Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS TÜRKÜ ATATÜRK'ÜN İZİNDE
KIBRIS TÜRKÜ ATATÜRK'ÜN İZİNDE
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı36. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle yaptığı konuşmada, Atatürk'ün hedef gösterdiği barışı tesis etmenin ve silahlanma yarışını durdurmanın, insanlığın ortak amacı olması gerektiğini,Kıbrıslı Türklerin, yaşadıkları acı deneyimden sonra özgünlüklerinin, eşitliklerinin ve güvenliklerinin tehdit altına alınmasına asla razı olmayacağını açıkladı.
14 Kasım 2019, 21:48
 
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adil ve eşitlikçi çözümün ne kadar büyük ihtiyaç olduğunu bilen, barışın değerini savaşı yaşayarak öğrenen bir toplum olarak Kıbrıslı Türklerin daha ilk günden sıkı sıkıya bağlandığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün barışçı ve çağdaş değerlerini bundan sonra da rehber edinmeye devam edeceğini belirtti.
 
image
 
Atatürk'ün hedef gösterdiği barışı tesis etmenin ve silahlanma yarışını durdurmanın, insanlığın ortak amacı olması gerektiğine işaret ederek Kıbrıslı Türklerin, yaşadıkları bunca acı deneyimden sonra özgürlüklerinin, özgünlüklerinin, eşitliklerinin ve güvenliklerinin tehdit altına alınmasına asla razı olmayacağını vurguladı. 
 
Akıncı, Ada'nın huzur ve barış içinde bir geleceğe yol alabilmesi için siyasi irade ve kararlılıkla hareket edeceklerini, KKTC'nin kuruluş kararında ve bağımsızlık bildirgesinde ifade edildiği üzere çözüm hedefi doğrultusunda Birleşmiş Milletler ile iş birliği içerisinde çabalarını sürdüreceklerini kaydeden Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:
 image
 
"Bu bağlamda 25 Kasım günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in daveti ile (Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri) Anastasiadis ile bir araya geleceğiz. Adamızın huzur ve barış içinde bir geleceğe yol alabilmesi için siyasi irade ve kararlılık içinde hareket edeceğiz. Siyasi eşitlik, güvenlik ve özgürlük içinde bir gelecek inşası için, meşru hak ve çıkarlarımızı sonuna kadar savunarak yapıcı bir tutumla orada bulunacağız. Elbette bu yapıcı anlayışımızın muhataplarımızda da olmasını isteyeceğiz. Bu toplantının verimli ve olumlu bir adım oluşturmasını temenni ediyorum." 
 
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorunu devam ederken trafik, eğitim, denetim, fiziksel ve yasal altyapı, sağlık, çevre sorunları gibi alanlarda da silkinişe ve seferberliğe ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek Doğu Akdeniz'deki arama ve sondaj faaliyetlerine de değindi.
 
Gerginliğine neden olan bu meselede iş birliği anlayışıyla hareket edilmesine ve tüm ilgili tarafların kazançlı çıkacağı bir ortama fırsat verilmesi gerektiğine işaret eden Akıncı, "Doğal gaz konusuyla ilişkili olarak izlenebilecek üç yol vardır. Bunlardan ilki Rum tarafının tek taraflı olarak yürüttüğü çalışmaları, Kıbrıs sorununun çözümüne kadar askıya alması, bunun karşılığında bizim de çalışmalarımıza ara vermemizdir. Yani bir çeşit moratoryuma gitmektir. Bu yönde geçmişte yaptığımız çağrılara kulak tıkanmıştır. Şimdi de durum aynıdır. İkinci yol, bizim önerdiğimiz ortak komite ve ortak zenginliği birlikte planlama ve adil ölçüler içinde paylaşma yoludur. Ancak bu önerimiz de şu ana kadar kabul görmemiştir. Bu durumda geriye kalan üçüncü yol herkesin kendi çalışmalarını ayrı ayrı yapmasıdır ki şu anda yapılan budur." ifadelerini kullandı. 
 
Mustafa Akıncı, iş birliği tekliflerinin reddedilmesi karşısında hakkını aramaktan başka çaresi kalmayan Türk tarafının cezalandırılması yaklaşımının sorunun çözümüne yardımcı olmadığının da bilinmesi gerektiğine dikkati çekti. 
 
Konuşmasında dünyadaki adaletsizliğe ve çevre sorunlarına vurgu yapan Akıncı, "Kıbrıs Türk halkı olarak, yüzyıllardır bize ev sahipliği yapan ve bugün artık tartışılmaz bir biçimde ortak sahibi olduğumuz bu güzel adada, kendi kimliklerimizi koruyup geliştirerek özgürce yaşamak istiyoruz. Toplumumuzun kendine özgü yapısını biçimlendiren tarihsel, kültürel, sosyal ve coğrafi koşullar, zaman zaman karşılaştığımız ciddi sorunlara rağmen bu Ada'da kök salma irademizi ayakta tutmaya devam ediyor." dedi.
 
Atatürk'ün barışçı ve çağdaş değerlerine daha ilk günden sıkı sıkıya bağlanan Kıbrıslı Türklerin bu ilkeleri bundan sonra da rehber edinmeye devam edecektir.
 
Dünyada her şey için, hayat için, başarı için en hakiki yol gösterici bilimdir diyen Büyük Önder'in gösterdiği yoldan şaşmamak esastır. Kıbrıslı Türkler, aradan geçen bunca yıldan ve yaşadıkları bunca acı deneyimden sonra özgürlüklerinin, özgünlüklerinin, eşitliklerinin ve güvenliklerinin tehdit altına alınmasına asla razı olmayacaklardır. Barışın değerini savaşı yaşayarak öğrenen bir toplum olarak, Kıbrıs'ta adil ve eşitlikçi bir çözümün ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu biliyor ve görüyoruz. Bu bilinçle Büyük Önder'in ilkelerine sımsıkı sarılarak 'yurtta barış dünyada barış' diyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle bu günlere ulaşmamızdaki en büyük fedakarlığı yapan aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum, gazilerimizi saygıyla anıyorum. Cumhuriyet Bayramı'nızı içtenlikle kutluyor hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum."
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin 36. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş TMT Anıtı önünde yapılan törenle anıldı.
 
image
 
R.Rauf Denktaş’ın anıt mezarının yapımının sürmesi nedeniyle TMT Anıtı önünde yer alan törene KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yanı sıra, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Ersin Tatar, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Anamuhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, askeri zevat, kurum, kuruluş ve okul temsilcileriyle Denktaş’ın ailesi katıldı.
 
Tören Cumhurbaşkanı Akıncı’nın anıta çelenk sunması ve ardından saygı duruşu ve İstiklâl Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti.Akıncı’nın anıt özel defterini imzalamasıyla tören sona erdi.
 
image
 
Akıncı özel deftere şunları yazdı:
 
“Aziz Lider Rauf Denktaş; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 36. yılında seni rahmet ve saygı ile anıyoruz.
 
Kurucu ortağı olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nden 21 Aralık 1963 tarihinden itibaren dışlanan Kıbrıs Türk halkı, kendi öz yönetimlerini oluşturmak yönünde, geçici ve otonom yönetimlerin ardından 1974 sonrasında Kıbrıs Türk Federe Devleti ve nihayetinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti aşamasına ulaşmıştır.
 
Kuruluş Bildirgesi’nde federal çözüme açık olunacağı kayıt altına alınmış bulunan devletimizin her açıdan güçlenmesi, her yönüyle çağdaş bir yapıya kavuşması en başta halkımızın mutlu ve huzurlu geleceği açısından zorunludur.
 
Ekonomisi ve demokrasisi ile gelişen bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, olası çözüm koşullarında eşit ve güvenli biçimde var olabileceğimizin de en önemli güvencesini teşkil edecektir.
 
Rum tarafının Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama çabaları karşısında, çalışma arkadaşlarınızla birlikte verdiğiniz mücadele ve bugünlere ulaşmamızdaki hizmetleriniz her zaman hak ettiği saygı ile anılacaktır.
 
Ruhun şad olsun.
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR