Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BOLU'DA YEREL MEDYA DARBESİ
BOLU'DA YEREL MEDYA DARBESİ
Bolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri önceki gün, kentte günlük olarak yayımlanan 7 günlük gazeteden ‘Bolu Olay’ ve ‘Bolu Gündem’ ile haftalık yayınlanan tek gazete, ‘Bolu Havadis’ gazetelerinde incelemelerde bulundu.
26 Mart 2014, 11:13

 

Bolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri önceki gün, kentte günlük olarak yayımlanan 7 günlük gazeteden ‘Bolu Olay’ ve ‘Bolu Gündem’ ile haftalık yayınlanan tek gazete, ‘Bolu Havadis’ gazetelerinde incelemelerde bulundu.

Ekipler, Bolu Gündem ve Bolu Havadis hakkında ‘çalışma ruhsatlarında eksiklikler olduğu’ yönünde tutanak tuttu. Belediye encümeni de bu gazeteler hakkında kapatma kararı verdi ve sabah mühürleneceği tebliğ edildi. Bunun üzerine dün sabah Bolu Havadis gazetesi önünde toplanan yüzlerce kişi, alkışlar ve sloganlarla kapatma kararını protesto etti. Kalabalık, ‘Özgür basın susturulamaz’ sloganlarıyla Bolu Gündem gazetesine yürüdü. Aralarında CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, CHP Bolu Belediye Başkan adayı Mehtap Özcan Mısırlıoğlu, MHP Bolu Belediye Başkan adayı Şükrü Gülez’in de yer aldığı grup, burada da tepkilerini sürdürdü.

'KÖTÜ NİYETLİ KULLANILDI'

Bolu Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Süha Alparslan şunları söyledi: “Ulusal basında ne oluyorsa yerelde de bunu uygulayan bir yönetim var. 26 yıllık, Bolu’nun en eski yerel gazetesiyiz. Gazeteyi 5 yıl önce aldık. 2 yıl eski yerinde devam ettikten sonra yeni yere geçtik. Yeni yere geçince çalışma ruhsatını da yenilemek gerekiyor. Birkaç defa zabıta geldi. Önce imar kanununa göre eksiklikler tespit ettiler. Sonra ‘tüp eksik’ gibi ufak gerekçelerle iş uzadı. İznimizi verecek zabıtadan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan ihale yolsuzluğundan hapse girdi. 7 ay cezaevinde kaldı. Çıktıktan sonra da süreç uzadı. Fabrikaymışız gibi ÇED raporu bile istediler. 3 yıl uğraştık, birkaç ay önce yine taşındık. Geçen hafta ruhsat müracaatımızı yaptık. Bize süre verilebilirdi, yetki kötü niyetli kullanıldı. Seçime 4 gün kala operasyon yaptılar. Seçimden önce
haber trafiğimiz arttı. Yalanlarını ispatlayarak açıklamamıza sinirlendi. Bizim tek ihmalimiz ruhsatı almak için ısrar etmememiz.”

BAŞBAKAN’DAN GÜÇ ALIYOR 
CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, gazetelerin AK Partili Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ı eleştirdikleri için kapatıldığını söyledi, “Bir diktatör yamağı Başbakan’ın Twitter’ı kapatmasından güç alarak aynı faşist uygulamayı hayata geçirmeye çalışıyor” dedi. CHP’li Özcan iki gazetenin, Başkan Yılmaz’ı eleştiren haberler yaptıkları için kapatıldığını iddia ederek şunları söyledi: “Anayasamız basın özgürlüğünü teminat altına almış. Buna rağmen bir diktatör yamağı
Ankara ’da Başbakan’ın sanal medyayı ve Twitter’ı kapatmasından güç alarak aynı faşist uygulamayı burada hayata geçirmeye çalışıyor.” (Mutlu YUCA/DHA)

Belediye Başkanı: Rutin denetim 
Hürriyet gazetesine konu ile ilgili konuşan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz şunları söyledi: “Basınla değil, provokasyonla uğraşıyorlar. Rutin denetimler esnasında görevimiz ruhsatı olmayan yerlerle ilgili işlem yapmak. Yapmazsak kanunen suç işlemiz oluyoruz. Bizimkiler belediyenin tabii işlemi olarak ruhsat almalarını söylemişler. Yeni yerlerine geçeli birkaç ay oldu. Yeni yer için müracaatı yeni yapmışlar. Rutin çalışmalarda rast gelmiş ve provokasyon yapıp herkese haber verdi. Acemi biri değilim, seçime 3 gün kala böyle bir şey yapmam. Gazeteci olmak ruhsatsız iş yapmayı sağlatmaz. Herkes işini düzgün yapsın. Eğer politikacılar gazetecilere, gazeteciler politikacılara müdahale ederse ülke içinden çıkılmaz hale gelir.”

Bolu Gündem ve Bolu Havadis gazetelerine mühür vurma girişimine karşı, her iki gazetenin de önünde toplanan yüzlerce duyarlı insan gazetelerine sahip çıktılar.

Bolu Havadis Gazetesi önünde toplanan CHP ve MHP İl Teşkilatı ile özgür basına destek vermek isteyen yüzlerce insan, Bolu Gündem gazetesi önüne kadar yürüdüler. Bolu Gündem'in önünde toplanan kalabalıkta CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, CHP Belediye Başkan Adayı Mehtap Mısırlıoğlu, CHP İl Başkanı Kazım Karsu, CHP Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Yıkılmaz, MHP Bolu Belediye Başkan Adayı Şükrü Gülez, MHP İl Başkanı Mehmet Aydın, Belediye Meclis Kontenjan Adayı Murat Yapıcı, Saadet Partisi Belediye Başkan Adayı Veysel Çetinkaya, TKP İl Başkanı Davud Ergün, Kamu-Sen Temsilcisi Hüsnü Yaman ve çok sayıda duyarlı vatandaş katıldı.
Her iki gazete için de destek veren yüzlerce insana hitaben Bolu Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Süha Alparslan ve Bolu Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İmdat Aslan birer konuşma yaptılar.
Tanju Özcan, Mehtap Mısırlıoğlu, Şükrü Gülez, Mehmet Aydın, Kazım Karsu da yaptıkları konuşmalarda basının engellenemeyeceğini, özgür basının susturulamayacağını ifade ettiler.

Katılımcılar şu açıklamaları yaptılar;

Bolu Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Süha Alparslan:
“Bolu'da özgür basının susturulmasına karşı çıkan tüm Bolulu hemşerilerimiz. Bugün Türkiye de yaşanan koşulları hepimiz biliyoruz. Bir yandan TTNET bugün interneti kapatmaya çalışıyor. Ulusal basın üzerinde havuz medyaları kuruluyor, alo fatih hatları kuruluyor.
Elbette ülkeyi yöneten diktatörün yamağı olan Alaaddin'in de Türkiye de olan bitene kayıtsız kalması düşünülemezdi. Kendisi öteden beri ulusal basında, ulusal platformda ne oluyorsa Bolu'da da onu uygulamaya çalışan bir yapısı var.
Bunu öteden beri biliyoruz biz yaklaşık 5 yıldır Bolu Gündem Gazetesini yönetiyoruz. Burası 26 yıllık bir gazete Bolu'nun en eski gazetesi Bolu'nun halkının vicdanının sesi.
Netice itibariyle hiçbir politikacının, hiçbir siyasi hareketin yada iktidarın borazanı olmamaya ant içer bu şekilde de tavrını bu güne kadar sürdüren, ilkelerinden Mustafa Kemal'in ilkelerinden, basının özgür olması ilkelerinden ödün vermeyen bir gazete ama bunun yanında tabi tarafsız durmaya çalışan ama haksızlıklara, ihale yolsuzluklarına karşı halka haberi en doğru en seri ve en hızlı şekilde vermeye çalışan bir gazete. Elbette siyasi iktidarın ve siyasi iktidarın yamağının, diktatörün yamağı Alaaddin'in bu gazeteye tahammül etmesi düşünülemezdi. Şimdi içinizde şunu bilmenizi isterim. Bizim Bolu Gündem Gazetesi olarak Alaaddin'in yamağı İhsan Ağıca'nın masasının sümeninde Bolu Gündem'in açılış ve çalışma ruhsatı ile ilgili başvuruları var. Tam 3 yıldır bizi oyalıyor, zabıtalarını kontrole göndermiyor. Bize ruhsatın verilmemesi için 3 yıldır çaba sarf ediyor. Biz bunu biliyorduk aşağı yukarı. Bunu şantaj unsuru olarak kullanacağını da biliyorduk. Ama son 4 günden bunu kullanmaya teşebbüs etmesi Alaaddin Yılmaz'ın 30 Mart seçimlerine nasıl tedirgin, nasıl bir ruh hali içerisinde, nasıl bir psikolojik sıkıntı başladığının göstergesi. Ama sizler olduğunuz sürece biz Bolu Gündem olarak, diğer gazete Bolu Havadis olarak sizlerin sesi olmaya sizlerle birlikti Bolu'yu daha yukarıya yolsuzluğun olmadığı bir Bolu hayal ederek bu mücadeleye devam edeceğiz. Eğer bizi bugün buradan atarlarsa alacağımız ajandamız ve kalemimiz var.
Biz ajandamız ve kalemimizi tekrar 26 yıllık bir gazetenin kapanmasına biz kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Bolu Gündem mutlaka yayınına devam edecek.
Bize burada katkı veren dostlarımıza çok teşekkür ediyorum.
Burada Bolu basınının içine düştüğü haczide görmenizi istiyorum. Bugün burada siyasi partilerin değerli adayları var. Değerli yöneticileri var, değerli üyeleri var.
Bolu'nun yandaş yalaka ve havuz medyasından alo Alaaddin medyasından kimse gelmedi gelemedi.
Onları da buradan protesto ediyorum. Gazetecilerin zor gününde gazetecilerle dayanışma içinde olmayan diğer basını da basın olarak görmekten biz Bolu'da ki basın organları olarak mutlu olmadığımızı söylüyorum. Buraya gelen sevgili dostlarımıza çok teşekkür ediyorum.
Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı burada Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı burada Sayın milletvekilimiz burada Tanju Özcan burada Saadet Partisinin Belediye Başkan adayı arkadaşımız burada, MHP adayımız Şükrü Gülez burada, Sayın Mehtap Özcan Mısırlıoğlu burada 30 Mart'ta ikisinden birini inşallah koltuğa oturtacağız inancımız tam. Bolu Alaaddin zulmünden kendini kurtaracak. Bolu Alaaddin Yılmaz'a mahkum olmayacak. En somut örnek işte kent meydanı, kent meydanında 200 metre karelik yerleri 15 bin lira aylıkla kiraladı. Şimdi o 200 metre kare yerler 500 metre kareye sundurmalarla çıktılar. Oradaki lüks şeyler satan kafeler de, bir çayın 3 lira olduğu kafeler üretime devam ediyor. İnanın onların hiçbirinin ruhsatı yok. Ama 26 yıllık bir gazeteye böylesi faşist bir yargı uygulaması Alaaddin'in nasıl bir diktatör olduğunun göstergesidir. İşte Faşizm böyle bir şey. İşte faşizm tekerli sermayenin halk üzerinde kurduğu yıldırıcı diktatörlük ama faşizmin pratik uygulamaları da böyle gerçekleşiyor. Biz kalemimizi satmayacağız kalemimizi de kıramazlar biz mücadelemize sizinle beraber devam edeceğiz.”

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan:
“Değerli hemşerilerim az önce Bolu Havadis Gazetesinin önündeydik. Önce havadis gazetesine bir destek verdik. Şuan da Bolu'da bir anayasal suç işleniyor. Anayasamız basın özgürlüğünü teminat almış. Basın hürdür sansür edilemez demiş.
Buna rağmen burada bir diktatör yamağı, Ankara da başbakanın sanal medyayı, internet medyasını, twetterı kapatmasından da güç alarak aynı faşist uygulamayı burada hayata geçirmeye çalışıyor. Dün itibari ile saat 09.30'da bu iki gazetemizi mühürleyeceği yazılı olarak tebliğ edildi ve siz değerli basın dostları özgür basından yana tavır koyan Bolulu vatandaşlarımız bu olay el koydunuz.
Ben hepinize çok teşekkür ediyorum. Şundan emin olun biz bu zulme kayıtsız kalmayacağız. Ben bu açıklamadan sonrada da bu gazetede oturmaya devam edeceğim. Hadi bakalım gelsinler milletvekili içerdeyken bu gazeteyi mühürlesinler.”

MHP Bolu Belediye Başkan Adayı Şükrü Gülez:
“Yapılan uygulama son derece anti demokratik bir uygulamadır. Sayın Tayyip Erdoğan'ı rol model alarak belediye başkanı Alaaddin Yılmaz onun çırağı yamağı olduğunu belli etmiştir. Yaratılmak istenen şey Türkiye'de de Bolu'da da bir korku imparatorluğudur. Biz Cenabı Allah'a dua ederken yalnız ona inanır yalnız ona kulluk eder yalnız ondan korkarız diye ederiz. Hiç birimizin korkak olma, hiçbirimizin cahil olma gibi bir lüksü olamaz. Bu anlamda hepinizi cesur olmaya davet ediyorum.”
 

CHP Bolu Belediye Başkan Adayı Mehtap Mısırlıoğlu:
“Türkiye'de yaşananların bir benzerinin Bolu'da yaşandığını gördük ve şahit olduk. Bugün Bolu Gündem ailesine ve Bolu Havadis Gaztesi ailesine yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Basının her zaman özgür olduğunu ve onların fikirlerini kalemleriyle konuşturduklarını ifade ettik. Basın demek yapılan yanlışları görmezden gelmeyen demek. Fikirlerini hürce paylaşan arkadaşlarımız demek. Biz siyasilerinde görevi bizleri eleştirseler de, bizlerin yanında olsalarda her zman onların yazdıkları noktada bizler yanında olmalıyız. Bu şekilde baskıcı bir tutumla karşılarında olmamalıyız. Bugün mevcut belediye başkanının zabıtaları bu şekilde kullanması son derece yanlış ve düşündürücüdür. Bu da bu korku imparatorluğu 30 Mart'ta sonra erecek. 30 Mart'tan sonra gerek tüm basın mensubu arkadaşlarımız gerekse tüm Bolu'da yaşıyan vatandaşlarımız fikirlerini özgürce ve hürce ifade edeceklerdir. Ben bir belediye başkan adayı olarak burada söz veriyorum. 30 Mart'tan sonra bizlerden böyle bir uygulama görmeyeceksiniz. Herkesin düşüncelerini özgürce ifade ettiği bir Bolu sözü veriyoruz.”

MHP İl Başkanı Mehmet Aydın:
“Bolu'nun değerli 2 gazetesi Bolu Havadis ve Bolu Gündemi kapatması çok manidardır. Yapmış oldukları yolsuzlukların delinen cadde betonlarının yeşil alanların talanlarının yandaşlara verilip LPG istasyonlarına dönüştürülüp sonra bu LPG istasyonlarının patlamalarını halkın duymaması için özgür basının sesi kısılmıştır. Bu uygulama demokrasinin karartılmasıdır.”

CHP İl Başkanı Kazım Karsu:
“Basın bir toplumun kalbidir. Basın bir toplumun yüreğidir arkadaşlar.
Yüreğiniz sağolsun. Bu zihniyet daha öncede kendini Atatürk Cumhuriyetinin temel taşlarına balyozuna vurarak kendini belli etmiştir.
Şimdide bir tane temel taşı basındır arkadaşlar.
Fırka tepesinin duvarlarına balyozunu vururken kepçeleri ile kazırken Atatürk'ü oradan silmekti amaçları. Şimdi izsin haber alma örğütünün damarlarına balyozu vurmakla aynı şeyi yapmak istemektedir. Buna müsaade etmeyeceğiz. Mustafa kemal'in yiğitlerine sesleniyoruz.
Biz Mustafa kemalciyiz biz Atatürkçüyüz.”
Vatandaşlar, açıklamalara sık sık alkış tuttular. Kısa bir konuşma yapan Türkiye Değişim Hareketi İl Temsilcisi Maksut Beykoz'un siyasi içerikli bir açıklama yapmasına partiler ve sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi. Bazı vatandaşlar, “Özgür basın için buradayız. Lütfen siyaset yapmayınız” diyerek eleştirdiler.



 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR