Güzel ülkemiz için yazıyoruz - BAROLARDAN ÇOCUK İSTİSMARI TEPKİSİ Şeffaf Gazete
http://seffafgazete.com/haberler/gundem/35220/barolardan-cocuk-istismari-tepkisi

 

BAROLARDAN ÇOCUK İSTİSMARI TEPKİSİ
BAROLARDAN ÇOCUK İSTİSMARI TEPKİSİ
Türkiye'nin en büyük barolarından olan İstanbul, İzmir ve Ankara'nın aralarında olduğu 63 baro ortak bir yazılı açıklamayla çocuk istismarı hakkındaki gelişmelere tepki gösterdi.
16 Aralık 2019, 21:03
 
 
63 baro tarafından yapılan ortak açıklamada, mağdur çocukların cinsel istismar failleri ile evlendirilmesi ile ilgili yasa tartışmalarının “cinsel istismar failine af” anlamına geleceği vurgulandı.
 
2016 yılından beri çeşitli gerekçelerle kamuoyunun da etkilenmesi amaçlanarak gündeme getirilen mağdur çocukların cinsel istismar failleri ile evlendirilmesi halinde “cinsel istismar failine af” olarak adlandırılan yasa tartışmalarının kaygı ve üzüntü ile izlendiği vurgulanan açıklamada; “Fail ile çocuk arasındaki farkın 10 mu yoksa 15 mi olması halinde af getirilmelidir gibi tamamen çocuk zararına, çocuğun istismarını meşrulaştıran, teşvik eden, özendiren yasa tasarısı tartışmaları çağ dışıdır, hukuk dışıdır ve kabul edilemez. Yargıtay’ın son kararlarında kabul gören; mağdurun yaşının bilinmediğine dair hata savunmasına dayanak olarak belirlenen; geleneksel değer yargıları, birlikteliklerin sorunsuz devam ettiği, mağdurun şikayetçi olmaması , ceza verilmesi halinde aile yapısının zarar göreceği gibi gerekçeler beraat kararlarının ve erken yaşta evliliklerin yasallığının alt yapısını hazırlamaktadır” denildi.
 
Tartışmalar caydırıcı değil, yol gösterici
Yargı organlarınca suç oluşturan bir fiil tartışılırken; kamu yararı, mağdurun rızası, sanığın iyi hali gibi beraat gerekçelerinin, günü kurtaracak sonuçlar sağlamakla beraber, cinsel istismar faillerine yol gösterici nitelikte olduğunun altı çizilen açıklamada; “Medeni Kanun uyarınca 16 yaşındaki çocukların hakim kararı ile evlenmesi dahi çocuğun üstün yararına aykırı bir düzenleme olarak kabul edilmesi gerekirken, TCK'nın cinsel istismarda 15 yaşın altında rızanın tartışılamayacağına dair emredici düzenlemelerinin ihlali pahasına hukuksal gerekçe oluşturmak hiçbir şekilde çocuk yararına olarak değerlendirilemez. Bu olumsuz kararların üstüne bir kez daha çocuklara ‘cinsel istismarcılar’ ile evlenmeleri halinde ‘çocuk olma’ haklarından feragat etme zorunluluğu daha yüksek sesle tartışılmaya başlanmıştır. Eğitiminden yoksun, fiziksel ve psikolojik gelişiminin üzerinde sorumluluklar yüklenmek zorunda kalan, oyun oynama şansı olmayan, ‘çocuk anne’ olmak zorunda bırakılan ve hepsinden önemlisi kadına dönük şiddetin temel nedenlerinden biri olan ‘erken evlilik’ adı altında ömür boyu istismara maruz bırakılan çocuklar maddi manevi varlıkları yok edilmiş bireyler haline geleceklerdir” denildi.
 
Çocuğa cinsel istismar, yasal düzenlemelerle meşrulaştırılamaz
“Çocukların törenle evlenmesine göz yuman gerçekleştiren izleyenlere ceza uygulaması getirilmelidir. Sağlık meslek mensupları ve kamu görevlilerinin çocuk cinsel istismarını bildirim konusunda takdir yetkisi olmamalı, buna yol açacak düzenlemelerden kaçınılmalıdır. Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen nedenlerle çocuklarla her türlü cinsel davranış suçtur. Bunun dışında cebir tehdit hile iradeyi sakatlayan nedenler olmaksızın, çocukların akranlar arası ilişki olarak adlandırabileceğimiz cinsel davranışlar konusu yasada ayrıca düzenlenmelidir. Bilinmelidir ki, ‘cinsel istismarcıya’ af niteliğindeki hiçbir yasal düzenleme hukuken ve vicdanen kabul görmeyecektir. O nedenle diyoruz ki; çocuklar cinsel obje değildir, evlilik kurumunun tarafı olmamalıdır. Çocukların cinsel istismarına neden olan faillere getirilecek af çocuğun üstün yararına aykırıdır. Yasal düzenlemelerle meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğiz.”
 
İmza atan barolar
 
Adana Barosu Başkanlığı
 
Adıyaman Barosu Başkanlığı
 
Ağrı Barosu Başkanlığı
 
Aksaray Barosu Başkanlığı
 
Amasya Barosu Başkanlığı
 
Ankara Barosu Başkanlığı
 
Antalya Barosu Başkanlığı
 
Ardahan Barosu Başkanlığı
 
Artvin Barosu Başkanlığı
 
Aydın Barosu Başkanlığı
 
Balıkesir Barosu Başkanlığı
 
Batman Barosu Başkanlığı
 
Bartın Barosu Başkanlığı
 
Bilecik Barosu Başkanlığı
 
Bitlis Barosu Başkanlığı
 
Bingöl Barosu Başkanlığı
 
Bolu Barosu Başkanlığı
 
Burdur Barosu Başkanlığı
 
Bursa Barosu Başkanlığı
 
Çanakkale Barosu Başkanlığı
 
Denizli Barosu Başkanlığı
 
Diyarbakır Barosu Başkanlığı
 
Düzce Barosu Başkanlığı
 
Edirne Barosu Başkanlığı
 
Erzincan Barosu Başkanlığı
 
Eskişehir Barosu Başkanlığı
 
Gaziantep Barosu Başkanlığı
 
Giresun Barosu Başkanlığı
 
Hakkari Barosu Başkanlığı
 
Hatay Barosu Başkanlığı
 
Iğdır Barosu Başkanlığı
 
Isparta Barosu Başkanlığı
 
İstanbul Barosu Başkanlığı
 
İzmir Barosu Başkanlığı
 
Kars Barosu Başkanlığı
 
Kastamonu Barosu Başkanlığı
 
Kırıkkale Barosu Başkanlığı
 
Kırklareli Barosu Başkanlığı
 
Kilis Barosu Başkanlığı
 
Kocaeli Barosu Başkanlığı
 
Konya Barosu Başkanlığı
 
Kütahya Barosu Başkanlığı
 
Malatya Barosu Başkanlığı
 
Manisa Barosu Başkanlığı
 
Mardin Barosu Başkanlığı
 
Mersin Barosu Başkanlığı
 
Muğla Barosu Başkanlığı
 
Muş Barosu Başkanlığı
 
Niğde Barosu Başkanlığı
 
Ordu Barosu Başkanlığı
 
Osmaniye Barosu Başkanlığı
 
Siirt Barosu Başkanlığı
 
Şanlıurfa Barosu Başkanlığı
 
Şırnak Barosu Başkanlığı
 
Tekirdağ Barosu Başkanlığı
 
Tokat Barosu Başkanlığı
 
Trabzon Barosu Başkanlığı
 
Tunceli Barosu Başkanlığı
 
Uşak Barosu Başkanlığı
 
Van Barosu Başkanlığı
 
Yalova Barosu Başkanlığı
 
Yozgat Barosu Başkanlığı
 
Zonguldak Barosu Başkanlığı