Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YOLU POLİS KAPATMIŞ
YOLU POLİS KAPATMIŞ
Gezi direnişi sırasında Mersin’de Haziran ayı boyunca destek eylemleri düzenlenmiş, binlerce insan gösterilere katılmıştı.
14 Kasım 2014, 10:03

 

Gezi direnişi sırasında Mersin’de Haziran ayı boyunca destek eylemleri düzenlenmiş, binlerce insan gösterilere katılmıştı.

21 Haziran 2013’te Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde toplanan yaklaşık 30 gösterici, bulvarı takip ederek Forum Mersin kavşağına kadar yürümek istedi. Ancak polisin izin vermemesi üzerine göstericiler sloganlar eşliğinde 45 Evler Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Gösterici grubu takip eden polis ekipleri, eylemcilerin önünü 45 Evler Caddesi üzerinde kesti. Yaklaşık 100 çevik kuvvet polisi gösterici grubu halka içine alırken çok sayıda polis de caddeye açılan sokakları tuttu. 2 TOMA da caddenin kuzey ve güney uçlarına konuşlandırıldı. Polisle göstericiler arasında yaklaşık 15 dakika görüşme yapıldı ve göstericiler yine sloganlar eşliğinde 1. Cadde’yi takip ederek Forum Mersin kavşağına ulaştı. Olaysız biten gösteriyle ilgili soruşturma yürüten Mersin polisi, gösteriye öncülük ettikleri iddiasıyla Ethem Dinçer, Hilal Aydın, Ali Sesal, Nesim Budak, Mesut Kocaman ve Ahmet Yıldız hakkında fezleke hazırladı. Polisin tutanaklara, video ve fotoğraf kayıtlarına dayandırdığı fezlekeyi inceleyen Cumhuriyet Savcılığı da adı geçen 6 kişinin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ettiği, şüphelilerin trafiği engellediği, halkın sokağa girmesini engellediği, polisin dağılın uyarısına direndikleri iddiasıyla dava açılmasını talep etti. 6 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması, olaydan yaklaşık 1,5 yıl sonra, Mersin 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Avukatlar: trafiği engelleyen polistiimage

Duruşmada şüpheli avukatları, 2911 sayılı yasanın anayasaya aykırı olduğunu, davaya konu olan olayda göstericilerin herhangi bir şiddet eylemine başvurmadığını, düşünce ve ifade özgürlüklerini kullanmak için gösteri düzenlediklerini ancak bu hakkın polis tarafından engellenmek istendiğini söyledi. Avukatlar, az sayıdaki göstericinin etrafının 2 TOMA ve 100’e yakın polis tarafından sarıldığını, caddenin ve caddeye açılan sokakların polisler ve polis araçları tarafından kapatıldığını gösteren fotoğrafları da mahkemeye sunarak, “Trafiği engelleyen göstericiler değil, polisti”savunmasını yaptı.

Bilirkişi inceleyecek

Sanıkların ifadesinin ve avukatların savunmasının alınmasının ardından mahkeme, 2911 sayılı yasanın Anayasaya aykırı olduğu iddiası doğrultusunda dosyanın incelenmesine karar verdi. Mahkeme, gösterinin kaçta başlayıp kaçta bittiği, göstericilerin yol kapatıp kapatmadığı, polisin müdahalesinin olup olmadığı, göstericilerin şiddete başvurup başvurmadığının incelenebilmesi için dava dosyasında yer alan görüntü CD’sinin bilirkişiye gönderilmesine de karar verdi.

Polis suç oluşturmaya çalışıyor

Mersin 16. Asliye Ceza Mahkemesi ayrıca gösteri yürüyüşleri davalarında pek rastlanmayan bir karara imza attı. Şüphelilerin ve avukatlarının “polis ayrı ayrı fotoğrafları bir araya getirerek suç oluşturmaya çalışıyor” yönündeki iddiasını dikkate alan mahkeme, teşhise esas olmak üzere şüphelilerin fotoğraflarının çekilmesine ve dosyaya konulmasına karar verdi. Bu karar doğrultusunda şüpheliler mahkeme kalemine alındı ve burada fotoğrafları çekildi. Duruşma, 18 Aralık’a ertelendi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR