Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS TÜRKÜ NODEL ADAYI GÖSTERİLDİ
KIBRIS TÜRKÜ NODEL ADAYI GÖSTERİLDİ
Kıbrıs'ta uzun yıllardır her iki taraftaki kayıp kişilerin izini süren gazeteci Sevgül Uludağ bu yıl Nobel Barış Ödülü için aday gösterildi.
25 Mart 2019, 21:51
 
Kıbrıs savaşı sırası ve sonrasında adada kaybolan kişilerin yıllardır arandığı bu konuda kazılar yaptığı bilinmekte.
 
Kıbrıslı kayıpların bulunması için yaptığı çalışmalarla tanınan Kıbrıs Türkü araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ, York Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü’nden Doç. Dr. Anna Agathangelu tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.
 
Kuzey Kıbrıslı gazeteci Sevgül Uludağ, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.
 
Sevgül Uludağ, Kıbrıs'ta 1963-1974 arasında kaybolan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların bulunmasıyla ilgili çalışmalarıyla tanınıyor.
 
Uludağ’ı Kanada’nın York Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü’nden Doç. Dr. Anna Agathangelu Norveç Nobel Komitesi’ne 2019 Nobel Barış Ödülü için aday gösterdi.
 
image
 
Yazdığı gazetelerden ortak açıklama
 
Sevgül Uludağ’ın Nobel Barış Ödülü’ne adaylığını makalelerini yayımlayan Yeni Düzen ve Politis gazeteleri yayın yönetmenleri Cenk Mutluyakalı ile Dionisis Dionisiu ortak açıklamayla duyurdu:
 
“Barış için yaklaşık yarım yüzyıllık aktif mücadele…”
 
“Gazetelerimiz hem Yeni Düzen, hem de Politis’te çalışmakta olan yazarlarımızdan, araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ, ‘kayıplar’ konusundaki çok değerli çabalarının yanı sıra, gazeteci yeteneklerini toplumsal sorunların demokratik biçimde çözümlenmesi yönünde kullanarak her iki toplumun bu hassas konuda karşılıklı anlayış geliştirmesinde oynadığı öncü rol nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiştir.
 
“Uludağ’ın Kıbrıs’ta barış için yaklaşık yarım yüzyıldır ortaya koyduğu aktif mücadele de bu adaylıkla onurlandırılmıştır.
 
“Sevgül Uludağ, Kanada’nın York Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü’nden Doçent Dr. Anna Agathangelu tarafından Norveç Nobel Komitesi’ne 2019 Nobel Barış Ödülü için aday gösterilmiştir.
 
“18 yıldır kayıpları arıyor”
“1958 Lefkoşa doğumlu olan Sevgül Uludağ, 39 yıllık aktif gazetecilik hayatının son 18 yılını ‘kayıplar’ın gömü yerlerinin bulunmasına, acılı öykülerinin araştırılıp yazılmasına,  her iki toplumdan okurlarını mobilize ederek olası gömü yerlerini göstermelerine ve bu insani konuya gönüllü ve insani katkı yapmalarına adamıştır.
 
“Bu yönde pek çok kez gerek kendisi, gerekse kurumlarımız ciddi tehditlere maruz kalmıştır. Uludağ, bu tehditlere karşı yurtsever bir duruşla, insanlığın evrensel değerlerinin savunucusu olmuştur.
 
image
 
“Okurları için ‘Hot Line’ kurdu”
“Sevgül Uludağ, son 13 seneden beridir kendi cep telefonlarıyla her iki toplumdan okurları için bir ‘Hot Line’ (İsimsiz İhbar Hattı) oluşturmuştur. Bu ‘Hot Line’ aracılığıyla okurları ona isimsiz olarak ihbarlar yaparak bilgi vermektedir.
 
“Bu bilgilerin bir kısmı gazetelerimizde yayımlanmakta, bazı bilgiler ise Kayıplar Komitesi’yle paylaşılmakta ve böylelikle uzun yıllardır devam eden suçluluk yüklü sessizlik kırılarak,  toplumlarımızın bu konuda insani işbirliğinin önünü açılmaktadır.
 
“Birlikte başarabiliriz”
“Uludağ, her iki toplumdan ‘kayıp’ yakınlarını bir araya getirerek ‘Birlikte Başarabiliriz’ adlı örgütü kurmalarına ve acıların ortak olduğunun anlaşılması için birlikte etkinlikler yapmalarına da öncülük etmiştir.
 
“Yazıları ve araştırmalarıyla geçmişte ‘tabu’ olan bu konuyu son derece insani biçimde ele alarak bu konuda ilerlemeler kaydedilmesinde öncü rol üstlenmiştir.
 
“Sevgül Uludağ, tümüyle insani ve gönüllü biçimde Kayıplar Komitesi’ne yardımcı olmuş ve pek çok ‘kayıp’ şahsın gömü yerlerinin bulunmasına, ‘kayıp’ şahıslardan geride kalanların ailelerine defin için geri dönmelerine yardımcı olmuş ve toplumlarımızın takdirini kazanmıştır.
 
“Hem Yeni Düzen, hem de Politis gazeteleri, Sevgül Uludağ’ın araştırmalarına tam bir profesyonel destek vermekten onur duymaktadır.”
 
image
 
Nobel süreci nasıl işliyor?
 
Nobel Barış Ödülü'nü alacak kişiyi Norveç Nobel Komitesi belirliyor. Beş kişiden oluşan bu komitenin üyeleri Norveç Parlamentosu tarafından atanıyor.
 
Komitenin başkanlığını avukat Berit Reiss-Andersen yapıyor. Üyeler arasında Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland; Oslo Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nde (PRIO) Kıdemli Araştırmacı Henrik Syse, bağımsız danışman, eski parlamenter, vali Anne Enger; tarihçi yazar Olav Njolstad ve dış politika uzmanı Asle Toje bulunuyor.
Hiçbir kurum ya da şahış kendini aday gösteremiyor.
 
image
 
Kıbrıs Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) verilerine göre 1963-1964 ve 1974 yıllarında Kıbrıs’ta kaybolanlara ilişkin en güncel veriler şöyle:
 
Yapılan kazı sayısı: 1254
 
Kazılarda bulunan kişi sayısı: 1200
 
Kayıpların sayısı
 
Rumlar: 1510
Türkler: 492
 
Bugüne kadar kimliklendirilerek ailelerine teslim edilenler
 
Rumlar: 681
Türkler: 246

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR