Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KAPALI MARAŞ SEVDASI !
 KAPALI MARAŞ SEVDASI !
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kapalı Maraş bölgesinde "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı Toplantısı"nda konuştu Fuat Oktay, "Maraş, KKTC'nin kendi toprağıdır. Kıbrıs Türkü'nün kendi toprağında refahı ve ekonomisi için adım atması meşrudur." dedi.
15 Şubat 2020, 21:29
 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC'de gerçekleştirilen “Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı” konulu yuvarlak masa toplantısında önemli açıklamalar yaptı.
 
KKTC’nin egemenlik alanında bulunan kapalı Maraş’ın atıl kalmasının ne siyasi ne de ekonomik yönden kabul edilebilir olduğunu vurgulayan Oktay, “KKTC hükümetinin Kapalı Maraş’a ilişkin yürüttüğü envanter çalışması son derece anlamlıdır” dedi.
Kapalı Maraş’ın 1974’den sonra çözüm arayışları nedeniyle iyi niyet çerçevesinde Türk tarafınca yasaklı bölge ilan edildiğini; 1990 yılında da Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı yetkisine devredildiğini anlatan Oktay, ‘Maraş KKTC toprağıdır ve KKTC makamlarının aldığı karar kapsamında kapalıdır’ şeklimnde konuştu.
 
Envanter çalışmasının ehil ve muktedir olan KKTC hükümeti tarafından yapıldığını da vurgulayan Oktay bazı çevrelerin bu gerçeği hala sindiremediğini söyledi.
Fuat Oktay ‘Maraş vakıf arazileridir. İngiliz sömürge döneminde hukuka aykırı şekilde üçüncü şahıslara devredilmiştir ve bununla ilgili arşiv kayıtları vardır. Uluslararası hukuk ve BM kararları herkes ve her sorun için geçerlidir. Bu konuda en küçük bir soru işareti dahi bulunmamaktadır. Vakıf arazileri devredilemez satılamaz sadece kiralanabilir. Mal sahibi sadece vakıflardır. Geçmişte vakıf arazileri üzerinde üçüncü şahıslar olduğu ortadadır. Anlaşmazlıkların olması da muhtemeldir’ dedi.
 
Rum tarafının kapalı Maraş konusundaki tutumunun Kıbrıs meselesinde uzun yıllardır takındıkları tutumdan farklı olmadığını belirten Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Rumların hala asılsız iddialarla yaygara kopararak Türk tarafını suçlamakta olduğunu söyledi.image
 
 ‘Güvenlik Konseyi kararları bile kapalı Maraş’ın kapalı kalmamasını talep etmektedir. Kullanıma kapalı olması abesle iştigaldir’ 
 
Oktay “Kapalı Maraş KKTC’nin kendi toprağıdır. Kıbrıs Türkü’nün kendi toprağında kendi refahı için adım atması son derece meşrudur, doğaldır. Zaten askerlerimiz kapalı Maraş’ta bulunmaktadır. Artık siviller de yaşasın istiyoruz. Bu ortamın hiç kimseye faydası yoktur. Bir devletin kendi kullanımındaki sunma hakkı vardır. Ümidimiz; yakın zamanda ekonomiyi ticareti ve sosyal yaşamı canlandıracak şekilde Maraş’ın hayat bulmasıdır. İki toplumun da refah ve sosyal barışını olumlu şekilde etkileyecektir” dedi.
 
Kapalı Maraş açılımında amacın varolan sorunları hukuk temelinde gidermek olduğunu vurgulayan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Türkiye’nin her zaman hukukun ve hakkaniyetin yanında olduğunu ve bu duruşunu sürdüreceğinin altını çizdi.
 
Fuat Oktay ‘Bizde oluşan hissiyat, bu bölgenin birçok anlamda Kıbrıs meselesinin somut bir tezahürü olduğu gerçeğidir. Kıbrıs konusunda yarım asırdır bir arpa boyu yol alınamadı. KKTC, uluslararası toplumun dayattığı haksız kısıtlamalarla karşı karşıyadır. Kıbrıs meselesi de Kıbrıs Türk halkının meşru hakları da kapalı Maraş da unutulmaya mahkum değildir. Bu hakkı haykıracak olan da bizleriz. Çözümsüzlüğe adanın gerçeği gibi razı gelmek asla mümkün değildir. Bizim için aslolan Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarının korunmasıdır’ ifadelerini kullandı.image
 
Türkiye Cumhuriyeti’nin bundan başka bir hedefi veya gizli bir gündemi bulunmadığına da dikkati çeken Oktay, Türk tarafının garanti sistemi ile ilgili tutumu ve Kıbrıs sorununa ilişkin yol haritasının belli olduğunu söyledi.
 
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, tarafların BM nezninde biraraya gelmesine önem verdiklerini de ifade ederek, ‘Artık müzakerelerde boşa kürek çekilmemelidir, çekemeyiz. Adadaki taraflar, tüm unsurları içerecek şekilde siyasi eşitliğe dair ön anlaşmaya varmalıdır’ dedi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR