Güzel ülkemiz için yazıyoruz - MUSTAFA AKINCI GUARDIAN'A KONUŞTU Şeffaf Gazete
http://seffafgazete.com/haberler/kibris/35261/mustafa-akinci-guardiana-konustu-

 

MUSTAFA AKINCI GUARDIAN'A KONUŞTU
MUSTAFA AKINCI GUARDIAN'A KONUŞTU
Kuzey Kıbrıs cumhurbaşkanı, Mustafa Akıncı “adaletli” bir federal çözüm içeren bir anlaşmaya hızla varılmadığı sürece,Kıbrıs adasının Türk ve Rum halklarının daimi bölünmesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı ve iki taraf arasındaki farklılıkların her yıl daha fazla büyüdüğünü ve yeniden birleşme olasılığını azalttığını söyledi. “
9 Şubat 2020, 12:40
 
KKTC'de 26 Nisan'da gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için tekrar adaylığını açıklayan mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ilk röportajını teklifi dünyanın önde gelen gazetelerinden İngiliz gazetesi The Guardian'a verdi.
 
Kıbrıs'ta 45 yıldır süren bölünmüşlük ve sonrasında kurulan KKTC'nin bu süre zarfında hala dünyanın tanımadığı bir ülke olması ile süregelen bir belirsizlik süreci hala devam ediyor.
 
Bu çözümsüzlük Kıbrıs Türk halkının özlediği refah ve hukuk düzenine ulaşma adına Türk toplumunun  ' Çözüm ve Barış ' söylemleri yıllardır sürüyor. Halk KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya olan güvenini 26 Nisan'da gerçekleşecek KKTC cumhurbaşkanlığı seçiminde devam ettirecek mi ?
 
image
 
Cumhurbaşkanı Akıncı, 3 Şubat’ta Lefkoşa’da, BM bölgesi Ledra Palas’ta Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya gelmişti. 
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İngiliz The Guardian gazetesine verdiği röportajda Rusya'nın Kırım ilhakı ile Kıbrıs sorununun benzerliği ile ilgili sorusuna cevap verdi...
 
Kıbrıs adasının kuzeyinin, Rusya’nın Kırım’da yaptığı gibi Türkiye’ye ‘ilhak’ edilmesini, ‘korkunç’ bir ihtimal olarak niteleyerek, bunun Türkiye’nin kendi çıkarlarına da aykırı olduğunu söyledi. Akıncı, Kuzey Kıbrıs’ın ‘de facto olarak Türkiye ili haline gelebileceğini’ de belirtti.
 
Kıbrıs gündemi Mustafa Akıncı röportajına kilitlendi.
 
Çözüm yanlısı kimliğiyle 2015'te Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı seçilen ve 26 Nisan seçiminde yeniden aday olan Mustafa Akıncı , federal çözüme tez zamanda varılmazsa bölünmüşlüğün kalıcı hale geleceği uyarısı yaptı. Kıbrıslı Türklerin laik, demokratik ve çoğulcu kimliğini korumak istediklerini belirten Akıncı, Türkiye'ye ekonomik bağımlılığı azaltma arzusunu dile getirdi
 
Akıncı, Lefkoşa’daki cumhurbaşkanlığı ofisinde The Guardian’a yaptığı açıklamalarda, adil federal çözüm içeren bir anlaşmaya tez zamanda ulaşılmazsa, ‘adadaki Türk ve Rum toplumlarının bölünmüşlüğünün kalıcı hale geleceği’ uyarısında bulundu. 
 
Yarım asırlık bölünmüşlükten sonra tek işler çözümün ‘federal bir çatı altında yeniden birleşme’ olduğunu anlatan Kıbrıs Türk toplumu lideri, bu başarılamazsa, daha fazla Türkiye’ye bağımlı hale gelecek olan Kuzey Kıbrıs’ın, ‘Ankara tarafından yutulabileceğini’ ve ‘de facto Türkiye iline dönüşebileceğini’ ifade etti. 
 
Kalıcı bölünmenin koşullarının yaratıldığını söyleyen Akıncı, “Her yıl fiziksel, demografik ve ekonomik açıdan daha konsolide oluyor. Gençlerin zihinlerinde konsolide oluyor” dedi. 
 
The Guardian’a Erdoğan’ın, Türkiye-Kuzey Kıbrıs ilişkisini ‘anavatan-yavruvatan’ diye tanımlamasına karşı çıktığını tekrarlayan Akıncı, “Ben bağımsız, kardeşçe ilişkiler istiyorum” derken, hükümetin faturalarını ödeyen Türkiye’ye ekonomik bağımlılığı azaltmak için daha fazla şey yapmaları gerektiğini belirtti. Bunu başarabilmek için de Güney’in desteğine ihtiyacı olduğunu dile getirdi. 
 
‘Kıbrıslı Türklerin kendilerine özgü bir kimliklerinin olduğunu, bunun laik, demokratik ve çoğulcu bir kimlik olduğunu’ aktaran Akıncı, “Bunu korumak istiyoruz” dedi. 
 
The Guardian, Kuzey Kıbrıs’taki sivil toplum aktivistlerinin ‘Ankara’nın İslamcı etkisini yavaş yavaş arttırma kampanyası yürüttüğünden yakındığını’, ‘bunun karakteristiğinin cami inşa etmek, Kuran kursları açmak ve müfredattan evrim kuramını çıkarmak olarak’ görüldüğünü kaydetti. The Guardian, ayrıca aktivistlerin ‘Türk ordusunun Kuzey Kıbrıs’ta tümden kontrolü ele almasının düşük olasılık olduğu, ama imkansız olmadığı’ görüşünü de aktardı.
 
İngiliz gazetesinin ‘Kırım tarzı ilhak ihtimali’ sorusunu ‘korkunç’ diye yanıtlayan ve ‘Türkiye’nin kendi çıkarlarına aykırı’ olarak değerlendiren Akıncı, kendi vizyonunun tümüyle farklı olduğunu belirtti.
 
image
‘İkinci bir Tayfur Sökmen olmayacağım’
 
Guardian’a ‘AB içinde birleşik Kıbrıs’tan söz eden KKTC Cumhurbaşkanı, içişlerinde bağımsız, dış ilişkilerde Suriye’deki Fransız mandasına bağlı ‘Hatay Devleti’nin 1939’da referandumla Türkiye’ye bağlanmasını kabul eden dönemin Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’e atıfla “İkinci bir Tayfur Sökmen olmayacağım” dedi. 
 
Kıbrıs’ta anlaşmaya varılmasının Doğu Akdeniz’de yükselen gerilimi yatıştırabileceğinden söz eden Akıncı, Osmanlı kökenleri olan Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın Ankara ile iyi ilişkilerini kullanarak Kıbrıs müzakerelerini yeniden canlandırması umudunu dile getirdi.
 
The Guardian, Akıncı’nın yazın sondaj faaliyetlerinde Kıbrıslı Rumlarla Türklerin işbirliği yapmasını ve çıkarılacak doğal gaz-petrolden elde edilecek geliri paylaşmaları önerisini getirdiğini, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Güney Kıbrıs) ise Ankara’nın Kıbrıs’ta çözüme ulaşılana dek tüm tarafların sondaj faaliyetlerini askıya alması önerisini reddettiğini hatırlattı.