Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MADENCİ DAYANIŞMASI
MADENCİ DAYANIŞMASI
Koza Altın İşletmeleri’nde çalışan işçiler için meydanlara inme kararı alan Türkiye Maden İşçileri Sendikası, bu yöndeki ilk eylemini Kayseri’de yaptı.
12 Aralık 2014, 00:59
 

Koza Altın İşletmeleri’nde çalışan işçiler için meydanlara inme kararı alan Türkiye Maden İşçileri Sendikası, bu yöndeki ilk eylemini Kayseri’de yaptı

Üretim izni verilmediği için kapatılma noktasına gelen Himmetdede Madeni'nde çalışan işçiler ve aileleri, yetkililere "Ekmeğimizle oynamayın" diye seslendi.


Koza Altın’ın 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu raporunun ardından Kayseri’nin Himmetdede bölgesine altın madeni çıkarmak için yatırım yaptı. 2014 yılı başında bütün gerekli yasal izinlerini alan şirket, haziran ayında üretime geçmek amacıyla Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) için başvurdu. Ancak bakanlık hiçbir gerekçe gösteremeden belgeyi vermedi. 7 aydır bakanlığın izin vermemesi nedeniyle üretim yapamayan şirketin 300’ü aşkın çalışanı, bağlı oldukları Türkiye Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde meydanlara indi.

YİNE Mİ İŞSİZLİK?

Yöre halkının da büyük destek verdiği yaklaşık 2 bin işçi, seslerini duyurmak için Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. 'Sadaka değil iş istiyoruz', ‘Yine mi işsizlik', 'İşimizi geri istiyoruz', 'Hükümet amca babama işini geri ver' yazılı pankartlar taşıyan işçeler, 'Çalışma hakkımız engellemez', 'İş bizim hakkımız söke söke alırız', 'İş ekmek yoksa barış da yok' sloganları attı.

Maden işçileri adına basın açıklamasını Türkiye Maden İşçileri Sendikası Örgütlenme Sekreteri Hasan Hüseyin Yıldız okudu.

KOZA, TÜRKİYE'NİN YÜZ AKI

Keyfi uygulamalarla iş durdurmak zorunda kalan Himmetdede Madeni’nde çalışanların seslerini duyurmak için meydanlarda olduklarını belirten Yıldız, "İşçi arkadaşlarımız, hukuksuz olarak üretimleri engellenen Koza Altın İşletmeleri'ne,  ekmeklerine sahip çıkmaya geldi” diye konuştu.

"Koza Altın İşletmeleri iş güvenliğinde Türkiye’nin yüz akıdır" diyen Yıldız "Bir maden işçisi bile hayatını kaybetmedi.  İşyerlerimizdeki üretim engelleri kalkıncaya kadar işçimizin haklı kitlesel ve yasal eylemlerimiz sürecek" dedi.

BU ŞİRKET KAPATILAMAZ

Sendika Temsilcisi Fikret Sazak da yapılan hukuksuz ve keyfi uygulama karşısında sessiz kalmayacaklarını söyledi. Dünya standartlarında işçi sağlığı ve güvenliği olan bir şirketin siyasi oyunlarla kapatılmasına ve işçilerin mağdur edilmesine karşı en sert tepkinin gösterileceği vurgulayan Sazak, "Teknolojik olarak üst düzey olan bu şirket kapatılamaz” dedi. Açıklamaların ardından  halay çeken işçiler
dağıldı.

ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN

Eylemde, mikrofonu eline alıp hükümete seslenen şehit eşi Fatma Gürpınar (63) “Allah’tan korkun” diye bağırdı. 2 oğlunun da Koza madeninde çalıştığını anlatan Gürpınar şunları söyledi:

"Eşim şehit oldu. Devlet bize hiçbir şey vermedi. Oğullarım köyde işsizdi. Melek İpek ve Akın İpek’ten Allah bin kere razı olsun. Buraya bu ocağı açtılar çocuklarımız iş sahibi oldu. Bir oğlumun 10 yıl bebeği olmadı. Ocakta çalıştıktan sonra tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi oldu. Yetkililere sesleniyorum. Elinizi vicdanınıza koyun bu insanları işsiz bırakmayın.”

KAN ÖRNEKLERİYLE KONTROL

Eşi maden ocağında çalışan Saniye İlçin (31) çocuğunun geleceğinin Koza madeni olduğunu anlattı. İlçin, “2 yıldır eşim ocakta çalışıyor. Daha önce gurbette çalıştı. İş güvenliği ve sağlığı çok yüksek. Her 2 ayda bir eşimden kan örneği alınıyor. Yurtdışına gönderilip inceleniyor. Eşim eve hiçbir zaman iş kıyafeti getirmedi. Orada yıkanıyor ve sürekli eğitime tabi tutuluyor. Koza bize kömür, gıda, çocuk bakımı gibi yardımlar yapıyor. Çocuğumuzun geleceği için bu haksızlığın son bulmasını bekliyorum.” dedi.

DÜĞÜN BORÇLARI DURUYOR

Oğlu madende çalışan Gürsel Erdoğan (71), 1 yaşındaki torununu kucağına alıp eyleme katıldı. Erdoğan, “Yeni evlendi ve hala düğün borçlarını ödüyor. Bu ocak kapanırsa oğlum ve torunum ortada kalacak” dedi.

2 yıldır ocakta çalışan Gökhan Şahin (29) oğlu Nusret Görkem ile beraber eylem alanına geldi. Şahin, “Hükümetin keyfi tutumu var. Hakkımızı istiyoruz, ekmeğimizi istiyoruz” diye isyan etti.

VALLAHİ, BİLLAHİ YALAN

2 çocuğu maden ocağında çalışan Teslime Açık (55), madenin çevreye zarar verdiğini net bir dille yalanladı. Açık, “Ocak için çevreye zararlı olduğu söyleniyor. Vallahi yalan billahi yalan. Hayvanlarımı yıllardır orada otlatıyorum. Koza sayesinde çocuklarım iş sahibi oldu. Adıkları maaşla ilk kez kurban kestiler" ifadelerini kullandı.

ENGELİM AVANTAJA DÖNDÜ

Koza Altın şirketinde açılan engelli kadrosuyla hayatında ilk kez iş sahibi olan Kemal Doğmaz (30), “Evleneli 2 ay oldu. İşsiz kalırsam yuvam dağılır. Amaç yuva dağıtmak mı” diye sordu.

Bir hafta sonra baba olmaya hazırlanan görme engelli İzzet Ata, “Bölgede yapabileceğim başka hiçbir iş yok. Koza’da engelim avantaja döndü" diye konuştu.

İki çocuğu zihinsel engelli, eşi ise böbrek hastası olan İhsan Kandemir (32), “Çocuklarımın ve eşimin sürekli bakıma ihtiyaçları var. Eğer burdan çıkarsam üçünü de kaybederim. Hayatımızla oynamasınlar” diye feryat etti.

'KOZA KAPANIRSA BİNLERCE HANEYE EKMEK GİDEMEZ'

Hükümetin Koza Altın İşletmeleri’ne bağlı Kayseri, Eskişehir ve Gümüşhane madenlerindeki üretimi haksız yere durdurması, bu madenlerde çalışan binlerce işçiyi temsil eden Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nı harekete geçirdi. İşçilerin ekmeklerini kaybetmelerini önlemek için sokak eylemleri baştan sendikanın Genel Sekreteri Vedat Ünal, madenlere yönelik haksız uygulamalar nedeniyle binlerce işçi ve yöre esnafının işsizlik riskiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Hukuksuz engellemelere son verilmesini isteyen Ünal, "ÇED ra­po­ru ya da çe­şit­li dü­men­ler uy­du­ru­la­rak iş­çi­le­rin işsiz kalmasına göz yu­ma­ma­yız" de­di. Ül­ke ge­ne­lin­de­ki çok sa­yı­da özel sek­tör­de ör­güt­lü ol­duk­la­rı­nı vur­gu­la­yan Ünal, "Ko­za Al­tın, sen­di­ka ola­rak top­lu söz­leş­me­ler­de mu­ha­tap ol­du­ğu­muz en düz­gün şir­ket" diye konuştu.

İĞNE UCU KADAR EKSİK BULAMADILAR

İşçi yakını Yasemin Gönüllü "Abim maden işçisi. 3 tane çocuğu var evi kira. Çocukların ekmeğini elinden almasınlar. Sesimizi duyun" derken, destek için Eskişehir'den geldiğini belirten bir başka işçi şunları söyledi: "3 yılda 165 kez denetleme geçirdik. İğne ucu kadar eksik bulamadılar. 'Şu sebepten dolayı size izin vermiyoruz' desinler. Eğer buraya izin vermiyorlarsa Türkiye'de hiçbir
maden iş yapamaz."

BÖYLE MADENLERDE ÇALIŞMAK İÇİN YURTDIŞINA GİDİYORLAR

"İn­san­lar böy­le ma­den­ler­de ça­lış­mak için yurt­dı­şı­na gi­di­yor" di­yen bir ma­den ça­lı­şa­nı, "Ama bi­zim aya­ğı­mı­zın di­bin­de ol­ma­sı­na rağ­men ça­lı­şa­mı­yo­ruz. Ma­den­de inen iş­çiy­le ofis­te ça­lı­şan per­so­nel ay­nı sof­ra­ya otu­ru­yo­ruz. İş­let­me­de her­kes eşit şart­lar­da mu­ame­le gö­rü­yor" şek­lin­de ko­nuştu.

15 KAHVE VARDI 5'E DÜŞTÜ

Himmetdede eski Belediye Başkanı Mustafa Aktaş yaşananlara ilişkin şunları söyledi: "Müslümanlıkta kinin yeri yok. Eğer birileri ile hesaplaşılacaksa evine ekmeğini götürmeye çalışan fakir fukara insanlarla uğraşmasınlar. Benim idareci olduğum 1994'lü yıllarda 15'ten fazla kahve vardı. Şimdi ise 5'e düştü bunun sebebi bölge insanının işinin olması. Fakir fukaranın ahını almak onlara iyilik getirmez."

ÖDÜLLENDİRİLMESİ GEREKİR

Kayseri Gelişen Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) Başkanı Hamdi Kınaç: Koza Altın Madeni şehrimizin iş hayatına ve istihdamına ciddi katkı sağlıyor. Bu tesisin bir an önce faaliyete geçmesi gerekiyor. Biz dernek olarak Kayseri’deki iş hayatına ve ekonomisine istihdamda faydalı olmak için çalışıyoruz. Bu manada Koza Altın Kayseri'nin iş hayatına ciddi katkı sağladı. Tüm ülkeye katma değer oluşturan Koza'nın hiçbir eksiği bulunmamasına rağmen çalışmamasına anlam veremiyoruz. Koza Altın iş hayatında çok düzenli ve titizlikle hareket eden bir firma. Koza'ya karşı böyle bir tutum takınılırsa diğer firmalar ister istemez bundan etkilenecektir. Yatırım yapmaktan çekinecekler. Bu şirketin engellenmesi bir yana desteklenip ödüllendirilmesi gerekirdi.   

Ömer OZAN/ Ömer ÖNDER

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR