Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BM TARİHİ KUDÜS KARARI ALDI
BM TARİHİ KUDÜS KARARI ALDI
Birleşmiş Milletler'den son dakika haberi geldi. ABD'nin tehditlerine rağmen Kudüs tasarısı 128 evet oyuyla kabul edildi. ABD ve İsrail dışında 7 ülke ret oyu verirken, 35 ülke de çekimser oy kullandı.
21 Aralık 2017, 21:21
 
Birleşmiş Milletler’de (BM) Genel Kurulu’nda ABD’nin Güvenlik Konseyi’nde veto ettiği Kudüs tasarısı kabul edildi.
 
Birleşmiş Milletler Kudüs tasarısını oyladı ve 128’e karşı 9 oyla tasarı kabul edildi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağını açıklamasının ardından bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ABD’nin tehditlerine rağmen tasarıyı kabul etti.
Oylamanın ardından Ankara’dan da son dakika açıklamaları geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan BM’nin tarihi kararı ardından üç dilde açıklama yaptı.Trump’ın tehditleri sonrasında Honduras, Togo ve Guatemala gibi ülkeler ABD’nin yanında yer alırken Kanada, Arjantin, Çekya ve Polonya’yla birlikte Bosna Hersek’in çekimser olması tepki çekti.
 
Trump'ın küstah bir şekilde yaptığı Kudüs açıklamasının ardından dün de, “Oylamayı takip edip bize karşı oy verenleri not edeceğiz. Onlara para yardımı yapmacağız” açıklamasının ardından New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bir araya geldi. Oylama sonucunda ABD’nin tehditlerine Kudüs tasarısı rağmen oy çokluğu ile kabul edildi.image
 
128 EVET, 9 RET
 
BM'de yapılan oylamada ABD'nin kararına karşı tasarı kabul edildi. Oylamada 128 evet, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı. ABD ve İsrail haricinde ret oyu veren ülkeler Palau, Guatemala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları ve Mikronezya olurken, çekimser oy kullanan ülkeler arasında ise özellike Bosna Hersek'in yer alması sosyal medyada tepki çekti.Kudüs oylaması için 128 ülke kabul, 9 ülke ret, 35 ülke çekimser oy kullandı. İşte ülkelerin oyları…
 
RET OYU KULLANANLAR
Ret oyu kullanan ülkeler: ABD, Palau, Guatamala, Togo, Nauru, Honduras, İsrail, Marshall Adaları, Mikronezya.
 
İŞTE ÇEKİMSER OY KULLANAN ÜLKELER
Çekimser oy kullanan ülkeler arasında ise Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan, Bosna-Hersek, Haiti, Jamaika, Kiribati, Kamerun, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Benin, Vanuatu, Trinidad Tobago, Malavi, Tualu, Solomon Adaları, Ruvanda, Paraguay, Kiribati, Lesotho, Litvanya, Bhutan, Benin, Avustralya ile Antigua ve Barbuda ülkeleri yer aldı.
 
KUDÜS OYLAMASI ABD TEHDİDİNDEN ETKİLENDİ Mİ?
ABD’nin oylamadan önce ülkeleri finansal yönden tehdit etmesinin oylamadaki çekimser ve ret oylara etki ettiği düşünülüyor.
 
ABD DAİMİ TEMSİLCİSİ TEHDİT ETMİŞTİ
ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley’in, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yapılacak Kudüs oylaması öncesi diğer diplomatlara e-posta göndererek karara karşı oy kullanmamaları konusunda üstü kapalı tehdit ettiği öne sürülmüştü. Ülkelerin Kudüs’le alakalı verdiği oyları Başkan Trump’a rapor edeceğini belirten Haley, e-postada, “Başkan oylamayı yakından takip edecek ve benden bize karşı oy kullanan ülkelerin raporunu istedi. Bu konuda bütün oyları not edeceğiz.” ifadelerine de yer verdi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR