Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HOLLANDALI GAZETECİ GERGİNLİĞİ
HOLLANDALI GAZETECİ GERGİNLİĞİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükelçilere Türkiye gazetecilerin en özgür çalıştığı ülkelerin başında geliyor dediği anlarda Türk polisi Hollandalı bayan gazeteciyi göz altına aldı.
6 Ocak 2015, 21:52

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükelçilere Türkiye gazetecilerin en özgür çalıştığı ülkelerin başında geliyor dediği anlarda Türk polisi Hollandalı bayan gazeteciyi göz altına aldı.

Diyarbakır 'da yaşayan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink'in evi polis tarafından arandı. Geerdink, arama sonrası gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

4 saat gözaltında kalan Geerdink, ifadesi alınırken Ankara hareketlendi Hollandalı dışişleri yetkilileri olaya müdahil olmak için bakanlığı aradılar olayın büyümeden sonuçlanmasını belirttiler. 

image

Hollandalı Gazeteci sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

Başına gelenleri Twitter hesabından duyuran Geerdink, Terörle Mücadele Şubesi’nden 8 polisin evine geldiğini ve ‘terör örgütü lehine propaganda yapmak’ suçlamasıyla kendisini gözaltına aldıklarını yazdı.

Geerdink, Twitter’daki hesabından şu mesajı paylaştı: "Terör polisi sekiz kişilik bir ekiple evimi aradı. Beni merkeze aldılar, Suçlama: Terörist faaliyet propagandası".

Diyarbakır'da yaşayan ve özellikle Kürt sorunu çerçevesindeki yazılarıyla bilinen Hollandalı gazeteci Geerdink, diken.com.tr sitesinde yer alan son yazısında, 2009'da Kandil ve Mahmur'daki kamplardan gelerek TÜrkiye 'ye giriş yapan 'Barış Grubu' üyesi Lütfü Taş'ın cezaevindeki ölümünü konu almış ve şöyle yazmıştı: "Taş’ın başına gelenler barış sürecini simgeliyor ve ne yazık ki sürecin bu yılki akıbetine dair bir işaret: Her ne kadar eninde sonunda barış isteyenler kazanacaksa da kısa vadede daha katlanılması gereken fedakarlıklar var."

Geerdink, "Yılın ilk bebek ve ilk cenazesi ortadayken Erdoğan’ı kim ciddiye alır?" başlıklı yazısını, "Erdoğan, 2015’te yoğunlaşacağı konulardan birinin Kürt sorununun çözümü olacağını söyledi. Ama, yılın ilk cenazesi ve ilk bebeğinin acı biçimde açık ettiği üzere, bu lafın pek de ciddiye alınacak bir tarafı yok" diyerek bitirmişti.

HOLLANDA GAZETECİLERİ DERNEĞİ 'BU UTANÇ VERİCİ  DEDİ' 

Hollanda Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri (NJV) Thomas Bruining, Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink'in Diyarbakır'da evine gelen polis tarafından gözaltına alınmasını kınadı. Bruining, bu muameleyi utanç verici bulduğunu söyledi. 

Konu ile ilgili olarak temaslar için Ankara'da bulunan Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'i aradığını söyleyen Bruining, "Türkiye'de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanımız Koenders konuyu yakından takip ettiğini, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğini söyledi." ifadelerini kullandı.

NJV Genel sekreteri Thomas Bruining, Türkiye'de son bir ay içinde hükümetin özgür basına uygulanan baskıcı politikalarını anlamakta zorluk çektiğini söyledi. Bruining, "Türkiye'de çok sayıda gazeteci, mesleğini yapmakta zorluk çekiyor. Özellikle yabancı medya kuruluşlarının Türkiye'de görev yapan temsilcileri hep terör suçu ile gözaltına alınıyor. Oysa bu kişilerin hepsi, Frederike Geerdink gibi profesyonel gazeteci." dedi.

Frederike Geerdink'in daha önce Groene Amsterdam gazetesinde görev yaptığını belirten Bruining, "Türkiye'deki yasalar bizimkiler ile uyuşmuyor. Biz olayı basın özgürlüğü açısından değerlendiriyoruz ve bunu çok önemsiyoruz. Bizde basına bu tür baskılar olmaz." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE BİR AN ÖNCE NORMALLEŞMELİ"

Türkiye'de Türk gazetecilere yönelik baskıları da kınayan Bruining, şunları söyledi: "Serbest bırakılmasına rağmen Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı hakkında soruşturma devam ediyor. Samanyolu Yayın Grubu Müdürü Hidayet Karaca'nın 24 gündür tutuklu bulunması gerçekten son derece üzücü bir durum. Biz Hollanda Gazeteciler Cemiyeti olarak bu durumdan kaygılıyız. Türkiye bir an önce normalleşmeli. Gazetecilere uygulanan bu baskıcı ve zorbalıklardan hükümet bir an önce vazgeçmeli. Avrupa Birliği'ne katılmak isteyen bir ülke olan Türkiye'nin gazetecilere yönelik baskıcı tutumu gerçekten son derece kaygı verici."

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR