Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YAKUB SAYGILI'DAN ŞOK İFADE
YAKUB SAYGILI'DAN ŞOK İFADE
17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu yapan eski Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı'nın dün gece emniyetteki ifadesi sırasında skandal yaşandığı iddia edildi.
2 Eylül 2014, 18:35

 

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu yapan eski Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı'nın dün gece emniyetteki ifadesi sırasında skandal yaşandığı iddia edildi.

 Saygılı'nın polis ifadesi esnasında kimliği belirsiz bir kişi tarafından sözlü ve fiziki tacize uğradığı tutanakla kayıt altına alındı.

Tacizde bulunan ve rütbeli bir polis olduğu iddia edilen şahsın kimliği ise ifadeyi alan polisler tarafından gizlendi.

Yolsuzluk ve rüşveti soruşturduğu için "darbe" suçlaması ile gözaltına alınan eski Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı'nın 01 Eylül 2014’te saat 23.50 sularında emniyette ifade verdiği sırada içeri kimliği belirsiz bir kişi girdi.

Meçhul kişi Saygılı'nın dizene vurarak, "Sen şu bacağını indir bakalım. Emniyette böyle mi oturuluyor! Emniyette nasıl oturman getirdiğini öğreneceksin!" diyerek tehdit ettiği avukatlarca tutanak altına alındı.

Olay üzerine avukatlar şahsa kimliğini sordu,  ancak şahıs kimliğini beyan etmekten kaçındı. Bunun üzerine şahıs içeri girdiğinde ayağa kalkan polislere aynı soru yöneltildi, fakat polisler de şahsın kimliğini gizleyerek bilgi vermedi.

 

Yakub Saygılı, konuyla alakalı olarak avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulundu. Olayın gerçekleştiği sıradaki emniyet kamera kayıtlarının incelenmesi talep edildi.

 

Yakub Saygılı’nın ifadesinde flaş bilgiler

image

17 ve 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını yapan polisler "hükümete darbeye teşebbüs" iddiasıyla suçlanıyor. Dayanak olarak da "yasama dokunulmazlığı olan kişilerin dinlenildiği" öne sürülüyor. Eski Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı ise emniyet ifadesinde yasama dokunulmazlığı olan kişilerin direkt olarak dinlenilmediğinin altını çizdi. Suç örgütü liderleri ile yasama dokunulmazlığı olan şahısların fiziki ve telefon irtibatlarının tespit edildiğini belirtti ve bu tespit üzerine asıl dinleme yapılmazsa suç işlenmiş olduğunu vurguladı öğrenildi. 

RÜŞVET SUÇUNDA TAPEYE SORUŞTURMA SAVCISI KARAR VERİR

Eski Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı emniyet ifadesinde, "Suç örgütü liderleri ile yasama dokunulmazlığı olan şahısların gerek fiziksel gerekse telefonla irtibatları görülmüştür. Görülen irtibatlar anlık olarak soruşturma savcısına iletilmiş, savcının suça iştirak görüşmesi olduğuna karar verdikleri tape yapılmıştır." dedi. Konuya örnek olarak rüşvet suçunu misal veren Saygılı, "Veren, alan ve aracının rol aldığı rüşvet suçunda veren veya alandan birisinin yasamama dokunulmazlığı olması durumunda bu işlemin tapesinin yapılıp yapılmayacağına soruşturma savcısı karar vermektedir." dedi. Saygılı ayrıca, örgütlü bir suça karılan yasama dokunulmazlığı olan şahısların dinlenilmesinin Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre suç olmadığını da vurguladı.

AYNI HEDEFLERİ MİT DE TAKİP ETTİ

Saygılı, yolsuzluk şüphelileri ile alakalı MİT'in Erdoğan'a bir rapor sunduğunu hatırlatarak, "Raporun içeriği medyada yayınlandı. Rapor incelendiğinde aynı hedeflerin ve belki de daha fazlasının MİT tarafından da takip edildiği ve dinlenildiği anlaşılmaktadır. Demek ki adli soruşturmaları emniyete paralel olarak dinleyen başka bir istihbarat birimi bulunmaktadır." şeklinde ifade verdi. 

KRİPTOLU TELEFONLARI MİT YA DA YABANCI SERVİSLER ÇÖZEBİLİYOR

Saygılı ayrıca, emniyetin sahip olmadığı bir teknoloji ile kriptolu olduğu iddia edilen telefonları dinleyebilen ve çözebilen başka birimlerin olduğuna dikkat çekerek, "Bu birimlerden MİT olma ihtimali olduğu gibi yabancı istihbarat servislerinin olması mümkündür." şeklindeki ifadeleri sorgu zabıtlarına geçti.

YASAKLI EL-KADI ÜLKEYE SOKULDU

Saygılı'ya sorulan bir diğer soru ise yolsuzluk fezlekesinde, "grubun liderliğini yapan Binali Yıldırım'ın da daha üst düzey birinin talimatları ile hareket ettiği" ifadesi ile kimin kast edildiğiydi. Saygılı bu soruya cevaben Yasin El Kadı'nın Birleşmiş Milletler El Kaide Yaptırımlar Komitesi tarafından faaliyetlerinin kısıtlandığı ve bu sebeple de Bakanlar Kurulunca da Türkiye'ye girişinin yasaklandığını hatırlattı. Saygılı sonrasında, El Kadı'nın bizzat Başbakanlık koruma ekipleri tarafından ülkeye sokulduğu ve bunun da o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın nüfuzu ile gerçekleştiğinin tespit edildiğini belirtti. Saygılı, işlenen en az 5 ayrı suç olduğunu belirterek, "Bu işlem o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'nın nüfuzu ve mahiyeti ile gerçekleştirilmiştir." ifadelerini kullandı.

BAŞBAKANLIK KORUMALARINDAN EL-KADI'YA SAHTE PASAPORT

Yakub Saygılı El Kadı ile alakalı suç tespitlerini, "Yasin El Kadı isimli şahsın ülkeye girişinin yasak olmasına rağmen Başbakanlık Koruma Müdürliğü personeli tarafından çoğunluğu Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan olmak üzere ülkeye illegal olarak sokulması, sahte pasaport kullanılması, kendisine Başbakanlık Koruma Ekibi ve kamu araçlarının tahis edilmesi ve yasaklı olması sebebi ile otellerde kalamayacağından kendisine villa tahsis edilmesi, işlemleri gerçekleşti." şeklinde sıraladı. Saygılı ayrıca, "Başbakan olması kişiye suç işleme veya ülkeye girişi yasak olan kişiyi himaye hakkı vermez." diyerek El Kadı'nın yasalara göre suç işlediği için izlenmekte ve dinlenmekte olduğunun altını çizdi. Saygılı, yapılan işlemin El Kadı'nın suç faaliyetlerini yürütebilmesi için kimden destek aldığı ve kiminle hareket ettiğinin bilinmesi olduğuna ise ayrıca temas etti.

 ERDOĞAN, YASAKLI EL-KADI İLE HALİÇ'TE BULUŞTU

Emniyet sorgusu sırasında Saygılı'ya Haliç Kongre Merkezi'nin güvenlik kameralarının incelenmesi de soruldu. Saygılı'nın cevabı ise ayrı bir skandalı gözler önüne serdi. Saygılı, Kongre Merkezi'nin kameralarının incelenerek kayıtların çözümünün yapılıp tape haline getirildiği belirtildi. Çözümlerin soruşturma savcısı tarafından delil olarak kabul edildiğini dile getirdi. Saygılı, görüşme içeriği ile alakalı olarak ise, "Yasin El Kadı isimli şahsın ülkemize girişi yasak olmasına rağmen MİT Müsteşarı Hakan Fidan  ve o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmeleri içeren güvenlik kameralarıdır." dedi.

 BAŞÇALAN'IN YAYINLADIĞI GÖRÜŞMELER MALİ ŞUBE'YE AİT DEĞİL

Yakub Saygılı'nın, yapılan dinlemelerin dışarıya sızdırıldığını ima eden bir soruya verdiği cevap ise faklı bir skandalı ortaya çıkardı. Saygılı, "Başçalan twitter hesabının yayınlamış olduğu görüşmelerin hiçbirisi adli kolluk sorumlusu olduğum Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından dinlenilmemiş, kaydedilmemiştir." diyerek olayın farklı bir boyut taşundığını dile getirdi.

SPARK PROGRAMI DA KABİNEYİ BURADA TOPLAYACAĞIZ SÖZÜ DE KULLANILMADI

Soruşturma savcısının Saygılı'ya, mali şube polisleri tarafından Spark programı ile görüşmeler yapıldığı görüşmelerde “kabineyi burada toplayacağız” gibi ifadelerin kullanıldığını sorduğu belirtildi. Saygılı ise, “Şube içi kullanıldığını söylediğiniz Spark isimli yazışma programı şubede kullanılmamıştır. Teknik gelişmelere paralel olarak yeni donanım ve yazılımlar sürekli denenir, bu denemeler kapsamında lokal bir iki bilgisayarda denenmiş olabilir ama şube müdürlüğünde böyle bir program yaygın ve aktif olarak kullanılmamıştır. Dolayısı ile kullanıldığı iddia edilen “kabineyi burada toplayacağız” ibaresi şubemizde kullanılan ve geçerliliği olan hiçbir programda ve hiçbir dosyada geçmemiştir.”  İfadelerini kullandı. 

 GİZLİ TANIK FATİH, SORUŞTURMA SAFHASINDA YER ALMAMIŞ

25 Aralık operasyonu kapsamında gözaltına alınan Eski Mali Şube Müdürü'nün polis ifadesinde gizli tanık Fatih'in polis memuru İ.K. olduğu öne sürüldü. Saygılı'nın ifadelerine göre gizli tanık Fatih'in savcılık toplantılarına dahi katılmadığı ortaya çıktı. Soruşturma safhasında yer almayan gizli tanık Fatih'in sadece teknik görevi olduğu Saygılı'nın ifadesinde yer aldı. 

GİZLİ TANIK FATİH'İN HİÇBİR TOPLANTIYA KATILMADI, SAVCI TALİMATINI BİLME ŞANSI YOK

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu yapan eski Mali Şube  müdürü Yakub Saygılı'nın emniyetteki ifadesinde 'gizli tanık Fatih' ile ilgili ilginç ifadeler yer aldı. Saygılı kendisine yöneltilen "Gizli Tanık Fatih ifadesinde personele Yasama Dokunulmazlığı olan Başbakan ile ilgili tüm görüşmelerin tape yapılması talimatının verildiğini beyan etmiştir. Bu konu ile ilgili ifadenizi veriniz?" sorusuna Saygılı şu cevabı verdi; "Gizli tanık Fatih olan ama aslında kendisinin polis memuru İ.K. olduğunu anladığım personelin Cumhuriyet Savcısı ile yapılan hiçbir brifing ve toplantıya katılma imkanı yoktur. Dolayısıyla böyle bir talimatın doğrudan savcı tarafından verdiğini bilme şansı yoktur. Tapelerin yapılması soruşturma savcısının talimatları ile gerçekleştirilmiştir. Özel hayatı ilgilendiren ve keyfi hiçbir konunun tapesi yapılmamıştır."

BAŞBAKANIN GÖZALTINA ALINACAĞI İDDİASI SAÇMA

 

Emniyetteki sorguda Saygılı'ya yöneltilen soruların birçoğunun 'Gizli Tanık Fatih'in beyanlarına dayandırılması dikkat çekti. Saygılı gizli tanık Fatih'in başbakanın gözaltına alınacağı yönündeki beyanına, "Gizli tanık Fatih'in söyledikleri içersinde en saçma şey başbakanın da gözaltına alınacağı hikâyesidir" cevabını verdi. Saygılı ifadesinde şunları anlattı; "Kolluğun yasama dokunulmazlığı olan hiç kimseyi Anayasanın 83. Maddesine göre tutması yakalaması ve gözaltına alması mümkün değildir. Sadece teknik görevi olan soruşturma safhasında yer almayan  bir polis memurunun kendisine sağladığını düşündüğüm menfaatler karşılığında kamuoyu algısının yaratılabilmesi için tamda ihtiyaç duyulan ifadeyi verdiğini görüyorum."


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR