Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YILMAZ GÜNEY'DEN SONRA BİR İLK
YILMAZ GÜNEY'DEN SONRA BİR İLK
Nuri Bilge Ceylan, sinema dünyasının en büyük ödüllerinden Altın Palmiye’yi “Kış Uykusu” filmiyle kazandı. Ceylan, “Yol” filmiyle 1982’de prestijli ödülü kucaklayan Yılmaz Güney’den sonra Altın Palmiye kazanan Türkiyeli ikinci sinemacı oldu.
25 Mayıs 2014, 21:00

 

Nuri Bilge Ceylan, sinema dünyasının en büyük ödüllerinden Altın Palmiye’yi “Kış Uykusu” filmiyle kazandı. Ceylan, “Yol” filmiyle 1982’de prestijli ödülü kucaklayan Yılmaz Güney’den sonra Altın Palmiye kazanan Türkiyeli ikinci sinemacı oldu. Ödülünü Quentin Tarantino ile Uma Thurman’ın elinden alan Ceylan, törende “Bu ödülü, son bir yılda hayatını kaybeden Türkiyeli gençlere adıyorum” dedi

Cannes Film Festivali, dün akşam düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Jane Campion’ın başkanlığını üstlendiği jüri, Altın Palmiye Ödülü’nü Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uykusu filmine layık buldu. 

Haluk Bilginer, Demet Akbağ ve Melisa Sözen’in başrollerini paylaştığı Kış Uykusu, Türkiye sinemasına böylece ikinci Altın Palmiye’sini getirdi. Daha önce, senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı, yönetmenliğini Şerif Gören’in üstlendiği Yol, 1982’de Altın Palmiye Ödülü’nü kazanmıştı.


BÜYÜK SÜRPRİZ
Ödülünü Quentin Tarantino ile Uma Thurman’ın elinden alan Nuri Bilge Ceylan, Altın Palmiye’yi son bir yılda hayatını kaybedenlere adadı. Ceylan, “Bu benim için çok büyük sürpriz oldu. Beklemiyordum. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Bu yıl Türk sinemasının 100’üncü yılı. Çok güzel bir tesadüf. Festivale ve jüriye teşekkür ediyorum. Bu ödülü son bir yılda hayatını kaybeden Türkiyeli gençlere adıyorum” dedi. Ceylan’ın konuşması, ödülü Gezi’de hayatını kaybedenlere adadığı şeklinde yorumlandı.

Rus sinemasının genç yönetmenlerinden Andrei Zvyagintsev, Altın Palmiye’nin favorileri arasında gösterilen Leviathan filmiyle En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandı. En İyi Yönetmen Ödülü’nü Foxcatcher filmiyle Bennett Miller kazandı.

Jüri Özel Ödülü’nü ise bir sinema efsanesi ile genç bir yönetmen paylaştı. Jean- Luc Godard Goodbye to Language, Xavier Dolan ise Mommy filmiyle Jüri Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Jüri Büyük Ödülü’nü The Wonders filmiyle Alice Rohrwacher aldı. 


MOORE DA ÖDÜL ALDI
Mike Leigh’nin yönetmenliğini üstlendiği Mr. Turner’da J.M.W. Turner’ı canlandıran Timothy Spall, gecede En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne değer görüldü. Spall, kabul konuşmasında “Ben hep nedime olmuşumdur, bir kez olsun gelin olmak güzelmiş” dedi. Julianne Moore, David Cronenberg’in yönettiği Maps to the Stars filmindeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu seçildi. Moore’un ödülünü, filmin senaristi Bruce Wagner kabul etti.


Hayat öpücüğü gibi bir Altın Palmiye
67’nci Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uykusu filminin oldu. Heyecanla beklediğimiz bir sonuçtu bu. Sinemamıza Yılmaz Güney’den sonra ikinci Altın Palmiye’yi kazandırdıkları için filmin kadrosuna teşekkür borçluyuz. Ceylan, Altın Palmiye’yi kazanırken, dünya sinemasının yaşayan en büyük ustalarından biri olduğu gerçeğini tüm dünyaya duyurmuş oldu. Son zamanlarda dünya kamuoyunda ciddi bir itibar kaybına uğrayan ülkemiz adına bir hayat öpücüğü oldu bu ödül.

67. Cannes Film Festivali'nde "Kış Uykusu" adlı filmiyle Altın Palmiye ödülünü kazanan Nuri Bilge Ceylan, 32 yıl önce bu ödülü kazanan Yılmaz Güney ile aynı pozu verdi

image

Yılmaz Güney, senaryosunu yazdığı ve Şerif Gören'in yönettiği "Yol" filmiyle 1982 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü almıştı. Ödülünü alırken sağa yumruğunu havaya kaldıran Güney’in pozunu 32 yıl sonra Nuri Bilge Ceylan’ın vermesi dikkat çekti.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR