Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
POTNUS SİYASETİ AKPARTİ'YE NE KAZANDIRIR ?
POTNUS SİYASETİ AKPARTİ'YE NE KAZANDIRIR ?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerine günler kala özellikle Trabzonluların yaşadığı Güngören gibi ilçelerde belediyecilik hizmetlerinden çok kimlik konusu öne çıkıyor
13 Haziran 2019, 19:00
 
 
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 31 Mart yerel seçimlerinden sonra 23 Haziran İstanbul seçimlerini de "beka meselesi" olarak gördüğünü yinelerken, siyasete Karadeniz ve Trabzonluluk üzerinden "kimlik tartışması" da girdi.
 
Millet İttifakı'nın Cumhuriyet Halk Partili (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu'nun Trabzonlu olmasından dolayı AKP'li bazı siyasetçilerin CHP adayını "Pontus Rumu" olarak tanımlayıp İstanbul'a da "Yunanların talip olduğu" söylemlerinde bulunması da, bazı gözlemciler tarafından "ulusal kimlik kartının oynanmaya çalışılması" olarak yorumlanıyor.
 
Trabzonluların ağırlıklı olarak yaşadığı İstanbul'un Göngören ilçesinde bu çıkışlar kimileri tarafından "ırkçılık" olarak görülüyor. Kimileri de "siyasetin şehri" olmaz diyor.
 
Trabzon'dan bakanlar da bu meseleyi diline dolayan siyasetçilerin bu tavrını kendilerine "yakıştıramadıklarını" söylüyor.
 
TÜİK verilerine göre İstanbul'da 404 bin 507 Trabzonlu yaşıyor. Üsküdar 24 bin 743 ile Trabzonluların en kalabalık olduğu İstanbul ilçesi.
 
İlçe nüfusuna oranla bakıldığında 14 bin 496 Trabzonlunun yaşadığı Güngören yoğunluğun en fazla olduğu ilçe.
 
Gayrimüslimlerin, farklı etnik yapıların, mezheplerin ve dinlerin, tarihsel, kültürel zenginlik katarak kent kimliğini oluşturduğu İstanbul gibi bir şehirde etnik kimlik birçoklarına ve bu semte göre ayrıştırıcı değil, birleştirici bir özellik.
 
Güngören'de kayıt dışı sohbetlerde temsil ettikleri kurum, dernek, kuruluşları etkilememek adına açıkça oylarının rengini söylemekten kaçınan Trabzonlular arasında 31 Mart'ta Binali Yıldırım'a oy verip 23 Haziran'da Ekrem İmamoğlu'na oy vereceklerini söyleyenlerin sayısı az değil.
 
Burası ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun da siyasete atılmadan önce Akçaabat köftecisi işlettiği bir semt. Tanıyanlar, köfteciye gelip gidenler İmamoğlu'nun daha sonra Anavatan Partisi'nde (ANAP) kısa bir süre gençlik kollarında siyaset yaptığını da anlatıyor.
 
Güngören, Trabzonluların kimlikleri, kültürleri ve geleneklerini yaşattığı, siyasetin diline dolanan kimlik tartışmasının da en çok konuşulduğu bölgelerden biri.
 
Pontus Rum tartışması nasıl başladı?
 
Pontus Rum tartışması, AKP Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun Yunan gazetesi Ethnos'un İmamoğlu için kullandığı "Pontuslu Siyasetçi" ifadesini bağlamının dışına çıkarmasıyla başladı.
 
Gazetenin, 31 Mart seçimi sonrası İmamoğlu'yla ilgili haberinde "Erdoğan'ın şehrini elinden alan Pontuslu ile bir gün" başlığı attı.
 
AKP Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da bu başlıktan yola çıkarak "Nasıl oldu Yunan medyası 'İstanbul'u Yunan kazandı' dedi bir ses çıkmadı. Olay büyük kardeşler, hesap büyük. Bu hesabı Esenler döndürecek Allah'ın izniyle" dedi.
 
Bir sonraki açıklamasında da başlığı yine gündemine taşıyan Göksu, "Yunan gazetesi '31 Mart'ta Yunanistan fethetti' dedi. Bunu İstanbul halkına soruyorum. Türk vatandaşı için böyle bir ifade nasıl kullanılabilir" diye konuştu.
 
Yunan gazetesi daha sonra yaptığı açıklamada Karadeniz için kullanılan "Pontus kökenli" ifadesine atıf yaptıklarını, haberlerinin yanlış çeviri ve bağlam dışı kullanımıyla çarptırtıldığını belirtti.
 
İstanbul'un tarihi kimliği üzerinden yürütülen tartışmaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2 Haziran'da "Burası İstanbul, bir diğer adıyla İslambol. Burası Konstantinapol değil ama burayı böyle görmek isteyenler var. Böyle görmek isteyenlere karşı 22 günümüz var" diyerek katıldı.
 
Müslüm Canikli  partisinin "beka" vurgusunu Topal Osman üstünden yaptı:
 
"Topal Osman Ağa'nın Kurtuluş Savaşı döneminde Pontuslulara karşı bu bölgeyi Pontuslulaştırmak isteyenlere karşı verdiği mücadelenin bir benzeri şu anda yine biz torunları tarafından bu mücadelenin verilmesiyle karşı karşıyayız (...) O zaman Topal Osman Ağa hangi amaçla kime karşı bu mücadeleyi vermişse, şimdi de aynı hain projeyi hayata geçirmek isteyenlere karşı o projeyi akamete uğratmak için Giresunlular olarak bu çalışmayı yürüteceğiz.
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR