Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS ARA BÖLGEDE BÜYÜK GERGİNLİK
KIBRIS ARA BÖLGEDE BÜYÜK GERGİNLİK
Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı kararla kapattığı dört kapıdan biri olan Lokmacı Sınır Kapısı’nda Türk ve Rumlardan oluşan eylemciler rum polisinin şiddetiyle karşılaştı. Eylemciler sınırı geçmek için barikatları zorladı. Yaşanan arbede sırasında Rum polisi eylemcilere biber gazı sıktı.Sınırı geçmek isteyen eylemciler Rum Polisi tarafından coplandı.
7 Mart 2020, 22:05

 

Kıbrıslı Türk ve Rumların, Rum Yönetimi'nin 4 sınır kapısını koronavirüs gerekçesiyle kapatmasını protesto etmek için gerçekleştirdiği eylemde arbede çıktı. 

Güney Kıbrıs’ın tek taraflı olarak ‘koronavirüs’ gerekçesiyle bazı sınır kapılarının kapatılması, eylemciler tarafından protesto edildi.

Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı kararla kapattığı dört kapıdan biri olan Lokmacı Sınır Kapısı’nda iki toplumlu eylem yaptı.Lokmacı'da ara bölgede Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar, kapıların açılması için eylem yapıldı. Eylemde Türkçe ve Rumca sloganlar atıldı.

image

Rum asker ve polisin, Türk ve Rum eylemcilere biber gazı sıkması üzerine birçok eylemci ve gazeteci yaralandı. Bölgeye ambulansların gönderildiği, eylemde gerginlik gün boyu sürdü. Ortak bir basın açıklaması yapılarak eylem sonlandırıldı.

Ortak açıklamada birleşik bir Kıbrıs’a inandıklarını ifade eden ‘Unite Cyprus Now’ aktivistleri, Rum Yönetimi’nin bu kararının karşısında olduklarını, ‘kavgacı’ tutumlardan uzak kalarak barışçıl yöntemler izlenmesi gerektiğini belirtti.
 
Yeni Kıbrıs Partisi Genel Sekreteri Kanatlı, amaçlarına ulaştıklarını, seslerini duyurduklarını ifade ederek 9 Mart Pazartesi günü yeniden sınırda eylem yapacaklarını duyurdu.
 
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmacı da sınırdaki barikata gelerek eylemcilere 'sakin olmaları' konusunda uyarıda bulundu, Rum polisi ile konuştu.
 
Kıbrıslı Türk eylemciler, Güney'deki eylemcilere Rumca 'Buraya gelin' sloganlarıyla çağrıda bulundu.
Kıbrıslı Rum eylemciler de "Kıbrıs'ta barış engellenemez" sloganlarıyla karşılık verdi. Kıbrıslı Türkler de atılan slogana eşlik etti.
Eylemciler sınırı geçmek için barikatları zorladı. Yaşanan arbede sırasında Rum polisi biber gazı sıktı.
Rum polisi göstericilere copla vurarak müdahale de etti.
 
image
 
KKTC Basın Emekçileri Sendikası açıklamasında şu ifadelere yer verdı:
 
"Bugün faşizm bir kez daha kendisini göstermiştir. Kıbrıs’ta çözüm ve barış isteyen insanlara Rum Polisi hiç çekinmeden biber gazı kullanmış ve aralarında meslektaşlarımızın da olduğu birçok insanımızı hastanelik etmiştir. Avrupa Birliğine üye olan bir devletin böyle çağdışı bir şiddete başvurması, bu devletin başında olan Nikos Anastasiadis’in zihniyetini yansıtmaktadır. 
 
Bugün eyleme katılan Türkçe ve Rumca konuşan insanlarımız şunu net olarak göstermişlerdir ki, bu ülkede barış yanlılarının sesi güneydeki ve kuzeydeki faşistlerden daha gür çıkmaktadır. Artık eski Kıbrıs ve Kıbrısılılar yoktur. Ne barikatlarınızdan, ne biber gazlarınız ne de faşist zihniyetiniz bizlerin bu adayı yeniden birleştirmesine engel olamayacaktır.
Pazartesi günü düzenlecek olan eylemde yine en ön saflarda yerimizi alacağız ve Anastasiadis’in kurduğu utanç barikatını yıkıp geçeceğiz. Tüm insanlarımızı Pazartesi günü bu utanç barikatlarını yıkmaya ve adanın güneyindeki barış yanlısı kardeşlerimizle kucaklamaya davet ediyoruz.Faşizme karşı omuz omuza!" Basın Emekçileri Sendikası
 
image
 
KKTC Başbakanı Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar,
“Rum polisinin Lokmacı Sınır Kapısı’nın açılması için barışçı bir gösteri yapan insanların üzerine biber gazı sıkmasının kabul edilebilecek bir davranış olmadığını” vurguladı Anastasiadis yönetimini protesto etti.
Başbakan Tatar, “Rum liderliği 4 sınır kapısını kapatma gerekçesi olarak corona virüsüne karşı tedbir almayı gösterse de bunun inandırıcı olmadığını, Kuzey Kıbrıs’ta her hangi bir vakaya rastlanmadığını dolaysı ile 4 kapının bir an önce açılması gerektiğini” belirtti.
 
image
 
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay,
 
“Dışişleri Bakanlığı ilk günden itibaren ilgili herkesle temasa geçmiş, gerekli adımları atmıştır” diyen Özersay,  “Bunca yıldır yaşadığımız sorunlarının kök nedeni Kıbrıs Rum yönetiminin ekonomik olarak paylaşmaya hazır olmamasıdır” dedi ve bazı kapıların geçici olarak kapatılması yönündeki kararın da bunun bir göstergesi olduğunu vurguladı.
 
image
 
Eylem alanına gelen Cumhuriyetçi Türk Partisi CTPP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Tufan Erhürman,
Lokmacı geçiş kapısında düzenlenen protesto eylemine destek verdi.Kıbrıs Rum Yönetimi polisi tarafından biber gazı ile müdahale edilmesi üzerine açıklama yaptı.
Hiçbir meşru gerekçeye dayanmayan dört geçiş kapısının kapatılması kararına karşı yapılan eylemde, eylemcilere yönelik, ölçülülük ilkesine ve insan haklarına aykırı müdahalenin kabul edilmesi mümkün değildir. Müdahalede yaralanan ve zarar gören insanlarımız var. BM'nin, AB'nin ve Kıbrıslı Rum siyasilerin alınan yanlış kararı ve müdahale sırasında yapılan insan hakları ihlallerini görmezden gelmesine ve iki toplum arasındaki ilişkilerin gerilmesine izin vermeyeceğiz. Meşru hiçbir gerekçeye dayanmayan bu kararın derhal kaldırılması ve ölçülülük ilkesine aykırı müdahaleyle ilgili soruşturma başlatılması şarttır. Yaralılara acil şifalar dilerim. Bu yanlış kararın bir an önce kaldırılması için girişimlerimizi artırarak devam ettireceğiz.
 
image
 
KKTC Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Rum Yönetimi’nin sınır kapılarını kapatmasına yönelik eylem yapan göstericilere biber gazı sıkılmasını protesto etti.
Özyiğit yazılı açıklamasında, “Gelecek adına umut verici olan bu eylemi desteklerken, diğer yandan da Rum Polisi tarafından eylemcilere yönelik biber gazı kullanılmasını protesto ederiz. Kapıların kapatılması kararı bu aşamada ne kadar yanlışsa, eylemde biber gazı sıkılması da o kadar yanlıştır” dedi. Özyiğit, İki Toplumlu Sağlık Komitesi’nin korona virüsü ile ilgili gerçekleştirdiği üç toplantıda da, geçiş kapılarında değil, Kıbrıs’ın deniz ve hava limanlarında tedbir alınmasının gerekli olduğunu belirtmesine rağmen, Rum Yönetimi’nin kapıları kapatma kararı almasının yanlışlığına dikkat çekti ve “Sınır kapılarında da tedbir alınmasını gerektirecek bir durum olması halinde alınmalıdır, ancak bunun kararını siyasiler değil, uzmanlar, yani iki Toplumlu Sağlık Komitesi vermelidir” dedi.
 
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR