Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÜRKÜTÜCÜ TABLO
ÜRKÜTÜCÜ TABLO
Türkiye’de son dönemde büyük yayılma gösteren uyuşturucu, kullanıcı profilinin de değişmesine neden oldu. Eskiden zenginleri hedef seçen torbacılar bonzai gibi yeni tür uyuşturucularla fakir kesimleri de zehir halkasına dahil etti.
11 Kasım 2014, 08:36

 

Türkiye’de son dönemde büyük yayılma gösteren uyuşturucu, kullanıcı profilinin de değişmesine neden oldu. Eskiden zenginleri hedef seçen torbacılar bonzai gibi yeni tür uyuşturucularla fakir kesimleri de zehir halkasına dahil etti.

Madde bağımlılığı konusunda uzun yıllardır çalışma yapan Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Serdar Nurmedov gençleri ölüme sürükleyen sentetik uyuşturucu bonzainin toplumun her kesimini tehdit edecek noktaya geldiğini söyledi.

Eskiden uyuşturucuyu zengin bir kesimin kullandığını hatırlatan Nurmedov, bonzai gibi maddelerin muhafazakâr kesime dahi sıçradığına dikkat çekti. Türkiye'de son yıllarda uyuşturucu profilinin değiştiğini belirten Nurmedov, "Artık eroin, esrarı öyle yüksek zümre kullanıyor diye bir şey kalmadı. Artık zengin fakir hepsi kullanıyor” dedi.

8 YILDA FIRLADI

2004’te 12 bin 756 kişi alkol ve madde bağımlılığı tedavisi için hastaneye başvururken, 2012’de bu rakam 227 bin 298 kişi oldu. yuşturucunun popülerliğinin her dönem değiştiğini anlatan Nurmedov, "Bir dönem eroin çok kullanılırken sonra esrar popüler oldu. Şimdi ise bonzai en çok kullanılan maddelerin başında geliyor. Hükümet ve sağlık bakanlığı bu konuda çok uyarıldı. Çünkü ciddi bir şekilde yayılıyor" dedi.

TACİRLERİN YENİ HEDEFİ

Türkiye'de son zamanlarda hızlı bir şekilde zengin olan bir zümrenin oluştuğunu aktaran Nurmedov muhafazakâr kesimin tehlike altında olduğunu şu sözlerle anlatıyor: "Artık eroin, esrarı öyle yüksek zümre kullanıyor diye bir şey yok. Herkes her türlü uyuşturucuya ulaşabiliyor. Türkiye'deki refah arttıkça kullanılan maddelerde değişiyor. Mesela kokain pahalı olmasına rağmen artık daha fazla kullanılıyor. Eskiden uyuşturucu kullanan bir kesimdi. Ama artık zengin fakir hepsi kullanıyor. Bakıyorsunuz şimdi çocuğun annesi başörtülü babası beş vakit namazında. Ama bir şekilde bu illet dindar kesime de sıçradı. Torbacılar muhafazakar kesimin takıldığı yerlerde dolaşıyor Çocuğun babası cami imamı çocuğu hastaneye yatırmak zorunda kaldık."

Bonzaiden esrara dönüyorlar

Bonzainin kötü etkilerinin yansıması sonucu gençlerin korkup esrara dönüş yaptığını belirten Nurmedov, "Bonzai çıktıktan sonra esrar azaldı ama şimdi esrar tekrar kullanılmaya başladı. Eskiden bonzai kullananlar kötü etkilerini görünce şimdi esrara dönmeye başladı” dedi.

Devlet dikkate almalı

Bonzainin son günlerde gündeme gelmesiyle toplumsal bilinçlenme için sağlam temelli adımların atılması gerektiğini söyleyen Nurmedov, "Evet bonzai gündeme geldi ama yarın başka bir çeşidi gündeme gelecek. Burada da tekrar halk ve aileler galeyana gelecek. Hazır bonzai gündemdeyken uzun vadeli ve planlı neler yapılmalı? Bunun hesabını yapacak sadece bir doktor zümresi değil bunu devletin de dikkate alıp değerlendirmesi lazım. Burada uyuşturucuyla mücedeleyi sadece polis kontrol ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın sorunu değil bu. Bu sistematiğin değişmesi lazım” ifadelerini kullandı.


CİHAN ACAR -


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR