Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS ADASINDA PASAPORT DEPREMİ
KIBRIS ADASINDA PASAPORT DEPREMİ
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi sert bir karar aldı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın da aralarında bulunan 14 Kıbrıslı Türk'ün Kıbrıs Cumhuriyeti AB pasaportunu iptal etti.
23 Ağustos 2021, 21:20
 
Rum yönetimi kabinesi, bugünkü toplantısında “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne zarar verdiği iddia edilen bazı Kıbrıslı Türklerin pasaportlarını iptal etme ve yenilememe kararı aldı. Kabine ayrıca Maraş'ı açma kararıyla ilgili olarak Türkiye'yle ilgili girişim yapma kararı aldı.
 
Kıbrıs Rum Yönetimi, Maraş'ın kısmen açılmasına tepki olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne pasaport kısıtlaması kararı aldı.
 
KKTC'de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ersan Saner dahil olmak üzere 14 kişinin Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarını iptal edeceğini duyuruldu.
 
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar kararı "Bu bir çağdışılıktır, bu bir ırkçılıktır, insan hakları bakımından yanlıştır ve hukuki bir zemini yoktur" ifadeleri ile değerlendirdi.
 
Rum yönetimi, KKTC'nin kuruluşunun 37'nci yıl dönümünde Kapalı Maraş'ın kısmen açılmasına misilleme kararı aldı. Bu kapsamda Maraş'ın açılmasına dahli olanlar ve KKTC yönetiminde bulunanlar yaptırıma tabi tutuldu.
 
        image
 
100 BİN ÜZERİNDE KIBRISLI TÜRK AB PASAPORTUNA SAHİP
 
Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti, Türkiye'nin Kıbrıs harekâtını düzenlediği 1974 yılından bu yana yaklaşık 100 bin Kıbrıslı Türkün, başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyadaki çok sayıdaki ülkeye serbest dolaşım hakkı da sağlayan Kıbrıs pasaportu aldığını açıkladı.
 
KKTC Bakanlar Kurulu'nda görev yapan Türkiye kökenli iki bakan olan Erhan Arıklı ve Dursun Oğuz dışındaki tüm isimlerin Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği ve pasaportuna da sahip oldukları tahmin ediliyor. 
 
Rum yönetimi hükümet sözcüsü Marios Pelekanos, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü baltalıyorlar' sözleriyle attıkları adıma gerekçe gösterdi. Sözcü Pelekanos, Kapalı Maraş'ın yeniden açılmasına dahil olan kişilerin Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarını iptal edebilir, pasaportları yenilemeyi veya bu kişilere pasaport vermeyi reddedebilir" diye konuştu.
 
image
 
Cumhurbaşkanı Tatar'dan tepki
Kendisi de 'Kıbrıs Cumhuriyeti' pasaportu bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar karar, Rum yönetiminin aldığı karara tepki gösterdi. Tatar, "Bu kararı alan Rum yönetimini kınıyorum. Bu bir çağdışılıktır, bu bir ırkçılıktır, insan hakları bakımından yanlıştır ve hukuki bir zemini yoktur." dedi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) yaptığı açıklamada, Rum Bakanlar Kurulu'nun bazı KKTC'li siyasetçiler ile Kapalı Maraş açılım sürecine müdahil olanlara yönelik Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarını iptal etme, yenilememe veya pasaport vermeme kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
AB Türkiye'yi Kapalı Maraş için uyardı; Ankara, Brüksel'in açıklamasını kınadı.
 
Tatar, "Bizim mücadelemizi, bambaşka yerlere çekerek, 'Pasaportları iptal ederiz' şeklinde açıklamaları kınıyorum, reddediyorum. Bu kararı alan Rum yönetimini kınıyorum. Bu bir çağdışılıktır, bu bir ırkçılıktır, insan hakları bakımından yanlıştır ve hukuki bir zemini yoktur. Vatandaşlar arasında böyle bir ayrım yapmak kabul edilebilir bir şey değildir." ifadelerini kullandı.
 
"Yıllardır bu pasaportu kullanmadım"
 
Meselenin bireysel değil toplumsal bir mesele olduğunu vurgulayan Tatar, "Bu bireysel bir mesele değildir. Şahsen ben yıllardır bu pasaportu kullanmadım, karar beni bağlamıyor. Ancak bu halkımızı toplumumuzu ilgilendiren bir meseledir. Bizim halkımız şimdiye kadar bu pasaportları aldıysa, içinde bulunduğu koşullardandır. Çeşitli karşı karşıya kaldığımız haksızlıklardan dolayı seyahat, burs gibi nedenlerden almıştır." diye konuştu.
 
Tatar, sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, iki halkın ortak bir cumhuriyeti olduğunu, pasaportun anlaşmadan doğan haktan alındığını hatırlattı ve bu hakka saygı duyulmasını talep etti.
 
Rum kesiminin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni işgal ettiğini ve bu yapının bir Helen ve Rum Cumhuriyeti olarak muamele gördüğünü belirten Tatar, "Biz bir takım siyasi kararlarla, bir görüş, bir duruş, yeni bir vizyon ve siyaset ortaya koyduğumuz için Rum tarafının bu işine gelmedi. Ancak, 'söylediklerinizi, eylemlerinizi beğenmezsem pasaportu iptal ederim tavrı' dünyanın hiçbir yerinde tasvip edilemeyecek bir davranıştır." ifadelerini kullandı.
 
KKTC Başbakanı Ersan Saner de GKRY Bakanlar Kurulunun, bazı KKTC devlet ve hükümet yetkililerinin sözde Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarını iptal etme kararını "düşmanca bir karar" olarak nitelendirmişti.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR