Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ERDOĞAN '' SOKAKTA FİYAT ARTIŞI VAR ''
ERDOĞAN '' SOKAKTA FİYAT ARTIŞI VAR ''
Cumhurbaşkanı Erdoğan '' Elbette sokakta, tezgahta, vitrinde canımızı yakan fiyat artışları vardı. Emin olun bunların hepsi de geçicidir, konjonktüreldir, bu döneme mahsustur.''
16 Şubat 2022, 18:25
 
 
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.
 
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki gerçekleştirilen toplantı 4 saat sürdü. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.
 
Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları,
 
Bilindiği gibi 5 Şubat Cumartesi günü yaptığımız koronavirüs testinde Omicron varyantına maruz kaldığımız anlaşılmıştı. Karantina döneminde çalışmalarımızı evden sürdürdük. Tüm siyasi parti genel başkanlarına, iş insanlarına şahsım ve ailem adına teşekkür ediyorum.
 
KDV yüzde 8'den 1'e düşürdük,Karantina döneminde de çalışmalarımızı ihmal etmedik. Devlet ve hükümet işlerini yakından takip ettik.
 
Pirinç, makarna, et, balık, çay, kahve, su, süt ve süt ürünleri, yumurta, yemeklik yağ, şeker ve şekerli ürün çeşitleri, meyve, sebze, kuruyemiş, bakliyat gibi KDV indiriminin ülkemize ve milletimize tekrar hayırlı olmasını diliyorum.
 
Gıda ürünlerindeki KDV'yi yüzde 8'den yüzde 1'e düşürme, yani etiketlerde doğrudan 7 puan indirim yapma kararını da milletimizle paylaştık. Yüzde 7 KDV, yüzde 7 de kendilerinden fedakarlık beklediğimizi bildirdik. Yükü beraber omuzlayacağız. Fedakarlığı sadece devletten beklemek ne gerçekçidir ne de hakkaniyetlidir.
 
"Gerekli yaptırım uygulanacak"
KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığı bakanlığımız tarafından takip edilecek, aksi davranış sergileyen firmalara gerekli yaptırım uygulanacaktır.
 
Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik yol haritamız da kamuoyuyla paylaşılmıştır. Tüm vatandaşlarımızı bu yol haritasına davet ediyoruz.
 
Önümüzdeki dönemde körfez ülkeleri başta olmak üzere Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayacak ülkelerle yakın temasları daha da sıklaştıracağız.
 
Pazartesi ve salı günleri BAE'ye giderek hem resmi ziyaret gerçekleştirdik hem de Dubai-Türkiye milli gününe katıldık. Toplam 13 anlaşmayla ülkelerimiz arasındaki münasebetlerin ahdi temelini güçlendirdik. Türkiye-BAE ilişkilerine yeni ivme kazandıran bu ziyaretin her iki ülke açısından verimli ve hayırlı neticeler doğuracağına inanıyorum.
 
Görüldüğü gibi ülkemize ve milletimize hizmetimizi yoğun bir şekilde yürütüyoruz. Türkiye'nin geçtiğimiz 20 yılda nereden nereye geldiğini görmeden; 2023 hedeflerimizin anlaşılması mümkün değildir.
 
Biz hükümete geldiğimizde ülkemizin nüfusu 65 milyondu. Altyapısı, eğitimden sağlığa, ulaşımdan, enerjiye, her alanda yılların birikimi olan sorunların altında eziliyorduk. Temel hak ve özgürlüklerden kaynaklanan sorunları da bunlara eklemek gerekiyor.
 
Karşımızda tarihi, medeniyeti ile küs, potansiyeli ve imkanları küresel baronların temsilciliğini üstlenmiş, ayağına pranga vurulmuş Türkiye gerçeği vardı. Her isteyen evladımızın eğitime ulaşabilmesi, kamuda ve hatta sokakta değerlerine ve kültürüne saygılı muamele görebilmesinin 81 vilayetimizin hepsinde belirli standardın üzerinde temel altyapılardan faydalanması, insanca hayat sürmesinin gerçekten zor olduğu gündemden geçerek bugünlere geldik.
 
Eski Türkiye ile bugünkü Türkiye fotoğraflarının doğru, vicdanlı, ahlaklı, sağlıklı mukayesesini yapmak hepimizin görevidir. Günü yaşayarak, kurtararak geleceğimize güvenle bakamayız. Önceliğimiz can ve mal güvenliğimizi tehdit eden terördür. İstiklalimizi ve istikbalimizi hedef alan kuşatmalardır. Teröre ve işsizliğe kalıcı çare bulunmasına mani olan siyasi istikrarsızdır.
 
Elbette sokakta fiyat artışı var!
Elbette sokakta, tezgahta, vitrinde canımızı yakan fiyat artışları vardı. Emin olun bunların hepsi de geçicidir, konjonktüreldir, bu döneme mahsustur. Asgari ücrette, memur ve emekli maaşlarına kadar tüm çalışanların gelirlerinde yüksek oranda artış yaparak, esnaf ve zanaatkarımızı kredi paketleriyle destekleyerek hayat pahalılığının insanların üzerindeki yükünü azaltmanın gayreti içindeyiz. Ancak bunları konuşurken şu gerçeği de kesinlikle gözden kaçırmamalı, aklımızdaki çıkarmamalıyız. Alım gücündeki düşüş bir süre sonra telafi edilebilirken kaybedilen işin, kaybedilen huzurun, kaybedilen vaktin geri kazanımı çok daha zordur. Böyle dönemlerde asıl olan çalışacak iş, hayatını sürdürecek gelir sahibi olmaktır. Asıl olan kendisine ve ailesine karşı mahcubiyet yaşamamaktır.
 
Avrupa'dan Amerika'ya kadar tüm gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin çoğunun en önemli sıkıntısı, sancısı, krizi işsizliktir. Bunun için batıdaki Merkez Bankaları enflasyonları arttığı halde, faizleri yükseltmekten ısrarla kaçınıyor, yıllardır bize yaptıkları dayatmalara aykırı politika izliyorlar. Ortaya çıkacak işsizlik krizinin altından kalkıp kalkamayacağı da meçhuldür.
 
Uyguladığımız ekonomi politikalarının doğruluğunun kimi mahcubiyetle de olsa içeride ve dışarıda teslim edilmeye başlandığını görüyoruz. Aldığımız tedbirlerin olumlu etkileri her geçen ay biraz daha kendisini gösterecektir.
 
Üzerinde en çok konuşulan, söz söylenen ve istismar eden hususlardan birisi de enerji fiyatlarıdır. Türkiye bunun sadece fiyatını tartışabiliyorsa bunu 100 bin megavat seviyesine çıkardığımız kurulu enerji gücüne borçludur. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirmek suretiyle 1808'e yükselterek iletim ve dağıtım şebekelerimizin uzunluğunu 1 milyon 275 bin kilometrenin üzerine çıkarttık.
 
"Enerji fiyatları tüm dünyada yükseldi"
Türkiye Ekonomi Modeli diye ifade ettiğimiz bir politikayla süreci tam tersine çevirmeyi başardık. Aldığımız tedbirlerin insanlarımızın günlük hayatlarına olan olumlu etkileri kendini her geçen ay biraz daha belli edecektir. Cumhuriyetimizin 100. yılını gururla kutlayacağımız bir siyasi iklim ve ekonomiyle sokmaya kararlıyız.
 
Üzerinde en çok konuşulan ve en çok konuşulan konulardan biri enerji fiyatlarıdır. Toplam elektrik üretimimizi dört kat artırdık. Son dönemde enerji fiyatları tüm dünyada yükseldi. Ama bu sadece bize ait değil. Bu sadece bize mahsus bir durum değil. Küresel düzeyde doğlagaz fiyatları on kat kömür fiyatları 5 kat, petrol fiyatları 3 kat artmıştır. Dolayısıyla dünyanın her tarafında üstelikte bizden her bakımda çok daha yüksek oranda fiyat artışları günlük hayata yansımaktadır.
 
Türkiye vatandaşlarına en uygun fiyatla elektrik sunan Avrupa'da üçüncü ülke durumundadır. Türkiye, Avrupa'da vatandaşına en ucuz doğalgaz kullanımı sunan ülkedir.
 
Cemevleri ve sivil toplum örgütlerinin elektrik tarifesi konut tarifesine çevrilecek
Geçtiğimiz kabine toplantısında en düşük tarifeyi 150 kilovatsaatten 110 kilovatsaate düşürerek bir rahatlama sağlamıştık. Bugünkü toplantımızda aldığımız kararla 210 kilovatsaate kadar olan sınır, ilgili kurumlar tarafından vatandaşlarımızın lehine yeniden değerlendirilecek.
 
Esnaflarımız için de benzer bir düzenleme yapılacak. Sivil toplum örgütlerinin de elektrik kullanımları ticarathane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecektir. Cemevler'nin de elektrik kullanımı tarifesi ticarethane statüsünden konut tarifesine çevrilecek.
 
4 milyon hane için doğalgaz desteği
Daha önce sözünü verdiğimiz doğalgaz desteğine dair de ilgili hazırlıklar tamamlandı. Kriterlere uyan 4 milyon hane için yılda iki defada ödenmek üzere 450 ile 1150 lira arasında değişen miktarlarda doğalgaz desteği sağlayacağız.
 
Sosyal Güvenlik şemsiyemizin kapsama alanını ve etkisini genişletilecek, 15 milyar liralık yeni destek planını hazırlığı talimatını verdim.
 
"Yurtta kalan öğrencilerin beslenme yardımını 750 liraya yükseltiyoruz"
Yurtlarda kalan yükseköğretim öğrencilerimizin talepleri üzerine yurtlarda 16 gb olan internet desteğini 32 gb'ye çıkarttık. Şimdi de akademik yarıyılın ikinci döneminden itibaren başlamak üzere öğrencilere verdiğimiz beslenme yardımını 750 liraya yükseltiyoruz. Böylece üniversite öğrencilerimizi enflasyon nedeniyle yaşanabilecek artışlara karşı korumuş oluyoruz.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR