Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İKİLİ KOPYA SKANDALI
İKİLİ KOPYA SKANDALI
BUGÜN’ün ortaya çıkarttığı TEOG’da “İkili kopya” skandalı ses getirdi. CHP’li milletvekili Aydın Ayaydın konuyu meclise taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Uzmanlar ise sınavın iptal edilmesini istedi.
3 Temmuz 2014, 11:33

 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı ile ilgili BUGÜN’ün gündeme getirdiği “ikili kopya” skandalının yankıları sürüyor.

Yaklaşık 1 milyon 200 bin 8. sınıf öğrencisini ilgilendiren TEOG haberimiz üzerine CHP İstanbul Milletvekili  Prof. Dr. Aydın Ayaydın, MEB Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

2013 SBS ile ilgili yargı kararı olmasına rağmen bakanlığın uygulamadığını hatırlatan Ayaydın, soru önergesinde “SBS’nin yerine getirilen TEOG sınavında da tam bir skandal zinciri yaşanıyor” yorumunu yaptı. CHP’li Ayaydın önergedeki soruları özetle şöyle sıraladı:

MİLYONLARCA VELİYE IZDIRAP

“2014’de yapılan TEOG sınavında da skandallara imza atıldı. Düzenlediğim basın toplantısında sizleri ‘bu yanlıştan dönün’ diye ben de, basın da uyardı, ama umursamadınız. Bunun sonucunda TEOG sınavı da idari yargıdan döndü. Bu idari yargı kararını uygulayacak mısınız? Yoksa SBS kararında yaptığınız gibi TEOG kararını da hiçe mi sayacaksınız? TEOG sınavını da içinden çıkılmaz hale mi getireceksiniz?

2013 ve 2014’te yapılan SBS ve TEOG sınavlarında yaptığınız skandal sınavlarla 2,5 milyon öğrenciye, milyonlarca veliye ızdırap çektirdiniz. Bu bağlamda, bakanlık görevinden istifa etmeyi düşünüyor musunuz?”

SORUMLULAR YERİNE ÖĞRENCİLER CEZALANDIRILIYOR

Ayaydın BUGÜN’e yaptığı açıklamada “Nabi Avcı denince skandalların baş mimarı akla gelir” ifadesini kullandı.  Aynı skandalların 1. dönem TEOG’da ve geçen yıl yapılan SBS’de de yaşandığına dikkat çeken Ayaydın, “Mahkeme kararlarına rağmen hiçbirini uygulamadı.

Şimdi 2. dönem TEOG’da 4 soru iptal edildi.  Bazı öğrenciler aynı soruları yanlış yaptıkları gerekçesiyle kopyacı muamelesi gördü. Bakan, ne sınava giren öğrencilerin, ne de velilerinin çektiği acıyı dikkate almıyor. Bu hatayı yapan MEB yetkilileri cezalandırması yerine öğrencileri cezalandırıyor” dedi.

İdari yargının kararını bile bile...

Ayaydın öğrencilerin daha fazla mağdur edilmesinin engellenmesi gerektiğini belirterek, “İdari yargı kararının gereğini yapınız, vicdanınız varsa da istifa ediniz! İdari yargı kararı sınavın iptal edilmesi gerektiğinin sinyalini veriyor” dedi. 

CHP’li Ayaydın şöyle konuştu: “TEOG sınavı derhal iptal edilmeli. Ancak idari yargının kararını bile bile halen sınavı iptal etmiyor üst mahkeme kararını bekliyor. Bunların hepsi boş. Yargı iptal kararı verse de Bakan bunu eskiden olduğu gibi uygulamayacak. Sonra da ‘iş işten geçti yapacak bir şey yok’ diyecek.”

Dönem kayıtları silindi

Bu arada MEB basın açıklaması öncesinde gece yarısı dikkat çekici bir uygulamaya gitti. Sınava giren bütün öğrencilerin e-Okul sisteminde yer alan 1. dönem TEOG sonuçlarını sildi. Öğrenciler o dönemdeki sonuçlarına şuan ulaşamıyor. Bu durum öğrencilerin yapacağı tercihi olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.  

Rıfat Altunsaray (Anafen Yayınları Rehberlik Koordinatörü):

Puanlar yeniden hesaplanmalı

“TEOG sınavında binlerce öğrenci kopya muamelesi gördü. Sıralamada bir öğrenci için 1 puan bile ciddi önem taşıyor. Yapılan hatalar birçok öğrenciyi mağdur etti. Sınavın tamamen iptal olması durumunda öğrencileri objektif olarak değerlendirecek bir sistem kalmamış olacak. Dolayısıyla şunlar yapılabilir:

Öncelikle ‘ikili kopya’ sistemi iptal edilmeli. Ayrıca TEOG 1. dönem sınavı iptal edilip 2. dönem sınavı tek sınav olarak değerlendirmeli. Ondan sonra öğrencinin Yerleştirmeye Esas Puan’ı (YEP) hesaplanmalı.”

Osman Bahçe (Aktif Eğitimciler Sendikası Başkanı):

Sorunlar katlanarak büyüdü

“TEOG sınavının öncesi ve sonrasının iyi planlanmamış olması, sınavın uygulanması aşamasında ve sınav sonuçlarının ilanıyla birlikte sorunları gün yüzüne çıkardı. Ankara 13. İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte sorunlar yumağı katlanarak büyüdü.

MEB sorunlar yumağında kaybolurken, sistemin vermiş olduğu zarardan en çok veli, öğrenci ve eğitim çalışanları etkilendi. Çocukları- nın geleceği için her türlü fedakarlığı yapan aileler yaşanan belirsizlik yüzünden endişeli. Öğrencilerin de motivasyon kaybı var. Öğren- cilerin mağdur olmaması adına Bakanlık gerekli yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalı.”   

İsmail Koncuk (Türk Eğitim-Sen ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı):

Bilgisayar muhakeme yapamaz

“İkili kopya uygulaması sakat bir anlayış. Birçok öğrencimiz mağdur edildi. Bilgisayar muhakeme yapan bir makine değil. Orada salon başkanı var. Salon gözetmeni var. Onların herhangi bir tutanak tutmaması ve kopya iddiası olmamasına rağmen sadece aptal bir makinenin benzerlik kurarak bu kopyadır demesi son derece yanlış bir uygulama. Gerek 1. dönem gerekse 2. dönem TEOG iptal edilmeli.

İptal edilmese de farklı bir çözüm bulunmalı. Mevcut sistemi yeniden değerlendirmesi ve sorgulaması lazım. Üst mahkeme kararı beklenmeden MEB yeniden bir değerlendirme yapmalı. Aksi halde zaman kaybı olur. Nitekim tercihler ağustos ayının başında yapılacak, az zaman kaldı.”   

YERLEŞTiRME NE ZAMAN?

29 Nisan 2014’te yapılan, 11 Haziran’da açıklanan TEOG sınavı sonuçları ise ‘yerleştirme takvimi’ne göre 7 Temmuz’da olacaktı.  Ancak üst mahkemenin kararı bekleneceği için Yerleştirmeye Esas Puanları 7 Temmuz’dan daha geç bir tarihte açıklanması bekleniyor.

Öğrenciler 31 Temmuz - 8 Ağustos tarihleri arasında internet üzerinden tercih yapacak. A ve B olmak üzere 2 grupta tercih yapacak öğrencilerin yerleştirme sonuçları 22 Ağustos’ta duyurulacak ve kesin kayıt yapılacak. Yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlara, orta- öğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek.

NESRULLAH SONAY


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR