Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ENEZ’DEN FLORIDA SAHİLLERİNE BİR ŞEF
 ENEZ’DEN  FLORIDA SAHİLLERİNE BİR ŞEF
Şef Ercan Ekinci'nin Trakya'da elektriği ve suyu olmayan bir köy evinden Amerika'nın Florida sahillerine uzanan serüveni tam bir başarı öyküsü...
9 Ocak 2016, 02:50

 

Şef Ercan Ekinci'nin Trakya'da elektriği ve suyu olmayan bir köy evinden Amerika'nın Florida sahillerine uzanan serüveni tam bir başarı öyküsü...

Yakında dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Türkiye kökenli şeflerin restoranlarını dolaşmaya başlayabilirim. Gün geçmiyor ki, ünlü bir restoranın şefi ya da sahibinden her biri ayrı bir başarı öyküsü içeren mail ya da mesaj gelmesin.

image

Aralık ayının en karlı son günlerinde Florida’da yaşayan Ercan Ekinci’den insanın içini ısıtan bir mesaj aldım. Ekinci, Green Turtle Market adlı yerinden söz ediyordu. Sonra kendisiyle uzun uzun yazıştık, ona merak ettiklerimi sordum. Yolladığı linklerden hakkında yerel basında çıkan haberleri okudum.

Green Turtle Market, tüm yıl boyunca sebze meyveden balığa her çeşit ürünün taze olarak bulunabildiği şanslı bir bölgede, Florida’nın Indian Harbour Beach adlı küçük bir sahil kasabasında yer alıyor. İçinde bir gurme market, bistro tarzı 50 kişilik restoran, şarküteri bölümü ve 12 bin kişiye hizmet verebilen catering servisi olan 10 bin metrekarelik dev bir yiyecek içecek merkezi.

Ürünlerin büyük bir bölümü yöredeki küçük üreticilerden, etler antibiyotiksiz hormonsuz besicilik yapan çiftliklerden, deniz balıkları sürdürülebilir avcılık yapan küçük ölçekli balıkçılardan, somonlar da organik üretim yapan tesislerden temin ediliyormuş.

ENEZ’İN KÖYÜNDEN  FLORIDA SAHİLLERİNE

Kimdir bu Ercan Ekinci derseniz o da benim gibi Trakyalı. Edirne’nin Enez kasabasının deniz kıyısındaki 100 hanelik küçük bir köyünde doğup büyümüş. Ailesi de toprakla uğraşıyormuş.

Anneannesi ve annesiyle beraber mutfakta geçirdiği saatler çocukluk anılarının en unutulmazları: “Evde elektriğimiz, suyumuz bile yoktu ama geriye dönüp baktığımda böyle bir çocukluk yaşamak benim en büyük şansımmış. Bugün benim mutfağımda çok yetenekli ve yaratıcı bir aşçı olan annemin yemeklerinin ve Türkiye’nin o eşsiz yemek geleneğinin izleri var. Yemek pişirme ve yaratma serüvenimde sahip olduğum heyecan ve tutku da çocukluğumun mirası” diyor.

Ercan şef, askerliğinin hemen ertesinde tesadüfen tanıştığı bir kaç kişi sayesinde 1992 yılında Amerika’ya gitmiş. Beklemediği anda karşısına çıkan Amerikan rüyası onu derinden etkilemiş.  

İlk yıllarında bulduğu her işte çalışırken ilkokulda ezberlettikleri ‘Türküm, doğruyum çalışkanım’ ona yol gösterici olmuş, güç vermiş. Köklerini, kimliğini, nereden geldiğini hiç unutmamış. Bu arada kendi kendine bir yemek okulu bulmuş. 1995’de Southeastern Culinary Academy’i bitirdikten sonra bir kaç yıl çeşitli restoranlarda çalışmış.

image

2000 yılında ise büyük bir risk alarak someliye arkadaşı Tim Dwight’le ortak olarak Green Turtle Market’i açmışlar. 15 yılın sonunda elde ettikleri başarı azımsanacak gibi değil. 120 çalışanı olan, milyon dolarlık bir işin başındalar. Düğün ve ev partileri gibi büyük organizasyonlarda bölgenin en iyisi olmuşlar. Ercan Ekinci de yılın şefi seçilmiş.

Ekinci’nin başarısının ardında sanırım, günümüz trendlerini iyi okumak yatıyor. Tüm ürünleri lokal üreticilerden temin ederek doğal ve sağlıklı yemekler yaparken yaratıcı, ruhu olan bir mutfak deneyimi de yaşatıyor. Master someliye olan ortağı sayesinde dünyanın dört bir yanından getirttikleri şarap kavlarında da iddialılarmış. Taze ve mevsiminde ürünlerle yapıldığı halde ortalama 5-12 dolar arasında olan yemek fiyatlarının da bu başarıda payı olmalı.

Green Turtle sadece Aralık ayında yeme-içme konusunda yayın yapan dört farklı derginin manşetine çıkmış. Florida Today gazetesi de Ekinci’yle günümüz beslenme trendleri konusunda söyleşi yapmış.

Yurtdışındaki Türkiyeli şeflerin başarı öyküleri, mutfak geleneğimizin varlığını kanıtladığı gibi tanıtımını da sağlıyor.

Hepsinin yolu açık olsun...  

Müge AKGÜN


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR