Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SAĞLIK BAKANINI ADETA TOPA TUTTU !
SAĞLIK BAKANINI ADETA TOPA TUTTU !
Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Kıbrıs Türk Toplumu , sadece Rum tarafı karşısında değil, Birleşmiş Milletler nezdinde de küçük düşürülmektedir. Sağlık Bakanını ve hükümeti sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye ve ilgili raporu, İki Toplumlu Sağlık teknik komitesinin Kıbrıslı Türk üyelerine derhal iletmeye davet ediyorum”
12 Temmuz 2020, 21:53

 

Güney Kıbrıslı Rum sağlık teknik komitesi liderlere üç kez “Covid-19 Raporu” sunarken, KKTC Sağlık bakanlığından ise henüz rapor çıkmadı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Sağlık Bakanlığı’nın, haftalar önce taahhüt etmesine ve Cumhurbaşkanlığı olarak 23 Mayıs 2020 tarihinde resmi yazıyla talep etmelerine rağmen raporun sunulmadığını belirterek bakan Ali Pili'yi görevini yapmamakla eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Sağlık Bakanı Ali Pilli ve UBP -HP hükümetine seslenerek, “Covid-19 Raporunu, Cumhurbaşkanlığına ve iki toplumlu sağlık teknik komitesi Kıbrıslı Türk üyelerine halen  iletmemiş olması büyük bir ciddiyetsizlik ve sorumsuzluk örneğidir” dedi.

image

Önümüzdeki Salı günü komitenin rapor gündemli üçüncü toplantısını yapacağı, komitenin Kıbrıslı Türk üyelerinin elinde halen rapor olmadığı açıklandı.

Akıncı açıklamasında ,İki toplumlu Sağlık Teknik Komitesi yaklaşık on iki yıldır, iki toplum arasında sağlık alanında işbirliği ve koordinasyonu geliştirmek için çalışmaktadır.Söz konusu çalışmalar, Birleşmiş Milletler kolaylaştırıcılığı ve gözlemciliğinde gerçekleştirilmekte ve raporlandırılmaktadır.

Kıbrıs Türk tarafı her dönemde olduğu gibi Covid 19 salgınıyla mücadelede de iki tarafın koordineli bir işbirliği içerisinde olmasının önemine vurgu yapan taraf olmuştur.Bu çerçevede, vakalar henüz adamızda görülmeden 3 Şubat 2020 tarihinde komitenin, liderlerin de katılımı ile toplanması sağlanmıştır.

21 Mayıs’ta uzlaştık—-Kıbrıslı Rum liderle 21 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirmiş olduğumuz telefon görüşmesinde de iki tarafın epidemiyolojik verilerinin paylaşılması hususunda mutabık kalmamız üzerine iki tarafın teknik komite üyeleri 1 Haziran 2020 tarihli ortak toplantıda birbirlerine karşılıklı rapor vermeyi kararlaştırmıştır.

Kıbrıs Rum tarafı o tarihten beri kendi kapsamlı raporlarını üç kez  güncelleyerek tarafımıza sunmuşken maalesef Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafı bunu gerçekleştirememiştir.

Bizim komite üyelerimiz ise o toplantıya raporsuz katılmak zorunda kalmış; bununla birlikte komite üyesi birikimli uzmanlarımız ancak sözlü sunum yapabilmiş ve bir dahaki toplantıya rapor sunacağımızı taahhüt etmişlerdir.

Bu raporun paylaşılmasının önemini anlatmak üzere sağlık teknik komitesi üyeleri, Koordinatör Meltem Onurkan Samani’nin de katılımıyla 4 Haziran 2020 tarihinde Başbakan Ersin Tatar, Sağlık Bakanı Ali Pilli ve Sağlık Müsteşarı Ali Çaygür ile Meclis’te bir toplantı gerçekleştirmiş ve bu toplantıda kendilerine ilgi raporun birkaç gün içinde Cumhurbaşkanlığına iletileceğinin sözü verilmiştir.

image

8 Haziran tarihinde Sağlık Bakanlığı 2.5 sayfalık ve adında “ geçici “ ibaresi bulunan bir yazıyı Epidemiyolojik rapor diye tarafımıza göndermiştir.

Komite üyelerimiz ise bunun Kıbrıslı Rum muhataplarına sunulabilecek bir rapor olmadığı görüşünü bildirmişlerdir.Bu arada Kıbrıs Rum tarafı kendi raporlarını güncelleyip tekrar göndermişken; 17 Haziran 2020 tarihindeki ortak toplantıya da Kıbrıs Türk tarafı raporsuz katılmak mecburiyetinde ve mahcubiyetinde bırakılmıştır.Bu arada Komite çalışmalarının bir parçası olan BM İyi Niyet Misyonu Ofisi de raporla ilgili gelişmeler hakkında Cumhurbaşkanlığından bilgi talep etmektedir.

14 Temmuz günü komitenin rapor gündemli üçüncü toplantısı olacak.

 Kıbrıslı Türk komite üyelerinin elinde hala daha bu Rapor mevcut değildir.Sağlık Bakanı Komite eş başkanı ile bazı üyelerine Raporu geçtiğimiz Pazartesi günü önce Meclis’le sonra da Cumhurbaşkanlığı ile paylaşacağını ifade etmiş olmasına rağmen bunu yine yapmamıştır.Bu son derece ciddiyetsiz ve sorumsuz tutumun hiç bir izahı olamaz.Bu tutum ve davranışlarla KKTC Cumhurbaşkanlığı’na bağlı iki toplumlu Sağlık Teknik Komitesi üzerinden Kıbrıs Türk Toplumu bir bütün olarak itibarsızlaştırılmakta, sadece Rum tarafı karşısında değil, Birleşmiş Milletler nezdinde de küçük düşürülmektedir.

image

                                                                 KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli

Sağlık Bakanlığı bilimsel bir raporu hazırlamaktan aciz bir görüntü sergilenmektedir ki bu kabul edilebilir bir durum değildir.

Bu süreci yönetmekle yetkilendirilen Sağlık işleri ile görevli Sağlık Bakanını ve hükümeti sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye ve  ilgili raporu, İki Toplumlu Sağlık teknik komitesinin Kıbrıslı Türk üyelerine derhal iletmeye davet ediyorum.Bunu yapamıyorlarsa nedenlerini bize ve toplumumuza izah etmelerini bekliyoruz.

Sağlık alanında bu kadar ciddiyetten ve sorumluluktan uzak tutumlara göz yummamızı da kimse bizden beklememelidir,diyerek tepkisini sonlandırdı.

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR