Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
PYD'NİN MOSKOVA'DAKİ OFİSİ UNUTULMAMALI
PYD'NİN MOSKOVA'DAKİ OFİSİ UNUTULMAMALI
Turkish Heritage Organization Başkanı Ali Çınar,Türkiye-Rusya ilişkilerinin ABD tarafından dikkatle izlendiğini belitti “Türkiye, Rusya ile güçlü bağları olduğunu vurgulamalı ancak Moskova’da PYD ofisinin bulunduğunu da unutmamak gerekiyor”dedi.
11 Mayıs 2017, 18:57
 
 
ABD’nin Türkiye’den öncelikli beklentisi “sabır”
 
“Washington, Türkiye-Rusya ilişkileri yakından izliyor. Türkiye’nin Moskova’da PYD ofisinin bulunduğunu unutmaması gerekiyor”
 
Washington DC merkezli düşünce kuruluşu Turkish Heritage Organization’ın Başkanı Ali Çınar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı ilk yüz yüze görüşme öncesi değerlendirmelerde bulundu.
 
Çınar, Trump yönetiminin PKK’nın kolu olan YPG-PYD’ye ağır silahlarla destek vermesinin Türk-Amerikan ilişkilerine derinden yara vuracağının altını çizdi. Başkan Trump’ın esasen iç politikaya odaklandığını söyleyen Çınar, ABD’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a FETÖ ve PYD gibi Türkiye için kritik öneme sahip konularda sabırlı olunması gerektiği mesajını verme ihtimali olduğunu belirtti. Türkiye-Rusya ilişkilerinin ABD tarafından dikkatle izlendiğini ifade eden Ali Çınar, “Türkiye, Rusya ile güçlü bağları olduğunu vurgulamalı ancak Moskova’da PYD ofisinin bulunduğunu da unutmamak gerekiyor” diye konuştu.
 
image
 
                                                                                     PYD MOSKOVA OFİSİ
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye gerçekleştireceği ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar, Türkiye’nin beklentilerine karşılık ABD tarafının beklentilerine dikkat çekti. Ziyaret öncesinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın da aralarında bulunduğu üst düzey bir heyetin ABD’de resmi temaslara başladığını söyleyen Çınar, “Bu yeni bir strateji ve çok yerinde bir hamle. Erdoğan’ın gelişinden önce bir tür ön hazırlık yapılıyor. Bu heyet ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı ve ABD Genelkurmay Başkanı ile ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ile görüşmelerini gerçekleştirdi” dedi.
 
image
 
ABD’nin Türkiye’den öncelikli beklentisinin “sabır” olduğunun altını çizen Ali Çınar, “ABD tarafı, gerek Fethullah Gülen’in iadesi gerekse PYD konusunda kısa vadede Türkiye lehine karar alınmasının mümkün olmayacağını özellikle belirtiyor.
 
Başkan Trump ve ekibi iç politikada o kadar yoğun bir gündemle boğuşuyor ki dış politikada istenilen adımları bir süre daha atabilecek gibi görünmüyor. Trump yönetimi hâlâ önceki başkan Obama’dan kalan ekibi değiştirmediği gibi, Pentagon tarafı, Türkiye’yi kızdırmadan PYD’ye destek verelim stratejisini son 2 yıldır uygulamaya çalışıyor. Buna karşın, Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri de ABD’de dikkatle izleniyor. ABD’de artan Rusya karşıtlığına yanıt olarak Türkiye’nin Rusya ile komşu olduğunu ve güçlü ticari bağlarının bulunduğunu vurgulaması gerekiyor. Ancak Suriye’de Rusya ile yaşanan uyuşmazlıkları ve hatta Moskova’da PYD ofisinin bulunduğunu da unutmamak gerekiyor” diye konuştu.
 
Trump yönetimi Türkiye’yi tamamen kaybetmek istemiyor
 
Çınar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti öncesinde ABD’nin PYD kararının beklenmedik olduğunu belirterek, geçmiş dönemden beri süregelen hem askeri hem de ticari alanda Türkiye’nin stratejik öneminin altının çizilmesinin gerektiğini vurguladı. Çınar, şöyle konuştu: Türkiye’de PKK terör saldırılarının artması halinde ABD’nin açık olarak töhmet altında kalacağının Beyaz Saray’da vurgulanmasını bekliyoruz. Aynı şekilde Beyaz Saray tarafının da Türkiye’yi sakinleştirici farklı metotlar uygulaması ve PYD-YPG unsurlarının Türkiye’ye ve sınırları tehdit yaratacak bir fırsat verilmeyeceği sözünü vermesi bekleniyor.
 
Terörle mücadelede, içinde Türkiye’nin bulunmadığı bir çözümün olmayacağını ABD de biliyor. Trump yönetiminin de asker kökenli bir yapı kurduğunu düşünürsek, Türkiye’nin güvenlik konularındaki öneminin de son derece farkında olduklarını söyleyebiliriz. PYD-YPG konusunda anlaşmazlıklar çözülmez ve eğer koordinasyon iyi şekilde sağlanmazsa ilerleyen dönemde sorunlar yaşanabilir. 
 
Türkiye, ABD’den FETÖ konusunda hukuki sürecin ne zaman biteceğinin belirtilmesini ve net bir cevap verilmesini bekliyor. Adalet Bakanı Bozdağ ve heyeti iki gün boyunca Washington DC’de çok yoğun temaslarda bulundu. Bu konu uzadıkça da sıkıntılar devam eder. ABD’nin Türkiye’yi kaybetme lüksü yok. Trump-Erdoğan görüşmesinde yeni bir sayfa açılmasına yönelik umudumuz devam ediyor.”
 
Ziyaretin zamanlaması çok iyi
 
FETÖ’nün ABD’deki Türkiye karşıtı çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ettiğinin altını çizen Çınar şunları söyledi: “FETÖ su anda hem kendi kurduğu lobi şirketi hem de ABD başkanlık seçimlerinde rol oynayan bir halkla ilişkiler şirketi ile çalışıyor. Bunların yani sıra başka şirketlerle de aktif olarak çalışarak Türkiye aleyhine faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye’nin bu faaliyetlere karşı elini güçlendirmesi için her şeyden önce ABD’ye önem verdiğini göstermesi gerekiyor. Bu anlamda Erdoğan’ın ziyaretinin zamanlamasını çok iyi buluyorum.
 
Ayrıca ABD’deki halkla ilişkiler faaliyetlerine ağırlık verilmesi, THO gibi Türk-Amerikan ilişkilerinin gelişimine destek olan kurumlara destek verilmesi, Türkiye’den üst düzey temsilcilerin sıklıkla ABD’yi ziyaret etmesi ve diyaloğun artırılması da yerinde olacaktır.”
 
Turkish Heritage Organization hakkında:
Merkezi Washington DC’de bulunan Turkish Heritage Organization (THO), tamamen bağımsız ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. 2015 yılında kurulan THO, Türk – Amerikan ilişkilerini kapsamlı bir diyalog çerçevesinde, başta Washington olmak üzere Amerikan kamuoyunun gündemine taşımayı hedeflemektedir. Güvenlik, enerji, eğitim, ekonomi, insani yardım ve teknoloji gibi ABD-Türkiye ilişkilerinde büyük öneme sahip altı konu başlığında düzenlediği etkinlikler, yaptığı araştırmalar ve yayınlar ile önemli bir platform oluşturmaktadır. Danışma Kurulu’nun yetkin ve dünyaca tanınmış akademisyenlerden oluştuğu THO, tüm faaliyetlerini açık iletişimin esas alındığı bir çerçevede yürütmeye özen göstermektedir. Böylece Türkiye hakkında doğru bilgi ve içerik üretilirken, çıkarılan kasıtlı veya yanlış bilgiler de temizlenmekte, ABD kamuoyu ve medyasındaki dezenformasyonun önüne geçilmektedir.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR