Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ANKARA BUNU KONUŞUYOR
ANKARA BUNU KONUŞUYOR
23 Haziran seçimlerinde oy farkının 800 binden fazla olmasının ardından gündeme gelen kabine değişikliğini köşesine taşıyan Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, kabinede bölge dengesinin gözetilebileceğini söyledi.
5 Temmuz 2019, 22:27

 

23 Haziran seçimlerinde oy farkının 800 binden fazla olmasının ardından gündeme gelen kabine değişikliğini köşesine taşıyan Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, kabinede bölge dengesinin gözetilebileceğini söyledi.

Deniz Zeyrek, bugünkü "Kabineye coğrafi rötuş gelebilir" başlıklı yazısında, "Mevcut kabinede beş Karadenizli bakan yer alıyor. Üç bakan Manisalı. Sivas'ın doğusundan tek bakan yok." dedi.

AKP'de kabine değişikliği yaşanacağını belirten Zeyrek, "Partililer, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kabine değişikliğine gitmesi halinde, bölge dengesini de gözetmesini bekliyorlar." ifadelerini kullandı. Zeyrek'in yazısından ilgili bölüm şöyle:Bu aralar Ankara'da en çok konuşulan konu kabine değişikliği.AK Parti yönetiminin, TBMM grubunun ve partinin temsil ettiği tabanın, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ile uyumlu çalışamadığı bir çok partili tarafından dile getiriliyor.

Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya, 3 Temmuz tarihli “Dış ittifak iç ittifakı zorluyor” başlıklı yazısında bir kadın milletvekilinin bir bakan yardımcısıyla görüşebilmesinin üç haftada zor gerçekleştiğini yazmıştı.Salı günleri TBMM'ye yolunuz düşerse, iktidar kulisinde benzer şikayetleri başka milletvekillerinden de duyarsınız.

Bakanlar konusunda “ulaşılmaz olma” şikayeti kadar çok duyduğum bir başka şikayet de şu:“Partili olmayan ‘profesyonel' bakanlar, milletvekillerinin illeri ve hemşerileri için ilettiği talepleri yerine getirmiyor. Hizmet alamayan ya da talebi karşılanmayan seçmen/parti üyesi, bakandan değil milletvekilinden hesap soruyor.”Bu çerçevede kabinede değişiklik yapılması halinde, milletvekili kökenli bakanların artabileceği konuşuluyor.

image

AK Partililerin başka bir şikayet konusu da kabinenin bölgesel dağılımı.

İtiraf edeyim, bir gazeteci olarak atlamıştım. TBMM kulisindeki bir sohbette duydum. Kontrol edince doğru olduğunu anladım: Mevcut kabinede beş Karadenizli bakan yer alıyor. Üç bakan Manisalı. Sivas'ın doğusundan tek bakan yok.Biliyorsunuz, geçmişte hükümetler oluşturulurken bölge dengesi gözetilirdi. Bazı illerden bakanlar olması, sadece o illerin değil, ilin bulunduğu bölgenin sempatisini toplardı.Partililer, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kabine değişikliğine gitmesi halinde, bölge dengesini de gözetmesini bekliyorlar.

Şahsen, çok yakından izlediğim Kars siyasetinden örnek verebilirim.

Ulaştırma Bakanlığı'na Ahmet Arslan'ın getirilmesi, sadece Kars için değil bölgenin de kaderini etkilemişti. Başarılı olduğu halde Arslan'ın kabinede yer almaması ise bölgede büyük hayal kırıklığı yaratmıştı.Kars sokaklarında dolaşırken beni TV yayınlarından tanıdığını söyleyen bir vatandaş, “Hadi Ahmet Arslan'ı yapmadın. Bari Tarım Bakanlığı'na Yunus Kılıç'ı getir. Adam tarım profesörü, ziraatçı. Daha iyisini mi bulacaksınız” demişti.

Yıllar sonra Kars Belediyesi'ni HDP'nin kazanması, o vatandaşın bu düşüncede yalnız olmadığını gösteriyor.

Yeni kabinenin bir başka önemli ayağı da ekonomi olacak. Sadece İş Bankası ile Ziraat Bankası'nın yöneticileri değil, Naci Ağbal, Mehmet Şimşek gibi eski bakanların ismi de ekonomi için geçiyor. Şimşek'in çağrılara sıcak bakmağı da gelen bilgiler arasında.Kabine söylentileri çok ama hangisinin kulis, hangisinin kişisel temenni, hangisinin gerçek olduğunu ayırt etmek zor.Çünkü partide yöneticilik görevi olan herkes, Erdoğan adım atıncaya dek ne olacağının kestirelemeyeceğini söylüyor. 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR