Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KAZ DAĞLARI MADEN ÇIĞLIĞI SUSMUYOR
KAZ DAĞLARI MADEN ÇIĞLIĞI SUSMUYOR
Çevrecilerin ve yerel halkın başlattığı “Su ve Vicdan Nöbeti” her geçen gün büyüyor.Geçen hafta birkaç çadırın kurulmasıyla başlayan eylem, bir haftasını doldurmadan yüz çadırı aşkın bir katılıma sahne oldu. Bugün ise yerel halk ve çevrecilerden oluşan onbinlerce yurttaş, ağaçların kıyıma uğradığı maden sahasına yürüdü.
5 Ağustos 2019, 20:59
 
Türkiye'nin oksijen depolarından Kaz Dağları'na yapılmak istenilen altın madenine karşı doğa ve yaşam için başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti'nde  büyük buluşma gerçekleştirildi.
 
Çanakkale'nin tek su kaynağı Atikhisar Barajı su toplama havzasında sürdürülen metalik madencilik faaliyetlerine karşı başlatılan su nöbeti, ülkenin dört bir yanından gelen yurttaşlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
 
26 Temmuz’da başlayan Su ve Vicdan Nöbeti'nin büyük buluşması  gerçekleştirildi.
 
image
 
Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi'nce düzenlenen buluşmaya, CHP’li vekiller, doğa dostu dernekler, sivil toplum kuruluşları, aktivistler ve yerel, ulusal, uluslararası basın temsilcileri, köşe yazarları, ünlü isimler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
image
 
Günlerdir alanda nöbet tutan eylemciler bu sabah büyük buluşma için uyandılar ve saat 12:30 sıralarında şantiyeye doğru yürüyüşe geçtiler.
 
Vatandaşlar, jandarmanın engelleme çabalarına rağmen geri adım atmadılar.
Eylemciler ağaçların kesildiği şantiye alanına saat 13:30 sıralarında girdiler.
 
image
 
Şantiye alanında yaklaşık 3 saat kalan vatandaşlar yapılan açıklamaların ardından alana sembolik olarak 20 fidan diktiler.Binlerce vatandaş daha sonra protesto alkışları eşliğinde alanı terk ettiler.
 
image
 
SENDİKA ŞANTİYEYİ KİLİTLEDİ
 
Tarım Orman-İş Sendikası temsilcisi Kamil Aru beraberindeki heyetle birlikte şantiyeye gelerek kapısını kilitledi.
 
Burada bir açıklama yapan Kamil Aru “Bu alanda usulsüz olarak ormanlık alan tahrip edildi. 200 bin ağaç katledildi. Dolayısıyla biz bugün bu sahayı kilitliyoruz. Böyle bir hakkımız var. Anayasal hakkımızı kullanıyoruz.
Ayrıca usülsüz bir şekilde doğayı katleden şirket hakkında 6831 Orman Kanunu’nun ilgili maddeleri gereği suç zaptı düzenleyip Cumhuriyet Savcılığına vereceğiz. Bu bir resmi görevdir. Kurum çalışanıyız. Böyle bir hakkımız var. Bu hakkımızı da kullanıyoruz. Kamuoyuna duyuruyoruz.” diye konuştu.
 
image
 
Şantiyenin akıbeti ile ilgili şirketten ise henüz bir açıklama yapılmadı.
 
Eyleme 7’den 70’e binlerce vatandaş katıldı.Büyük buluşmada çevrecilerin kaleme aldığı “Kaz Dağları Andı” da okundu..
 
İşte vatandaşların hep bir ağızdan okuduğu o ant;
 
Ağaçların ayakları yok kaçmaya…
Elleri yok dövüşmeye…
Dilleri yok sövmeye…
O halde…
Kaz dağlarımızı biz savunacağız biz…
Bu dağlarda durursa kalbim bir gün…
Düştüğüm yere gömün…
Yüreğim dağ çiçeklerindedir..
 
KAZ DAĞLARI'NDA NE OLMUŞTU?
 
Çanakkale’nin Kaz Dağları bölgesinde yer alan Kirazlı köyünde Kanada firması Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik şirketi tarafından yürütülen altın madeni projesinde, ÇED raporunda 45 bin denmesine rağmen yaklaşık 195 bin ağaç kesildiği ortaya çıkmıştı. Çok sayıda tepki alan olay sonrası bir çok siyasi, ünlü isim ve vatandaşlar Kaz Dağları’nda yapılan katliamın durdurulması çağrısında bulunmuştu. Ayrıca 26 Temmuz’da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde maden şantiyesinin yakın bir alanına kamp kurularak ‘Su ve Vicdan’ nöbetlerine başlanmıştı.
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR