Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KHK YETKİSİ ANAYASA MAHKEMESİ YOLUNDA
KHK YETKİSİ ANAYASA MAHKEMESİ YOLUNDA
Anayasaya aykırı olduğunu düşündüğü Kanun Hükmünde Kararname (KHK) bölümlerini Anayasa Mahkemesi'ne taşınacağını belirten Kılıçdaroğlu ,CHP, Bakanlar Kurulu’na KHK yetkisi veren yasa için AYM’ye başvuracak ,dedi.
11 Mayıs 2018, 12:07
 
CHP, Bakanlar Kurulu’na verilen KHK yetkisini AYM’ye taşıyor
 
TBMM Genel Kurulunda, 16 Nisan referandumuyla Anayasa’da yapılan değişikliklere uyum için kanun ve KHK’lerde yapılacak düzenlemelerle ilgili Bakanlar Kuruluna yetki veren tasarı kabul edildi.
 
 
KEMAL KILIÇDAROĞLU "KHK'YI ANAYAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRECEĞİZ"
 
Anayasaya aykırı olduğunu düşündüğü Kanun Hükmünde Kararname (KHK) bölümlerini Anayasa Mahkemesi'ne taşınacağını belirten Kılıçdaroğlu, MHP'nin Kanun Hükmünde Kararnamelerin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesine itiraz etmesini de değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
 
"MHP itiraz edebilir 1990'larda iki kez gitmiş Anayasa Mahkemesi'ne, iki kez karar verilmiş. Anayasa'nın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen maddeleri var, Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir. OHAL bu hukuk devleti içinde yapılmak zorundadır. OHAL'e ihtiyaç duyulmasının sebebi, Türkiye'nin olağan üstü bir dönem yaşaması ve bu dönemi aşmak için olağan üstü hukuka ihtiyacı olmasıdır. Ama bu hukuk, anayasaya aykırı olamaz. Olağanüstü Hal yetkisi alıp OHAL sonrası dönemleri de düzenlerim demek, anayasaya aykırıdır. Çünkü böylelikle parlamentoyu devre dışı bırakmış oluyorsunuz. Diyelim ki herhangi bir bakanlık, şube veya yeni bir tüzel kişilik oluşturulacak kamuda. Bunun adresi TBMM'dir. Yeni bir bakanlık kurulursa meclis kurulacak. Yeni bir mahkeme oluşturulacaksa, yargıyla ilgili kurallar konulacaksa, bu meclisin işidir. Ama OHAL dönemlerinde yürütme organına deniyor ki, "Bu dönemi öyle kullanacaksın ki, kısa süre içerisinde Türkiye'yi olağan sürece taşıyacaksın. Ama olağan sürece taşırken olağan üstü hukuku da olağan sürece taşımayacaksın. Anayasanın temel kuralıdır bu. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi'ne taşıyoruz."
 
 
CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, Bakanlar Kurulu’na verilen KHK çıkarma yetkisini pazartesi günü Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götüreceklerini açıkladı.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR