Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÖSO AFRİN'DE YAĞMA YAPTI SUÇLAMASI
ÖSO AFRİN'DE YAĞMA YAPTI SUÇLAMASI
BM kurumları Afrin'den giden nüfusun yüzlerle, binlerle ifade edildiğini bildiriyor, bu insanların acil barınmaya ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak yardıma ihtiyacı var. Afrin'deki yağma haberlerinden de kaygılıyız. Afrin'deki duruma ilişkin ciddi kaygılarımızı defahatle Türk yetkililere söyledik.
19 Mart 2018, 23:18
 
 
Washington’dan Afrin şehir merkezinin TSK destekli ÖSO tarafından ele geçirilmesiyle birlikte yaşanan gelişmelere yönelik sert tepki geldi.
 
Pazartesi günü saynı saatlerde hem ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan hem de ABD Savunma Bakanlığı Pentagon arka arkaya ‘kaygılıyız’ açıklamaları yaptı.
 
Açıklamada, ‘NATO müttefikimiz Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını dikkate alma hususuna bağlıyız. Aynı zamanda DEAŞ karşıtı kampanyaya ve ortağımız SDG'ye de bağlıyız’ denildi. Pentagon Sözcüsü Albay Robert Manning ise, ABD’nin Türkiye’nin operasyonlarını sınır bölgelerinin ötesine ilerletmemesi yönündeki beklentisini dile getirdi. Manning, ABD’nin kendi güçlerini Menbiç’ten çekeceğine dair bir işaret olmadığını da ekledi.
 
“SON 48 SAATTE YAŞANANLARDAN ENDİŞELİYİZ”
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’in yaptığı yazılı açıklamada, Afrin'in nüfusunun büyük bölümünün Kürt kökenli olduğu, bu kişilerin de son 48 saat içinde kenti terkettikleri ifade edilerek, “büyük endişe duyuyoruz” denildi.
 
Açıklamada, son gelişmelerin Afrin'de sıkıntılı olan insani durum konusunda da endişeleri arttırdığı ifade edilerek, BM kuruluşlarının kenti terkettiğini açıkladığı yüz binlerce kişi için “acil barınak ve temel gereksinime ihtiyaç duydukları” belirtildi.
 
Açıklamada, “Türk yetkililere Afrin'deki durumla ilgili olarak ciddi endişelerini sürekli dile getiriyoruz” denildi.
 
image
 
AVRUPA BASINI ÖSO YAĞMA YAPTI DEDİ
 
 Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Afrin'e giren Türkiye yanlısı güçlerin evleri ve dükkanları yağmaladığını öne sürdü.Gözlemevi, Türkiye ordusuna destek veren ÖSO mensuplarının "Afrinlilerin mülklerini, dükkanları, siyasi ve askeri binaları yağmaladığı" iddiasında bulundu.
 
RUSYA, TÜRKİYE VE İRAN'A ÇAĞRI
 
ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Washington'un Suriye'nin kuzeyinde faaliyet içinde olan Türkiye, Rusya ve İran'la, Esad yönetimine bölgeye uluslararası insani yardım kuruluşlarının erişimine izin vermesi çağrısında da bulunuldu. Açıklamada, Afrin'den zorulu olarak göç edenlerin ise, “en kısa zamanda yurtlarına dönmelerinin sağlanması” istendi.
 
“TÜRKİYE'NİN MEŞRU ENDİŞELERİNE BAĞLIYIZ” 
 
ABD'nin Afrin bölgesinde herhangi bir operasyonunun ya da faaliyetinin olmadığının vurgulandığı açıklamada, Türkiye'den de “NATO müttefikimiz Türkiye'ye yönelik sözlerimize bağlıyız” ifadesiyle bahsedildi.
 
Açıklamada şöyle denildi;
 
“ABD, Afrin'in yer aldığı Suriye'nin kuzey batı bölgelerinde her hangi bir operasyon yapmamaktadır. NATO müttefikimimiz Türkiye'ye verdiğimiz, bu ülkenin meşru güvenlik endişeleri de dahil olmak üzere, sözlerimize bağlıyız.
 
Aynı zamanda IŞİD'e yönelik yürütülen kampanya ile Suriye'nin doğusunda yer alan Suriye Demokratik Güçleri ortaklarımıza verdiğimiz sözlere de bağlıyız. Afrin bölgesinin de dahil olduğu Suriye'nin batısında son iki aydır devam eden çatışmalar, İŞİD'e karşı operasyonlarda dikkatleri dağıttı ve IŞİD'in bazı bölgelerde yerinden yerleşmesi için fırsat oluşturdu. Bu ciddi ve artan bir endişe. Suriye'deki tüm aktörlere, IŞİD kaynaklı ciddi endişelere odaklanmaya devam etme çağırısında bulunuyoruz.”

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR