Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
NOMA NEDEN KAPANIYOR ?
NOMA NEDEN KAPANIYOR ?
Dünyanın en iyi üç restoranından bir olan Noma, 2016 sonunda kapılarını kapatıyor. Hedef bir 15 yıl daha en tepedeki yerini korumak için bir çiftlikte yenilenerek yoluna devam etmek..
28 Kasım 2015, 17:39

 

Avrupa’nın hatta dünyanın en ünlü restoranlarından Noma 2016 sonunda kapılarını kapatıyor.

2017 yılı içinde de Kopenhag yakınlarındaki ‘özgürkent’ Christiana’da kendilerine ait sebze çiftliğinin ortasında bir lokanta olarak açılıyor. Noma’nın ortağı Claus Meyer,Guardian gazetesine verdiği mülakatta İskandinavya’nın mevsimsel döngüsüne göre mönüsünü belirleyen Noma’nın dünya çapındaki etkisini sürdürmek için kendini yeniden keşfetmeye karar verdiğini söylemiş. 
2003 yılında şef ve kurucu ortak Rene Redzepi (alttaki kare) tarafından açılan Noma ‘Nordisk Mad/Kuzey Yemeği’ sözcüklerinin ilk iki hecesinden oluşuyordu. Bu süre içinde 2 Michelin yıldızı alan Noma 2010-2011 ve 2012 yıllarında İngiltere’nin ‘Restaurant Magazine’ dergisi tarafından 'Dünyanın En İyi Restoranı’seçilmişti. Noma bu yılın ‘The World’s 50 Best Restaurants’ listesinde ise üçüncü sırada yer alıyor.

SON AKŞAM YEMEĞİ YILBAŞINDA
Meyer, Noma olarak neden bu kararı aldıklarını, “Noma donma noktasına gelmişti. Bir 15 yıl daha en tepedeki yerini koruması için kendi kendine meydan okuması gerekiyordu” diyerek açıklıyor. Kopenhag’ta 12 yıldır 18'nci yüzyıldan kalma bir depoda hizmet veren Noma, 2017’yi karşılarken konuklarına son akşam yemeğini verecek. Ve 2017 yılının, muhtemelen ortalarında, Kopenhag’ın Christianashavn kasabasının kendi özgürlükçü yönetimini ilan etmiş Christiana mahallesinde, şimdi grafiti desenleriyle kaplanmış, eskiden deniz kuvvetlerine ait olan bir binada yeniden açılıyor. 
Yeni restoranın mönüsü mevsim döngüsüne göre; sonbaharda orman, kışın deniz, ilkbahar ve yaz kendi bahçelerinde yetişen sebzeler temasıyla tasarlanmış.
Noma’nın mönüsü zaten başlangıçtan beri İskandinavya’da yetişen yerel ürünler baz alınarak hazırlanıyordu. Ancak mönüde hiç bir zaman Ringa balığı turşusu, köfte gibi geleneksel yemekler yer almadı. Aylarca öncesinden yer ayırtan konuklar binlerce lira vererek yenilebilir çiçekler, kızartılmış yosun ve karınca ve diğer yaratıcı yemekleri deneyimlemek için geliyordu.image
2013 yılında ortaklar Rene Redzepi ve Meyer hisselerinin çoğunluğunu New York merkezli Overture Management’a satmışlardı. Ekip gelecek yıl New York Merkez İstasyonunda ‘kuzey’ temalı bir brasserie açıyor. Noma ise geçici olarak Tokyo’ya taşınıyor ve Sidney’de bir şube açmayı planlıyor.
Bugüne dek bu dönüşümler şirketlere para kazandırsa da restoranların adına ve şeflere uzun vadede pek yararı olmadığı biliniyor. Bakalım dünyanın farklı kentlerine konan Noma’ları neler bekleyecek? Neyse ki Reze Redzepi yeni bir alternatif yer açarak kendi adını garantiye alacağa benziyor.           Müge Akgün -Radikal

Taylan Berk Erturan

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR