Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SURİYELİLER İÇİN YENİ BİR YARDIM SÖZÜ
 SURİYELİLER  İÇİN YENİ BİR YARDIM SÖZÜ
Suriyeli mülteciler için toplanan uluslararası bağışçılar yedi milyar dolar toplanması taahhüdünde bulundu. Ancak BM bu taahüdün gerekli miktarın biraz gerisinde olduğunu açıkladı.
14 Mart 2019, 22:50
 
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen (solda) ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini,İç savaşın dokuzuncu yılına girmek üzere olduğu Suriye için toplanan uluslararası konferansa katılan devletler, sivillere yardım amacıyla yedi milyar dolarlık bağış taahhüdünde bulundu.
 
Brüksel'deki "Suriye'nin ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi" isimli üç gün süren konferansın sonunda konuşan Birleşmiş Milletler Acil Yardım Koordinatörü Mark Lowcock, arzu edilen miktarın altında kalsa da çıkan sonuçtan memnun olduklarını açıkladı.
 
Ülkesini terk eden ve çoğu Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e sığınan yaklaşık 5,6 milyon Suriyeli için 5,5, ülke içinde yerinden edilenler için de 3,3 milyar dolar yardıma ihiyaç duyuluyor.
 
Zirvede hedeflenen yaklaşık 9 milyar dolarlık yardım taahhüdüne tam olarak ulaşılmasa da mevcut taahhütten memnun olan Lowcock, Suriyelilerin çektikleri sefaletin ise ancak siyasi bir çözüm ile dineceğini kaydetti.
 
AB'den Türkiye'ye 1,7 milyar dolar yardım
 
Konferansın son gününde konuşan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Birlik'in Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için 2019 yılında Ankara'ya 1,5 milyar euro mali yardımda bulunacağını açıkladı.
 
AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Mogherini Türkiye'deki Suriyeliler için Ankara'ya 2019 yılında 1,5 milyar euro yardım yapılacağını açıkladı. Bu miktar daha önce söz verilen 6 milyar euroluk yardımın bir parçası. 
 
Mogherini, AB'nin ayrıca, "Suriye'deki Suriye nüfusu, başta Ürdün ve Lübnan olmak üzere komşu ülkeler ve ev sahipliği yapan halklar" için geçen yıl olduğu gibi 2019'da da 560 milyon euro tahsis ettiğini duyurdu. Mogherini, 2020 ve 2021'de de aynı meblağda yardım aktarmayı amaçladıklarını söyledi.
 
AB, Avrupa'ya yönelik sığınmacı akınını durdurmak için Ankara ile Mart 2016'da yaptığı anlaşmada, Türkiye'ye toplamda 6 milyar euro mali yardım sözü vermişti. AB anlaşma kapsamında daha önce Türkiye'ye 3 milyar euro ödemişti. Mogherini, Brüksel'de aynı başlıkla geçen ekim ayında düzenlenen konferansta, kalan 3 milyar euroluk yardımın "gelecek iki yıl içinde" ödeneceğini söylemişti.
 
Suriyeliler için AB bütçesinden yapılan yardımın yanı sıra üye ülkeler de ayrı ayrı bağışta bulunuyor. Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller, ülkesinin bu yıl "dayanışma adına güçlü bir işaret" olarak 1,63 milyar dolar katkıda bulunacağını açıkladı.
 
DW,

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR