Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
VERGİ CENNETİ KARA LİSTESİ HAZIRLANIYOR
VERGİ CENNETİ KARA LİSTESİ HAZIRLANIYOR
Çok sayıda kişinin off-shore yatırımlarını ortaya çıkaran "Cennet Belgeleri"nin yayımlanmasının ardından AB Komisyonu, üye ülkelerin üzerinde çalıştığı vergi cenneti kara listesinin yıl sonuna kadar hazır olmasını istedi
7 Kasım 2017, 22:15
 
50 ülkeden 120'den fazla politikacı ile çok sayıda iş insanının yurtdışındaki off-shore hesaplarını ortaya çıkaran "Cennet Belgeleri" (Paradise Papers) adlı sızdırılan 13,4 milyon belgelerin yayımlanmasının ardından bu listenin AB maliye bakanlarının bugünkü aylık toplantı gündeminde ele alındığı bildirildi.
 
Avrupa Komisyonu'nun vergilendirmeden sorumlu üyesi Pierre Moscovici gazetecilere yaptığı açıklamada, büyük ölçekli ihlaller ortaya çıktığı zaman "güvenilir" bir liste ve "yeterli yaptırımlar" için çağrıda bulunarak "Vergi cenneti konusunda bir kara liste kabul etme ve yayınlamanın zamanı geldi" dedi.
 
image
 
Moscovici aylardır AB ülkelerinin üzerinde tartıştığı vergi cenneti kara listesinin yıl sonuna kadar hazır olmasını istediğini kaydetti.
 
Almanya Maliye Bakanı Peter Altmaier da Brüksel'deki AB maliye bakanları toplantısı sonrasında Almanya'nın AB Komisyonunu'nun önerisini desteklediğini söyleyerek, atılacak adımların Aralık'taki bir sonraki toplantıda netleştirilmesi gerektiğini belirtti.
 
AB, bundan önce de ICIJ tarafından açıklanan ve offshore işletmelerin ve gizli servetlerin karanlık dünyasını kronolojik olarak yayınlayan "Panama Papers" adlı belgeleri takip etmek de dahil olmak üzere vergi kaçakçılığını önleme amaçlı çeşitli tedbirleri tartıştı.
 
Avrupa Komisyonu tarafından önerilen tedbirler arasında AB'de elde edilen kârın vergiden muaf veya az vergi veren ülkelere yeniden yönlendirilmesini önlemek amacıyla, AB çapında vergi cenneti listesinin oluşturulması bulunuyor. Şu anda her AB ülkesinin kendisine ait bir kara listesi bulunuyor ancak ülkeler arasında işbirliği pek yapılmıyor. Vergi cenneti kriteri her ülke nezdinde büyük ölçüde değişebildiği gibi birçok ülke bazı vergi cennetlerini kara listelerine almıyor.
 
image
 
Başbakan Binali Yıldırım'ın oğullarının yatırımları
 
Dünyanın önde gelen offshore hukuk şirketlerinden Appleby'e ait "Paradise Papers" adlı belgeler hafta sonunda yayımlanmıştı.
 
"Cennet Belgeleri" Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi tarafından elde edilerek Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile paylaşıldı.
 
Belgelerde 50'den fazla ülkeden 120'den fazla siyasetçinin, 14 danışmanın, bağışçıların ve ABD Başkanı Donald Trump’ın kabinesinden üyelerin de adı bulunuyor. Belgelerde adı geçen ünlüler arasında İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth,  Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun yakın danışmanlarından Stepheh Bronfman ve  Başbakan Binali Yıldırım'ın oğulları Erkam ve Bülent Yıldırım'ın adı da geçiyor. 
 
image
 
Yıldırım kardeşlerin Malta'da kayıtlı Hawke Bay Marine Co. Ltd ile Black Eagle Marine Co. Ltd adlı iki şirketin hissedarı olduğu kaydediliyor.
 
Toplam 380 gazetecinin incelediği "Cennet Belgeleri"nin (Paradise Papers) bir hafta boyunca incelemede yer alan medya kuruluşlarınca yayımlanacağı açıklandı. Belgeleri inceleyen yayın kuruluşları arasında Süddeutsche Zeitung'un yanı sıra Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu (WDR), Kuzey Alman Radyo Televizyon Kurumu (NDR), New York Times, BBC, Guardian ve Le Monde da bulunuyor. DW

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR