Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ALMANYA'DA GRİ PASAPORT DAVASI BAŞLIYOR
ALMANYA'DA GRİ PASAPORT DAVASI BAŞLIYOR
Almanya gri pasaport skandalına karışan isimleri mahkeme önüne çıkarıyor. İlk dava 5 Kasım'da Hannover'de başlıyor.Almanya Yabancılar İkamet Yasası uyarınca “geçerli bir vizesi veya ona eş değer bir belgesi veya ülkede oturum hakkı olmayan yabancıların Almanya’ya girişine yardım etmek ve insan kaçakçılığına teşebbüs” ile suçlanıyor.
22 Ekim 2021, 09:27
 
 
Malayatya Yeşilyurt ile Ordu Korgan olmak üzere pek çok belediyeden hizmet pasaportlarıyla yurt dışına insan çıkarıldığı ve büyük bir kısmının geri dönmediği yönündeki iddialarla bağlantılı olarak Almanya’da yürütülen çok sayıda soruşturmadan birinde sona gelindi. Gri pasaportlar ile bağlantılı ilk dava 5 Kasım’da Hannover’de görülmeye başlanacak.
 
Gri pasaport skandalıyla ilgili ilk davada hâkim karşısına çıkacak olan sanık, Malatya Yeşilyurt ve Ordu Korgan belediyeleri gibi pek çok yer ile Hannover Belediyesi’nin ortak bir çevre projesi yapacağını gerekçe göstererek Türkiye’ye davetiyeler gönderen Ersin K. Hannover’de ticari sicile kayıtlı Nord Bau Kilit GmbH şirketinin temsilcisi olarak yer alıyor.
 
“OTURUM HAKKI OLMAYANLARIN ALMANYA’YA GİRİŞİNE YARDIM ETTİ”
 
Bingöl Karlıova doğumlu Alman vatandaşı Ersin K., 30.07.2020-01.08.2020 tarihlerinde Almanya’ya beş kişinin getirilmesiyle bağlantılı olarak, Almanya Yabancılar İkamet Yasası uyarınca “geçerli bir vizesi veya ona eş değer bir belgesi veya ülkede oturum hakkı olmayan yabancıların Almanya’ya girişine yardım etmek ve insan kaçakçılığına teşebbüs” ile suçlanıyor.
 
Bu suçlamanın cezası da suçun derecesine göre para cezası veya üç ay ile beş yıla kadar hapis cezası olabiliyor.
 
DW’nin ulaştığı iddianamede, Ersin K.’nın 30.07.2020 tarihli davetiye yazısıyla Almanya’ya 53 kişiyi davet ettiği, bunlardan 46’sının hizmet pasaportu ile Almanya’ya geldiğinin tespit edildiği belirtiliyor.
 
Sanığın öncesinde de bu kişilerle ilgilenmeyi hedeflemediğinin görüldüğü, onlara kalacak yer ayarlamadığı ve onlar için Almanya’da bir gezi veya program hazırlamadığı ifadelerine yer veriliyor. Bu sebeple Ersin K., Almanya’ya kanun dışı yollardan seyahati bilerek mümkün kılan bir “sahte davetçi” olarak tanımlanıyor.
 
EN AZ BEŞ KİŞİ İLTİCA TALEBİNDE BULUNDU
 
Ersin K.’nın davetiyle hizmet pasaportu çıkarılan ve Almanya’ya gelen gruptan bir kısmının Hannover’e gittiği, onların da sadece iki gün zarfında farklı yerlere dağıldığı aktarılıyor.
 
Söz konusu gruptan da en az beş kişinin sığınma başvurusunda bulunduğu kaydediliyor. Sığınma başvurusu yapanlardan birinin Hannover’deki davada ayrıca tanık olarak dinleneceği de belirtiliyor. İddianamede Ersin K.’nın kimlikleri, ikametleri ve oturumları saptanmış beş kişiyle irtibatlandırıldığı görülüyor.
 
YAZICIOĞLU TURİZM NAKLİYAT FİRMASI DA İDDİANAMEDE
 
Soruşturma dosyasında gri pasaportla Türkiye’den Almanya’ya yolcu getiren seyahat şirketi Yazıcıoğlu Turizm Nakliyat’ın Alman otobüs şirketi Marco Schäfer GmbH ile işbirliği yaparak 2018-2023 arasında yolcu taşıma ruhsatı aldığı bilgisi de yer alıyor.
 
Bu yüzden şimdiye kadar ortaya çıkandan çok daha uzun bir zaman diliminde ve daha çok kişinin gri pasaportla Almanya’ya getirildiği tahmin ediliyor.
 
Belediyelerin hizmet pasaportlarıyla insan kaçakçılığı yaptığı iddialarıyla bağlantılı sadece Almanya’nın Bavyera eyaletinde şimdiye kadar dört soruşturma açıldığı, bunlardan üçünün hâlâ sürdüğü ortaya çıkmıştı. Bavyera hükûmeti, eyaletteki soruşturmaların Weiden in der Oberpfalz, Traunstein ve Münih savcılıkları tarafından yürütüldüğü bilgisini vermişti.
 
Weiden Başsavcılığı, Çekya sınırındaki Waidhaus’ta 2020 yılı ekim ve kasım aylarında yapılan kontrollerinde aynı organizatörlerin getirdiği ve gri pasaportlarla giriş yapan çok sayıda kişinin tespit edilmesi üzerine soruşturma başlatmıştı. Söz konusu savcılık, sadece o bölge üzerinden en az 213 kişiyi getirmek veya getirmeye teşebbüsten 30 şüpheli hakkında adli soruşturma yürütüyor.
 
Soruşturmadan sorumlu savcılık, otobüs şoförü ve gri pasaportu sağlayan kişiler dahil olmak üzere, hakkında soruşturma yürütülenlerin tamamının Türkiye vatandaşı olduğunu ve Türkiye’de ikamet ettiğini, söz konusu 213 kişiden 20’sinin de iltica başvurusunda bulunduğunu kaydediyor.
 
Soruşturma belgelerine göre, Ordu Korgan Belediyesi tarafından sağlanan gri pasaportla Almanya’ya gelen 46 kişi arasında 29 Kasım 2017 doğumlu, yani seyahat sırasında üç yaşından küçük bir çocuk da bulunuyordu.
 
MALATYA YEŞİLYURT BELEDİYESİ’NDA ORGANİZE İŞLER
 
Türkiye’de gri pasaportlar ile ilgili düzensizlikleri ilk kez nisan ayı başında, Malatya Yeşilyurt Belediye Meclisi Üyesi Günnur Tabel ortaya çıkarmıştı. Yeşilyurt Belediyesi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından idare ediliyor.
 
31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) belediye meclis üyesi seçilen Tabel, Malatya Yeşilyurt’tan “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirme” Projesi ismi altından 2020 yılı şubat ayında Almanya’nın Hannover şehrine gitmek üzere gri pasaport verilen kişilerden 43’nün dönmediğini ve benzer olayların başka belediyelerde de yaşandığını kamuoyuyla paylaşmıştı.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR