka­do­oğ­lu, baş­la­yan te­rör ve şid­det olay­la­rı­nı as­la ka­bul­le­ne­mi­yor.  

Li­der­lik ce­sa­ret is­ter

Tak­si­m’­de­ki ofi­sin­de gö­rüş­me­ye git­ti­ği­miz­de onu son de­re­ce üz­gün bul­duk. 12 bin 500 üye, 30 bin şir­ket, 150 der­nek ve 22 fe­de­ras­yo­nu ça­tı­sı al­tın­da top­la­yan TÜR­KON­FE­D’­in so­rum­lu­lu­ğuy­la Ka­do­oğ­lu, şu an­da ge­li­nen nok­ta­dan çok ra­hat­sız­lık du­yu­yor. Ba­rış sü­re­ci­nin ye­ni­den baş­la­ma­sı için tüm iş ör­güt­le­riy­le iş­bir­li­ği için­de rol al­mak is­te­yen Ka­do­oğ­lu, yak­la­şı­mı­nı an­lat­tı ve si­ya­si­le­re şöy­le ses­len­di:
Li­der­lik ce­sa­ret, si­ne­ye çek­me, hoş­gö­rü­ ge­rek­ti­rir. Yok et­mek ve par­ça­la­mak çok ko­lay­dır, yu­va­la­rı bü­yüt­mek, ço­cuk­la­rı ge­liş­tir­mek zor­dur.

30 yıl­lık şid­det sar­ma­lı

Tar­kan Bey, 3 yıl­lık ba­rış sü­re­cin­den son­ra yi­ne te­rör ve şid­det olay­la­rı baş­la­dı. Ne­den böy­le ol­du?


Şid­det­le kim­se bir ye­re va­ra­maz. Za­ten 30 yıl bo­yun­ca bu şid­det sar­ma­lıy­la, bin­ler­ce in­sa­nı­mı­zın ca­nı­na kas­te­dil­di. Ni­te­kim, mev­cut hü­kü­met çı­kıp de­di ki, ‘Ben ye­ni bir yön­tem de­ne­ye­ce­ğim. Di­ya­log yo­luy­la bu işi çö­ze­ce­ğim. Ar­tık an­ne­ler ağ­la­ma­sın.” Bu in­san­lar ta­ra­fın­dan da tak­dir­le kar­şı­lan­dı. Ar­tık ba­tı­da­ki in­san­lar da Türk-Kürt kar­deş­li­ği ve bu ül­ke­nin bü­tün­lü­ğü ko­nu­sun­da hem fi­kir ha­le gel­di­ler.

İpi ko­par­ma­ma­lıy­dı­lar

Olay­la­rın tır­man­ma­sın­da en çok ki­min ro­lü ol­du siz­ce?


Ba­rış sü­re­ci­ni yü­rü­ten ak­tör­le­re met­hi­ye­ler diz­miş­tim. Eğer bu­gün me­se­le bu nok­ta­ya gel­miş­se o ak­tör­le­rin de ro­lü var­dır; hü­kü­me­tin de, ör­gü­tün de... O ipin kop­ma­ma­sı ge­re­ki­yor­du. Na­sıl gü­zel şey­ler yap­mış­lar­sa ve on­la­ra des­tek ol­muş­sak, bu­gün de bu şid­det nok­ta­sı­na ge­lin­me­sin­de on­la­rı eleş­ti­re­bi­li­riz. Her şey gö­zü­mü­zün önün­de ce­re­yan et­me­di­ği için yüz­de­ye vu­run­ca ki­min ha­ta­sı çok ki­min ha­ta­sı az bi­le­me­yiz.

Su­ri­ye de za­rar ver­di

3 yıl­da dev­le­tin sü­re­ce uy­du­ğu, PKK’­nın uy­ma­dı­ğı gö­rül­dü ama...


Ba­kıl­dı­ğı za­man bu tip ya­pı­la­rın dağ­lar­da ve kır­sal ke­sim­ler­de güç­len­di­ği gö­rü­le­bi­lir. Bu­nu yap­tı­ran se­bep­ler de ol­muş­tur. Bu­gün Su­ri­ye ola­yı ba­rış sü­re­ci­ne de za­rar ver­miş­tir. Kar­şı­lık­lı ma­sa­da otu­ru­lup ko­nu­şu­lan ko­nu­la­rın ara­sı­na baş­ka şey­le­rin gir­di­ği­ne ina­nı­yo­rum. IŞİD me­se­le­si, Ko­ba­ni­’nin iş­ga­li bir kı­rıl­ma or­ta­ya çı­kar­dı. Kürt­ler’­de bir trav­ma ya­şat­tı. Bu da sü­re­ci yü­rü­ten ak­tör­le­rin ma­sa­da sa­mi­mi ol­ma­dık­la­rı­nı gös­ter­di.

Çok da mut­luy­duk

Ciz­re­’ye gi­dip ge­li­yor­su­nuz. Son iz­le­nim­le­ri­niz ne­ler­dir?


İn­san­lar te­dir­gin ve hu­zur­suz. Bi­zim de sa­hip ol­du­ğu­muz kay­gı­la­rı faz­la­sıy­la ya­şı­yor­lar. Ba­rış sü­re­ci çok iyi gi­di­yor­du, çok mut­luy­duk. Çün­kü in­san­lar ba­rı­şı tat­tı­lar, bu sa­at­ten son­ra sa­va­şı des­tek­le­mez­ler. Kim ya­pı­yor­sa kar­şı­sın­da hal­kı gö­rür. Halk ar­tık Cu­di Da­ğı­’n­da pik­nik yap­ma­ya baş­la­dı. Bu zev­ki bı­ra­kıp da sa­va­şa ra­zı ol­maz­lar. Ciz­re ve çev­re­sin­de her gün sa­ba­ha ka­dar ça­tış­ma­lar, pat­la­ma­lar var. Es­ki­den böy­le de­ğil­di, ge­ce sa­at 12’le­re ka­dar in­san­lar so­kak­lar­day­dı, kah­ve­ler­dey­di.

'Ba­ba ev­den çık­ma’

Şu an­da fo­toğ­raf­ta ne­ler var?


Olay­lı böl­ge­ler­de­ki ço­cuk­la­rı­mız yi­ne trav­ma ya­şa­ma­ya baş­la­dı. Ço­cuk­lar “A­man ba­ba so­ka­ğa çık­ma sa­na bir şey olu­r” de­me­ye baş­la­dı­lar. Sa­de­ce biz­de de­ğil, tüm Do­ğu ve Gü­ney­do­ğu Ana­do­lu şe­hir­le­rin­de elek­trik­ ke­si­li­yor, bom­ba­lar pat­lı­yor. Bu­gün gö­rü­yo­ruz ki, so­ka­ğa çık­ma ya­sak­la­rı­na baş­la­nıl­dı. Bu ne de­mek? Se­ni evi­ne hap­se­di­yo­rum, çün­kü se­nin gü­ve­ni­ni sağ­la­ya­mı­yo­rum de­mek. Bu da bi­zim ül­ke­nin za­afı­dır.

Bölgenin ayağına kurşun sıkıyorlar

Teröristler, haraç vermeyenlerin iş makinelerini, araçlarını ateşe veriyor. Bu durum nasıl önlenebilir?


O bölgelerde yıllardan beri bu tür olayları duyuyoruz. Şahsen böyle bir olay görmedim. Bunu kim yapıyorsa karşısındayız. Zaten sen o bölgede çalışan iş insanına zarar verdiğin zaman kimse oraya gelmez. Yurtdışından gelmediği gibi batıdan da gelmez. Yereldeki insanlar da birileri bombayla patlatacaklar diye yatırım yapmaz. O bölgede kim bunu yapı- yorsa o bölgenin ayağına kurşun sıkıyordur.

PKK kayıtsız şartsız silahları susturmalı

PKK’nın silahlarıyla Türkiye’den çıkıp gitmesi neden gerçekleşemiyor?


PKK’nın her halukarda kayıtsız ve şartsız silahları susturması lazım. Silahını gitsin Suriye’de, Irak'ta kullansın: Halkını katletmeye gelen IŞİD’e karşı kullanacaksa kullansın. Bunda hiçbir tereddüt yok. Ama Türkiye’de silahla çözümlere değil, siyasetle çözümlere bakmamız lazım. Birbirimizi ikna ederek çözmeliyiz. 80 milletvekili alan HDP’ye bu çözüm için insanlar alkış tuttu. HDP’ye bir fırsat vermek, elini güçlendirmek gerekir.

Üçüncü göze gerek yok

AB­D’­nin Tür­ki­ye ile PKK ara­sın­da “ü­çün­cü gö­z” ol­ma­sı­na olum­lu ba­kan­lar var. Bu doğ­ru mu?


Bu ül­ke­nin in­san­la­rın­da kar­deş­lik ru­hu var. Bu ka­dar ça­tış­ma­ya, şid­de­te, vur­ma kır­ma­ya rağ­men in­san­la­rı­mız bir ay­rış­ma için­de de­ğil.
Bir bü­tün­lük için­de ol­du­ğu­muz için, ne BM’­den ne AB­D’­den göz­lem­ci­ye ih­ti­yaç ol­ma­dı­ğı­na ina­nı­yo­rum. Ül­ke­nin bel­li di­na­mik­le­ri­ne sa­hip, akıl­lı ve güç­lü in­san­la­rla böl­ge­sin­de se­vi­len ki­şi­ler­den olu­şa­cak gö­ze­tim he­ye­tiy­le bu iş­ler çö­zü­le­bi­lir. İş dün­ya­sın­dan da he­ye­te in­san­lar alın­ma­lı. Bu TÜ­Sİ­AD, MÜ­Sİ­AD, TOBB olur, di­ğer STK’­lar olur.

Koalisyonda Almanya örneğini görmek isterdim

Koalisyon hükümetine taraftar mıydınız?


Ben şuna taraftarım. Halkın iradesi burada uzlaşı istedi, tek partiye ve tek kişilik bir parti kurmasına müsaade etmedi, 'ey partiler
birleşin ve ülkenin sorunlarını çözmek için hükümet kurarak çalışın' dedi. Almanya örneğini Türkiye’de de çok görmek isterdim. TÜRKOFED olarak bunu her yerde dile getirdik, destekledik. Ama netice itibarıyla olmadı. Yine de demokrasimiz işliyor.

Herkes zarar görüyor

Yeniden seçime gidiyoruz. Sizce bundan kimler zarar görecek?

Başta ekonomi görüyor, başlayan şiddetle tüm insanlar zarar görüyor. Zaten iyi bir hükümet kurulmazsa bu sorunların çözüleceğine de imkan görmüyorum. Bu seçimin de bir an önce yapılması, hükümetin kurulması lazım. Biz 2015’ten vazgeçtik, en azından 2016’yı kaybetmeyelim istiyoruz.

Nice hükümetler, nice TSK'lar geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çözüm sürecini buzdolabına kaldırdık” dedi. Bu nasıl bir mesaj?


Sorunu buzdolabına da dağ başına da kaldırsanız olaylar bitmediği müddetçe Türkiye huzura kavuşamaz. Eğer çözüm silahla olsaydı, 30 yıldır nice hükümetler, nice TSK’lar geldi, komutanlar değişti, bu çözülürdü, çözülmedi! Üstelik gittikçe bu yara açılacak, birlik ve beraberlik bozulacak diye büyük kaygı duyuyorum.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR