Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS İÇİN ÇÖZÜM ÇAĞRISI
KIBRIS İÇİN ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in raporundaki öneriler doğrultusunda Kıbrıs sorununun çözümü için tüm taraflara "gecikmeksizin yapıcı, açık ve yaratıcı bir çalışma içine girmeleri" çağrısında bulundu.
4 Kasım 2018, 21:09
 
 
 
BM Genel Sekreteri Guterres’in Kıbrıs raporu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki kapalı oturumda ilk kez görüşüldü.
 
Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan BM Güvenlik Konseyi Başkanı Sacha Sergio Llorenti Soliz, BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo’nun BMGK’yi, Guterres’in Kıbrıs raporu hakkında bilgilendirdiğini söyledi.
 
Konseyin ekim ayı dönem başkanı Soliz, BMGK’nin Kıbrıs’ta ”BM kararları ile uyumlu, iki toplumlu, iki bölgeli ve müzakere edilmiş kapsamlı bir çözümü” desteklediğini ifade etti.
 
BM Güvenlik Konseyi, toplantının ardından yaptığı ortak açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümü için tüm taraflara Genel Sekreter Guterres’in raporundaki öneriler doğrultusunda “gecikmeksizin yapıcı, açık ve yaratıcı bir çalışma içine girmeleri” çağrısı yaptı.
 
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise günlük basın brifinginde, Guterres’in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un istişarelerde bulunmak üzere yarın Ada’da olacağını söyledi.
 
image
 
GENEL SEKRETERDEN KIBRIS RAPORU
 
BM Genel Sekreteri Guterres, 15 Ekim’de BM Güvenlik Konseyine sunduğu Kıbrıs raporunda, “Ada’da iki toplum arasında kapsamlı çözüm umutlarının hala canlı olduğuna inanıyorum.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
 
Sonuç vermeyen ve sonu olmayan bir sürecin geride kaldığını, Kıbrıs’ta çözümsüzlüğün sürdürülemeyeceğine dair yaygın bir anlayış olduğunu kaydeden Antonio Guterres, “Kıbrıslıların, sadece net bir ufukta başarılabilecek kalıcı bir barışın getirebileceği ortak bir geleceği hak ettiğine inanıyorum.” ifadesini kullanmıştı.
 
Guterres, Ada’da çözümün gelecekte her Kıbrıslının koşullarını iyileştireceğine değinerek, taraflar beklentilerinden daha azını kabul etse de çözümün büyüme, refah ve geleceğe dönük güven fırsatları sunacağına işaret etmişti.
 
image
 
“YENİ FİKİRLER GEREKEBİLİR”
 
İki tarafın da müzakere konusundaki istekliliği göz önünde bulundurularak “bundan sonraki sürece aciliyet duygusuyla iyi bir şekilde hazırlanılması” gerektiğini belirten BM Genel Sekreteri Guterres, yeni bir çabadan sonuç alınabilmesi için “yeni fikirlere ihtiyaç duyulabileceği” yorumunu yapmıştı.
 
Guterres, müzakereler başlamadan önce kilit konularda gerçek bir yakınlaşma sağlanıp sağlanmadığını ve tarafların kendi öngörebileceği ortak bir geleceğe yönelik çözüm için yeni öneriler getirmede istekliliğini ölçmek için BM Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’den Ada’ya giderek istişarelerini sürdürmesini isteyeceğini aktarmıştı.
 
Antonio Guterres raporunda ayrıca, tam teşekküllü müzakerelere yeniden başlamadan önce taraflardan “başlangıç noktası” konusunda anlaşmalarını istemişti.
 
“Bir kez daha Kıbrıs’ta ve çevresinde bulunan doğal kaynaklardan her iki toplumun da faydalanması gerektiğini yineliyorum.” değerlendirmesinde bulunan Guterres, doğal kaynakların, tarafları karşılıklı kabul edilebilir ve kalıcı bir çözüm bulunması konusunda çalışmaya teşvik etmesi gerektiğini ifade etmişti.
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR